Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bakteriebombe. 20 procent af landets shawarmabarer håndterer ikke fødevarerne som de skal.
Foto: Jens Dresling

Bakteriebombe. 20 procent af landets shawarmabarer håndterer ikke fødevarerne som de skal.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hygiejnen halter på 2 ud af 10 shawarmabarer

En ekstraordinær kontrol afslører, at 20 procent af landets shawarmasteder sjusker med fødevarerne.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sidste år blev syv personer syge, formentlig efter at have spist shawarma.

Det har fået Fødevarestyrelsen til at lave en ekstraordinær kontrol af samtlige 1.195 shawarmasteder i Danmark.

Og selvom branchen har forbedret sig, er det stadig 2 ud af 10 steder, altså 20 procent, som ikke håndterer fødevarerne efter reglerne, viser kontrollen.

»Vi kunne godt tænke os, at det så bedre ud, det er klart«, siger dyrlæge Inge-Lis Kyllesbæk Andersen, som arbejder med fødevaresikkerhed i Fødevarestyrelsen.

De personer, som blev syge, blev smittet med bakterien VTEC, som er en såkaldt E.coli-bakterie (Escherichia coli).

»Det er en alvorlig sygdom, og derfor har vi lavet denne ekstraordinære kontrol«, siger Inge-Lis Kyllesbæk Andersen.

Fødevarekontrollen har blandt andet kigget på, om opvarmning, nedkøling og køkkenhygiejne var i orden. Knap 1.000 af spisestederne fik en glad smiley.

De resterende omkring 200 restaurationer spændte fra den mellemglade smiley, der gives ved en indskærpelse, til den sureste smiley, der betyder, at virksomheden har fået en bøde eller er blevet politianmeldt.

Shawarmabarerne er ikke særskilt uhygiejniske men ligger nu på niveau med resten af restaurationsbranchen, hvor 80 procent efterlever reglerne, oplyser Fødevarestyrelsen.

I forhold til sidste år er der endda sket en forbedring.

Da udløste 3 ud af 10 shawarmasteder mellemfornøjede eller deciderede sure smileys, og tilbage i 2012 var det halvdelen, som overtrådte reglerne om hygiejne og fødevarehåndtering.

»Vi er glade for den forbedring, der er sket. Man kan selvfølgelig altid ønske sig, at 100 procent efterlever reglerne, så der er plads til forbedringer«, siger Inge-Lis Kyllesbæk Andersen.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Mona Samir Sørensen eller Familieliv og Sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden