Gluten. De danskere, der køber glutenfrit, fordi de tror, det er sundt, tager fejl, advarer eksperter.
Foto: Lars Hansen (arkiv)

Gluten. De danskere, der køber glutenfrit, fordi de tror, det er sundt, tager fejl, advarer eksperter.

Fødevarer

Eksperter advarer: Glutenfri fødevarer er slet ikke sunde

Glutenfri fødevarer opfattes som sunde, men er ofte det modsatte, lyder det fra eksperter.

Fødevarer

Fri for sukker, gluten, laktose og e-numre. Det lyder sundt, og er det også i mange tilfælde. Men netop når det handler om glutenfrit - som er langt det mest populære i fri for-kategorien - forholder det sig stik modsat, påpeger to eksperter i allergi og intolerans.

»Den gruppe danskere, der køber glutenfrit, fordi de tror, det er sundt, tager grueligt fejl. Det er ikke sundt at leve glutenfrit. Hvis ikke man har cøliaki (glutenintolerans, red.), skal man holde sig fra glutenfrit«, lyder den kontante advarsel fra formanden for Dansk Cøliaki Forening Edna Stage.

Men det store udvalg af fri for-varer på supermarkedernes hylder giver forbrugerne indtryk af, at varerne er sundere end andre varer.

»Når vi ser så mange fri for-produkter på hylderne, skaber det en utryghed. Vi bliver sygeliggjort og får en opfattelse af, at vi alle sammen har behov for at indtage de her produkter for at holde os raske«, lyder det fra ernæringsekspert Preben Vestergaard Hansen.

LÆS OGSÅ

Som ægte cøliaker – dvs. glutenintolerant - kan gluten på længere sigt øge risikoen for følgesygdomme som kræft i mave-tarm-kanalen og visse leukæmiformer. Derfor er det afgørende at glutenintolerante lever glutenfrit, også selvom man derfor ifølge Edna Stage »bøvler« med at spise sundt nok og ofte må lave mad selv fra bunden.

Som at spise vingummibamser

Mange af de færdigfremstillede glutenfri-produkter er ifølge cøliakiformanden ikke andet end stivelse:

»Man har fjernet en hel masse gode indholdsstoffer som fx fibrene og proteinerne. Det, der ofte er tilbage, er som at spise Maizena. Men man kan ikke leve af stivelse alene«, slår Cøliakiformanden fast.

Det, der ofte er tilbage, er som at spise Maizena. Men man kan ikke leve af stivelse alene

Allergiprofessor fra Odense Universitetshospital er enig: »Når du køber glutenfri varer i butikkerne, køber du ikke ekstra sundhed. Du køber faktisk det modsatte«, bekræfter overlæge på allergiafdelingen Ronald Dahl.

»Proteiner – dvs. gluten – men også vitaminer og fibre kan være renset væk, så man ender med et kulhydratprodukt, som alene er kalorier og lige så tomt som at spise vingummibamser«, lyder det fra Ronald Dahl. Ernæringsekspert Preben Vestergaard Hansen ser en reel fare i, at listen af ’forbudte’ fødevarer bliver længere og længere.

»Jo flere fødevarer, man fravælger, jo mindre variation er der i det, man spiser, og det kan gå ud over kostens samlede næringsværdi«.

Ronald Dahl advarer også mod at tage livsstilen for langt, hvis man ikke er ægte glutenintolerant.

»Udsætter man sig selv for den ene ekstreme diæt efter den anden og måske også sine børn, kan der opstå mangelsygdom, og det er farligt«, lyder det fra allergiprofessoren.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Line Felholt eller sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce