Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: PETER HOVE OLESEN / ARKIV
Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu kan kaffekapslen ryge i kompostbunken med god samvittighed

Dansk kaffefirma er nu klar med miljøvenlige kaffekapsler.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan gnave i samvittigheden, når arbejdsdagen er lang og kaffetrangen sætter ind. Når man ikke orker at sætte gang i den brune, småstøvede kaffemaskine bagerst på køkkenhylden, men i stedet vil bruge den nye, den med kaffekapsler.

Det er jo så nemt, og føles næsten som at lade et gammeldags repetergevær: Hængslet op, kapslen ind og smække hængslet på plads igen. Klik. Brrrrr. Kaffen er klar, og nu står man så med fem gram ubrugeligt aluminium til belastning for miljøet.

»Aluminium skader miljøet, fordi det er meget energikrævende at fremstille, og derfor bør man ikke bruge det til engangsprodukter eller emballage, hvis man kan undgå det. Det er et af de mest energiforbugende materialer«, har Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, i en tidligere artikel udtalt til Politiken.

Fra kaffekapsel til sund muld

Det danske kaffefirma Peter Larsen Kaffe har i samarbejde med et hollandsk firma udviklet en kaffekapsel, som er 100 procent biokomposterbar. Det er den første af sin slags i Danmark, og kan bruges i Nespressomaskiner.

Tidligere modeller af miljøvenlige kapsler har haft det problem, at man for eksempel skulle adskillige låg og bund, samtidigt med at man skulle rense begge dele for eventuelle rester af kaffe. Det er en skam, da kaffe ellers er et glimrende supplement til kompostbunken, da den indeholder magnesium, kvælstof og kalium, der alle er godt for jorden.

De nye kapsler er lavet af fibre fra sukkerrør, og kan derfor fint smides i kompostbunken, hvis ellers man bare følger de normale komposteringsprincipper, skriver Peter Larsen Kaffe i en pressemeddelelse.

TEST

»Bæredygtighed er afgørende for os, derfor ser vi det også som et naturligt valg at investere ressourcer i at udvikle en kaffekapsel, der er bæredygtig og samtidig bevarer den gode smag af velbrygget kaffe«, siger Udviklings- og kommunikationschef hos Peter Larsen Kaffe, Lars Aaen Thøgersen i pressemeddelelsen.

Kaffekapsler er miljøskadelige

Mange danskere har taget kaffekapselkonceptet til sig, hvor man nemt kan vælge mellem flere forskellige typer af kaffe eller kakao, som så bliver lavet på få sekunder. Dog har der været et problem med at finde ud af, hvad man skulle gøre med de tomme kapser bagefter.

Smider man dem i affaldsposen sammen med alt det andet affald, ryger det bare direkte på forbrændningen. Smides de i naturen, kan det tage op mod 500 år, før kapslerne er nedbrudt. Til sammenligning vil det tage de nye kapsler ca. 12 uger at blive nedbrudt.

Nespresso har som nogle af de eneste et system, hvor man kan aflevere sine brugte kaffekapsler til genbrug, men Nespresso har ikke tidligere ville udtale sig om, hvor mange forbrugere der reelt gør brug af tilbuddet.

Peter Larsen Kaffes miljøvenlige kaffekapsler kan pt. købes i Dansk Supermarkeds butikker, på kaffekapslen.dk samt peterlarsenkaffe.dk

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden