Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Gluten. Tina har det bedre, efter hun er stoppet med at spise gluten og laktose.
Foto: Joachim Adrian (arkiv)

Gluten. Tina har det bedre, efter hun er stoppet med at spise gluten og laktose.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Var oppustet og kvalm: Tina lever nu gluten- og laktosefrit

Tina har ikke lægens ord for, at hun er allergiker, men har det bedre uden gluten og laktose.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En rejse til Spanien ødelagde hendes mave. Den madforgiftning, hun fik, ville ikke gå over. I dag – fem år senere – lever 37-årige Tina som mange andre danskere uden en diagnose for de gener, som gluten og laktose giver hende.

»Jeg er blevet testet for både laktose og gluten, men de udviser ingen tegn på allergi«, fortæller Tina, der dog fik konstateret fruktoseintolerans overfor frugtsukker, men gluten og laktose var negativ ifølge lægens tests.

Forgiftningen blev værre og værre

Madforgiftningen, der udløste det, varede i tre uger, og hun fik det bare dårligere.

»Jeg havde det virkelig dårligt. Voldsom kvalme og en uro i kroppen«, fortæller den 37-årige pædagog. Hendes læge var uforstående over for tilstanden, men tog blodprøver, der ikke gav de store svar. Tina gik hjem, men måtte hurtigt opgive.

De sagde, det var psykisk. Jeg blev helt knust, da de ikke troede på mig

»Jeg måtte til lægen igen og sagde »du må gøre noget«. Tina følte sig meget utilpas på grund af den voldsomme kvalme, så lægen indlagde hende, og her fik hun taget flere prøver , der intet viste.

»De sagde, det var psykisk. Jeg blev helt knust, da de ikke troede på mig«.

Tina kunne selv tydeligt mærke generne fysisk, så hun søgte hjælp i den alternative verden, som hun efter eget udsagn har »brugt sindssygt mange penge på«. Zoneterapi og akupunktur hjalp med at lindre symptomerne. Med tiden fortog diarréen sig, og hun blev snarere forstoppet, mens kvalmen og uroen fortsatte og tvang hende på deltid som pædagog.

»Jeg måtte også skære ned på sociale sammenkomster, for jeg var ekstremt træt og manglede overskud«.

Efter et års tid stødte hun på en artikel på nettet, hvor en læge skrev om forstoppelse, kvalme og irritabel tyktarm. »Hold kæft, det er mig, tænkte jeg«.

Tina stødte på en læge på Hillerød Hospital, der forsker i sygdommen. »Han havde hørt om mine gener mange gange før«. »Du har irritabel tyktarm«, sagde lægen til hende.

Hun fik medicin, der hjalp, men følte efter et par år, at »der manglede det sidste«. Måske fordi irritabel tyktarm er en såkaldt skraldespandsdiagnose. »Når de ikke kan finde noget andet på dig, så er det nok irritabel tyktarm«.

Besøg en Baresso

Tina blev tilknyttet læger og diætister på Herlev Hospital, der introducerede hende for en fruktose-, gluten- og laktosefri kost.

»Der var kommet styr på fordøjelsen, men jeg kunne stadig ligne en gravid i 5. måned, være oppustet og kvalm. Men efter jeg begyndte at leve uden fruktose, gluten og laktose, er det gået endnu mere fremad«, fortæller Tina.

LÆS OGSÅ

Hun giver ikke meget for dem, der mener, at fri for-hypen er hysterisk.

»De, der siger det, skulle besøge en Baresso og se, hvor mange der køber kaffe med laktosefri mælk. Selv om du ikke har diagnosen, kan du sagtens få det dårligt. Det er ikke for sjov, at vi giver en femmer mere for kaffen«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Line Felholt eller sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden