Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

forandring. Faldet i indholdet af rester af sprøjtegifte var mest markant i den tre-årige drengs urin efter en uge med kun økologisk mad. Fra filmen 'The Organic Effect', der er lavet i forbindelse med eksperimentet.

forandring. Faldet i indholdet af rester af sprøjtegifte var mest markant i den tre-årige drengs urin efter en uge med kun økologisk mad. Fra filmen 'The Organic Effect', der er lavet i forbindelse med eksperimentet.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spis øko-mad og tis dine sprøjtegiftrester ud

Eksperiment dokumenterer et kraftigt fald i urinens indhold af sprøjtegifte.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sætter man en familie til at spise udelukkende økologisk mad i en uge, vil dens medlemmer udvise et markant fald i indholdet af sprøjtegifte som insekt- og svampemidler og stråforkortere i deres urin i forhold til, hvad de havde, mens de spiste konventionel mad.

Det viser et eksperiment hos en familie med tre børn, som Svenska Miljöinstitutet har lavet for Coop Sverige.

Eksperimentet påviser, at en stor del af vores udsættelse for kemikalierester tilføres kroppen sammen med konventionelle fødevarer, og at koncentrationen af udvalgte pesticider i urinen på en uge blev formindsket meget markant, efter at forsøgsfamilien skiftede over til kun at spise økologisk mad.

LÆS ARTIKEL

Især børnenes sprøjtegiftrester i urinen faldt til næsten nul på en uge. Eksperimentet viser nemlig også klart, at børn og voksne reagerer forskelligt på forandringer i fødens indhold af pesticidrester.

I ugen med økologisk mad blev børnenes urin næsten fri for pesticider. De voksne reagerer på samme måde, men i langsommere tempo.

Forskerne mener, at det simpelthen skyldes, at børns fødeindtag er større i forhold til kropsvægten end voksnes, og dermed reagerer de også kraftigere på forandringer i fødens sammensætning.

Det svenske Kemikalieinspektionen påviste omvendt i en undersøgelse fra 2014, at den samme udsættelse for kemikalierester i føden resulterer i højere koncentrationer i kroppen hos børn end hos voksne.

»Valg af økologisk mad reducerer ikke kun niveauet af en række pesticider, som vi er udsat for gennem vores mad, men reducerer også risikoen for en langsigtet virkning og kombinationseffekter«, påpeger forskerne Jörgen Magnér, Petra Wallberg, Jasmin Sandberg og Anna Palm Cousins.

De skriver også, at i betragtning af, at vi i vores dagligliv er udsat for et betydeligt antal andre kemiske stoffer, afhængigt af vores valg af fødevarer, rengøringsmidler, shampoo, møbler og andre genstande, er det vanskeligt at foretage en fuldstændig vurdering af, hvor meget den totale kemiske belastning reduceres. Det kræver yderligere forskning, skriver de.

Den sprøjtegiftrest, der blev fundet i størst mængde hos forsøgspersonerne var chlormequat chloride (CCC) i en urinprøve fra det yngste barn, en dreng på tre år. Moderen havde også en relativt stor mængde af stoffet i sig.

Chlormequat chloride er en stråforkorter, der anvendes til for eksempel korn, og ud fra familiens oplysninger om hvilke konventionelle fødevarer, især drengen havde spist, kunne forskerne forklare tilstedeværelsen af den store mængde med, at drengen havde spist flere kornprodukter som grød, brød og pasta end de andre familiemedlemmer.

Forskerne understreger, at selv om forsøget viste markante forskelle i indholdet af sprøjtegiftrester i familiemedlemmernes urin i de to uger, hvor de spiste henholdsvis konventionelt og økologisk, var der på intet tidspunkt tale om høje koncentrationer, og indholdet overskred ikke det højst accepterede daglige indtag som fastsat af miljømyndighederne.

Forskerne bag det aktuelle eksperiment påpeger dog, at de officielle grænser for højst acceptabelt dagligt indtag af de omtalte sprøjtegiftrester gælder for hvert enkelt stof isoleret set. Der findes ingen opgørelse over eller grænser for eventuelle cocktaileffekter - altså, at forskellige kemikalier kan forstærke hinandens skadelige virkning på kroppen.

Herunder viser tabellerne, hvor stor en indflydelse ugen med økologiske fødevarer havde på hvert enkelt familiemedlem. Den venstre del af skemaerne viser den første uge med konventionel mad, mens den højre viser ugen, hvor familien spiste udelukkende økologisk mad.

Læg mærke til drengens høje indhold af stråforkortningsmidlet chlormequat chloride. TCP, som fandtes i urinen fra de to yngste børn, er et insektmiddel, som bruges til både frugt og grøntsager.

3-PBA er en sprøjtegift, som anvendes mod insekter både i fødevareproduktion og i hjemmene.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det høje fund af TCP i farens urin i ugen med økologiske madvarer kan ifølge forskerne skyldes indtag af vin og kaffe, selvom de to drikkevarer også blev købt som økologiske.

Man skal også lægge mærke til, at de forskellige familiemedlemmer er anført med forskellige skalaer på Y-aksen - altså den akse, der angiver mængden af sprøjtegifte i urinen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden