0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nye kostvaner kan give krig på kniven

Fællesskabet prøves af, når kød- og planteædere deler bord.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Hvordan klares aftensmaden, når det store barn erklærer, at hun ikke længere spiser kød og mælkeprodukter? Hvordan forholder man sig, hvis de overnattende gæster mailer en positivliste med 50 madvarer, de gerne spiser? Og hvad gør man som veganer, hvis man altid spises af med kedeligt tilbehør, når man er inviteret ud?

Spørgsmålene trænger sig på, for der skubbes til den traditionelle madkultur som aldrig før. Det bekræfter konfliktmægler Nethe Plenge, der også kende problemstillingen fra sin private verden, fordi hun altid har elsket at lave mad og have gæster, ofte mere end 50 ad gangen, og følt stor glæde derved.

»Da jeg var barn, var der måske en enkelt, der havde sukkersyge eller ikke kunne tåle skaldyr, men ellers spiste alle det samme. Sådan er det ikke længere, og det skaber et behov for at vi tænker over ting, vi plejer at tage for givet«, siger hun.

Nethe Plenge fik en forsmag på udviklingen i New York i 2002, da hun efter udgivelse af en kogebog smurte smørrebrød til en større flok. Hendes kontakt kom susende og fortalte, at en ikke ville have smør, en anden sagde nej til peber, en tredje kunne ikke lide løg, en fjerde frabad sig hvedebrød og en femte svinekød.

»Der var 17 individuelle forbehold, som betød, at alle skulle have en sær-anretning. Det havde jeg aldrig oplevet før, men i dag er der også herhjemme en hel palet af begrundelser for, at folk ønsker eller fravælger særlige ting«, siger hun.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

  • Maya Alleruzzo/Ritzau Scanpix