Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MARTIN BUBANDT
Foto: MARTIN BUBANDT

skjult. Mange af de buræg, vi spiser, får vi i færdigproducerede fødevarer. Irma vil nu udfase buræg i egne produkter i første omgang fra om et år.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Irma vil fjerne buræg, der er skjult i andre fødevarer

Efter Kvicklys bandlysning af buræg følger Irma op ved at fjerne skjulte buræg.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Irma har ikke solgt buræg i 25 år. Men når kunderne har købt koldskål, færdigretter, kager, brød og mayonnaise, er de udskældte æg alligevel landet i indkøbskurven, ligesom det sker i Kvickly, der sidste år bandlyste buræg, men fortsætter med at sælge dem som skjult ingrediens i andre varer.

Men i Irma og i netbutikken Irma.dk skal det være slut fra om et år, melder kæden nu ud.

Det handler dog i første omgang kun om Irmas egne varemærker som Irma Hverdag og Irmas Udvalgte, for med hensyn til andre firmaers produkter er vejen lidt længere, fortæller Irmas direktør Jens Uggerhøj.

LÆS ARTIKEL

»Man bruger æg til rigtig mange ting, og vi gik i gang med dette projekt i samarbejde med Dyrenes Beskyttelse for et år siden, så når vi kan melde ud, at vi ikke længere har buræg i vores egne produkter, er det en proces, der har taget to år. Rejsen er lidt længere i forhold til for eksempel mærkevarer fra andre producenter, men jeg lover, at vi vil kæmpe hårdt for, at også disse produkter bliver solgt uden buræg, eller at de bliver deklareret med buræg«, siger Jesper Uggerhøj.

Vil I så forlange, at alle nye produkter på hylderne i Irma skal være lavet uden buræg?

»Det vil vi i hvert fald kæmpe for, men det må ske med respekt for, at der kan være tale om en storindustri, der skal ændre produktionsmetoder«, siger Jesper Uggerhøj, der derfor ikke kan sætte dato på, hvornår buræg er ude af alle fødevarer i Irmas butikker.

Bestræbelserne sker i samarbejde med Dyrenes Beskyttelse, der i processen fungerer som Irmas ekspert i dyrevelfærd, og udover at eliminere buræg er det meningen, at kunderne over de kommende seks år skal have flere dyrevelfærds-alternativer i hele sortimentet fra kød og pålæg til mejeri-produkter.

Omsætningen af dyrevelfærdsprodukter såsom økologi og friland skal øges med 50 procent på seks år, lyder en del af målsætningen.

»Vi ved, at dyrevelfærd ligger vores kunder meget på sinde, og vi ønsker at være lokomotiv for store forbedringer indenfor dyrevelfærd i detailhandlen i Danmark«, siger Irma-direktør, Jesper Uggerhøj.

Dyrenes Beskyttelse har netop nu i en stor kampagne fokus på de skjulte buræg, der indgår som ingrediens i madvarer, og derfor roser foreningen Irmas tiltag.

Dyrenes Beskyttelse lægger vægt på, hvad det nye initiativ betyder for dyrevelfærden i staldene.

Men er det ambitiøst nok for Dyrenes Beskyttelse, at Irma ikke decideret vil tvinge producenterne til enten at udfase buræg eller deklarere dem på varerne?

»I den ideelle verden var buræg udfaset nu, men vi synes, at det er rigtig fint og ambitiøst, at Irma sætter disse mål op og arbejder for dem«, siger Britta Riis, der er direktør i Dyrenes Beskyttelse.

Ifølge en undersøgelse fra maj lavet af Analyse Danmark for Dyrenes Beskyttelse siger 6 ud af 10 ud af et repræsentativt udsnit af den danske befolkning, at de helst er fri for at spise buræg. Men samtidig er det kun 4 ud af 10, der er klar over, at buræg indgår i mange af de færdigproducerede fødevarer.

I Dansk Supermarked, som driver kæderne Bilka, Føtex og Netto, er der ikke planer om at udfase hverken buræg alene eller færdigproducerede fødevarer med buræg som ingrediens, fortæller pressechef, Mads Hvitved Grand.

»Vi gør i stedet det, at vi lader kunderne selv vælge, og til gengæld giver vi mulighed for at vælge mellem flere alternativer«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden