Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

fald. Danskerne købte 32 millioner færre buræg i 2013 end i 2012. Til gengæld er salget af skrabeæg steget 20 procent.
Foto: MARTIN BUBANDT

fald. Danskerne købte 32 millioner færre buræg i 2013 end i 2012. Til gengæld er salget af skrabeæg steget 20 procent.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskere købte 32 millioner færre buræg i 2013

Vi køber færre buræg og flere skrabe- og øko-æg, viser landbrugets tal.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Salget af æg fra burhøns er faldet markant for første gang siden 2000, hvor det ellers har været enten jævnt stigende eller stagnerende.

Det viser tal fra Landbrug & Fødevarer over salget af buræg fra 2012 til 2013.

Faldet fra 2012 til 2013 er på to millioner kilo buræg. Da et gennemsnitligt æg vejer 63 gram, betyder det, at faldet i solgte buræg er på næsten 32 millioner styk.

LÆS ARTIKEL

Statistikken omfatter også den periode, hvor Coop besluttede et totalt stop for salg af buræg i Kvickly-kæden. Det skete i oktober sidste år.

Samtidig med faldet i salget af buræg på næsten syv procent er salget af økologiske æg steget med 10 procent.

Men den helt store stigning ligger på de såkaldte skrabeæg, hvor salget er steget 23 procent fra 2012 til 2013, viser Landbrug & Fødevarers tal.

I Dyrenes Beskyttelse er man glad for faldet i solgte buræg. Her har man med kampagnen 'Bliv Ægtivist' gennem hele 2013 opfordret detailhandlen til at stoppe salget af buræg, så flere høns kommer ud af burene. De mener, at de forhold, som burhønsene bliver budt er alt for dårlige.

Men man kan se, at selv om salget af økoæg stiger, er den helt store stigning på salget af skrabeæg. Er det så meget bedre at være skrabehøne end burhøne?

»Hvis man spørger os, så er det ikke så meget bedre. Men det værste for en høne er stadig at være i bur, hvor den ikke kan få lov at udøve sin naturlige adfærd«, siger kommunikationschef i Dyrenes Beskyttelse, Tina Engberg.

»Derfor håber vi også med vores kampagne, som vi fortsætter i 2014, at vi kan få løftet danskernes vidensniveau om hønsenes vilkår i de forskellige systemer. Og en del af detailhandelen som Rema1000 og Kvickly har fulgt op med informationer til kunderne i selve butikken om, hvordan de forskellige høner har det«, siger hun.

Tina Engberg fortæller, at æg er det eneste produkt, hvor forbrugeren direkte kan se på et stempel på hvert æg, om der er tale om økologisk eller for eksempel et buræg.

»Men hvad vil det egentlig sige, at være en burhøne? Det mangler danskerne stadig viden om«, siger hun.

I Landbrug & Fødevarer er sektorchef i branchesekretariatet, Jørgen Nyberg Larsen, ikke spor bekymret over faldet i salget af buræg.

»Procentvis har salget af buræg været faldende de seneste 13-14 år, fordi det samlede salg af æg er stigende, så det betyder jo bare, at vi sælger flere dyre æg, og det er der jo ikke nogen branche, der kan være ked af. Vi indretter produktionen efter det, som kunderne vil have«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden