forsvar. Samtidig begriber jeg ikke, at professionelle mennesker som de to dommere ikke kan smage, at der her er tale om en is, der er lavet af friske og naturlige kvalitetsråvarer, lyder forsvaret fra Hansen Flødeis, efter at ispinden her dumpede i en smagstest.
Foto: PR

forsvar. Samtidig begriber jeg ikke, at professionelle mennesker som de to dommere ikke kan smage, at der her er tale om en is, der er lavet af friske og naturlige kvalitetsråvarer, lyder forsvaret fra Hansen Flødeis, efter at ispinden her dumpede i en smagstest.

Fødevarer

Fødevareekspert om dumpet luksusis: »Det handler om, hvad man er vant til«

Dyr økologisk Hansen-is får laveste placering i Politikens test af flødeis.

Fødevarer

I Politikens nye test af ismarkedets forskellige bud på en Magnum-is vandt den helt klassiske variant fra slutningen af 1980'erne over de andre, mens testens luksus-ispind fra Hansens Flødeis indtog pladsen som den absolutte nummer sjok.

LÆS TESTEN HER

Måske overraskende for nogle, men ikke for fødevareekspert Michael René fra Professionshøjskolen Metropol.

»Måske havde dommerne forventet en mere almindelig, flødeagtig is, som er mere cremet, end hvad de fik. Det handler meget om, hvad man er vant til, og hvilke smage man er vokset op med«, siger Michael René.

Vi viser dig, hvordan du kan sætte samtlige ispinde i kioskens køler til vægs hjemme i dit eget køkken. Se opskriften her. Kilde: politiken.tv / Mikkel Stoumann Fosgrau

Derfor kommer det ikke bag på ham, at dommernes bedømmelse af den økologiske Hansen-is i testen lød sådan her:

»Jeg vil hellere slikke på indersiden af en kakaobøtte. Det smager på samme måde« og »konsistensen er grynet og gummiagtig, og den kedelige kakaosmag lægger sig som en fedtet fornemmelse på tungen«.

Resultatet kan skyldes vegetabilsk fedt

Michael René har kigget på ingredienserne i de testede is, og han fremhæver vegetabilsk fedt som en mulig årsag til testresultatet.

»Hansens is indeholder vegetabilske fedtsyrer, som typisk er mere flavouriserede. Det vegetabilske fedt har ofte nogle flere aromakomponenter end animalsk fedt. Det betyder, at det har nogle anderledes smage og en anden konsistens. Hvis dommerne har været vant til noget andet, kan det være årsagen til, at denne is ikke bliver bedømt højere«, siger han.

De andre fire testede is, der alle scorer betydeligt højere end Hansens Eskimo is, indeholder alle skummetmælk, mens Hansens is i stedet indeholder økologisk fløde. Også her kan de vegetabilske fedtsyrer have en betydning for det endelige resultat.

»Det er muligt, at det vegetabilske fedt maskerer den bløde flødesmag, som brugen af den økologiske fløde ellers bør give«, siger Michael René og fremhæver, at flere af de andre testede is indeholder smørfedt, hvilket konsistensmæssigt bidrager til en mere fedtet og blød mundfornemmelse.

»Det kan være med til at forklare, hvorfor isene, der er lavet med skummetmælk, vinder over isen, der er lavet med økologisk fløde«, siger han.

»Min morgenkrydder satte sig på tværs i halsen«

Hos Hansens Flødeis i Jægerspris er den ene af de to brødre, der ejer fabrikken, Rasmus Eibye, dybt forundret og meget ærgerlig over Eskimo-ispindens elendige placering i smagstesten.

»Jeg må indrømme, at min morgenkrydder satte sig på tværs i halsen, da jeg så testen. Det er så vildt, at de her dommere forveksler den fineste Valrhona chokolade med vekao. Det går ud over min forstand«.

Rasmus Eibye forklarer, at ispinden er lavet med chokoladeovertræk af franske Valrhonas grand cru Caraibe-chokolade, med fløde fra fabrikkens to økologiske nabogårde, og med håndskrabet vanilje fra congolesiske vaniljestænger, som Hansens Flødeis selv importerer. Desuden er Eskimo’en ifølge Rasmus Eibye en af fabrikkens mest solgte is.

»Det er SÅ mystisk det her. Mit bedste bud på en forklaring er, at vores is skiller sig så markant ud i forhold til resten af feltet, at dommerne er blevet overrumplede, da de pludselig fik noget, de slet ikke forventede. Men samtidig begriber jeg ikke, at professionelle mennesker som de to dommere ikke kan smage, at der her er tale om en is, der er lavet af friske og naturlige kvalitetsråvarer. De andre er jo lavet på mælkepulver, aromastoffer og palmeolie«, siger Rasmus Eibye hovedrystende og sammenligner det med, hvis en hel række discountøl skulle testes i forhold til en øl fra et mikrobryggeri, eller hvis saftevand lavet på aromastoffer blev testet op imod en friskpresset saft fra nyplukkede solbær.

»Produkterne er bare så vidt forskellige, at de slet ikke kan sammenlignes«, lyder hans vurdering.

Smagsdommer holder fast i sin vurdering

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Rasmus Eibye oplyser, at Hansens Flødeis ikke har tænkt sig at ændre på noget på baggrund af Politikens smagstest.

»Absolut ikke. Det første, jeg gjorde, da jeg mødte på arbejde i morges, var at spise en Eskimo-is for at være sikker på, at jeg ikke havde sovet en eller anden Tornerosesøvn og fejlagtigt troet, at isen smagte godt. Men den smager altså godt - den er fuldstændig, som den skal være, og vi står 100 procent inde for vores råvarer«.

LÆS OGSÅ

Dommer i Politikens smagspanel konditor Ronnie Holmen fra Hotel- og Restaurantskolen står på den anden side også 100 procent inde for sin vurdering af Eskimo-isen.

»Det er korrekt, at den skilte sig markant ud og var meget anderledes end de andre. Men ikke på nogen positiv måde. Iscremen var sej, og chokoladeovertrækket smagte af dårlig chokolade«, siger han og pointerer, at ægte Valrhona-chokolade, smager meget anderledes i stuetemperatur, end når den er frossen.

»Selv om man bruger de dyreste og bedste råvarer, så er det jo ikke sikkert, at man forstår at sammensætte dem til den bedste is. I det her tilfælde kunne mainstream-isene altså slå luksusisen«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce