Sødt. Honning findes i mange luksusversioner og er dyrt, så der er gode penge at tjene for svindlere. Kun grundige laboratorietest kan stoppe de mest avancerede af dem.
Foto: Finn Frandsen

Sødt. Honning findes i mange luksusversioner og er dyrt, så der er gode penge at tjene for svindlere. Kun grundige laboratorietest kan stoppe de mest avancerede af dem.

Fødevarer

Madsvindel: Falsk honning tilsat sukker er afsløret i Danmark og EU

En test fra EU's afdeling mod madsvindel viser udbredt brug af sukker i honning.

Fødevarer

Honning er så oplagt at svindle med, at EU Kommissionens afdeling mod fødevaresvindel sidste år og i år har gjort den søde spise til deres særlige indsatsområde.

Og med god grund, viser omfattende test af 2.237 honningprøver, indsamlet i de 28 medlemsstater. De foreløbige resultater viser, at knap hver femte honning ikke lever op til det, der står på bøtten. Seks procent af de testede vareprøver indeholder tilsat sukker, mens 11 procent yderligere er under mistanke for at være 'fortyndet' med sirup eller sukker. De 11 procent afventer nu yderligere undersøgelser.

Også i Danmark afslørede Fødevarestyrelsens Rejsehold i sidste uge falsk honning i fire ud af fem testede honninger fra danske danske Scandic Food. Honningen, som kom fra Kina, blev solgt videre via Dagrofa i blandt andet Dansk Supermarked og Meny under navne som Budget, Svansø og Bigården. De er nu trukket fra markedet, selv om Scandic Food fastholder, at honningen er ægte.

Både de danske og EU's afsløringer viser, at svindlen med fødevarer er stigende, siger Forbrugerrådet Tænks seniorrådgiver i fødevarepolitik, Camilla Udsen.

»Honning er et af de produkter, hvor du som svindler kan tjene mange penge ved at levere falsk eller ringe kvalitet. Det er en vare, hvor forbrugerne betaler meget for god kvalitet, og hvor det er nemt at snyde, også fordi det er relativt svært at bevise, at det er falsk«, siger Camilla Udsen.

Hun kalder de mange eksempler på madsvindel i Kina for skræmmende, selv om de aktuelle honningfund har vist sig ikke at være sundhedsskadelige.

»Det er stærkt uheldigt, at forbrugerne ikke kan stole på honning. Derfor er det rigtig godt, at der kommet fokus på fødevaresvindel på EU-plan, for det er den eneste måde, vi kan løse det på«, siger Camilla Udsen.

Politikens korrespondent i Kina, Kim Rathcke Jensen, fortæller, at svindelnumre med honning i Kina har involveret ingredienser som døde bier, soyasause, rådne ris og aluminiumsulfat. Hele 60 til 70 procent af honningen på det kinesiske marked menes at være falsk.

Det tager blandt andet dagligvarekæden Coop og honningfabrikanten Jakobsens A/S højde for ved at få verificeret ægtheden af importeret honning, før de bruger det i deres produkter.

Test i kapløb med svindlerne

På europæisk plan ser honningsvindlen trods alt mere uskyldig ud. Undersøgelsen påviser ikke ulækre ingredienser. I stedet er der tre hovedproblemer: Honningen fyldes med tilsat sukker, og smager derfor ringere end den rene vare. Botanisk snyd, hvor forbrugerne tror, at de køber for eksempel en dyr og fin lynghonning, men bierne har hentet honningen i nogle helt andre planter. Og geografisk snyd, hvor honningen ikke kommer fra det område eller land, som man lover på etiketten.

Ifølge Fødevarestyrelsens rejsehold er det nye testmetoder, der nu gør det muligt at påvise, hvis der er tilsat sukker eller sirup til honningen.

»Det er lidt ligesom doping. Nogle arbejder for at finde analysemetoder, der kan afsløre snyd, mens der formentlig er andre, som prøver at finde metoder, der kan snyde analysemetoderne«, siger Michael Rosenmark, chef for Fødevarestyrelsens Rejsehold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

To danske kontroller af honning tyder på, at testmetoderne har enorm betydning. Den ene blev foretaget af Fødevarekontrollen som en del af den europæiske svindelindsats med de gængse metoder. Her blev der ikke opdaget tilsat sukker i en eneste af 46 prøver fra det danske marked.

Den anden kontrol blev foretaget af Fødevarerejseholdet i forbindelse den internationale Operation Opson 2015, som også er en international indsats mod fødevaresvindel. Her blev testet med nye metoder. Og i dette tilfælde indeholdt hele ti ud af 25 prøver fra det danske marked tilsat sukker.

Det kunne pege på, at nogle svindlere kender en vej udenom de gængse testmetoder, mener Erik Andersen, der er fuldmægtig i Fødevarestyrelsens afdeling for Kemi og Fødevarekvalitet. Han har leveret resultater til den danske del af EU's projekt mod madsvindel.

»Vi kan ikke vide præcis, hvordan det foregår, men det kan se ud, som om svindlere har held til at omgå nogle testmetoder. Jeg håber, at det er en af de ting, som EU's kontrolprojekt kommer til at afdække«, siger Erik Andersen.

Honning får målt sit 'fingeraftryk'

Tilsat sukker i honning er svært at opdage, fordi glukose og fructose er en naturlig del af honning.

Hvis de to sukkerstoffer er udvundet af for eksempel majs eller sukkerrør, er de lette at afsløre, fordi de har en anden profil, end de sukkerstoffer, som bierne samler ind. Men er glukosen eller fructosen udvundet af for eksempel sukkerroer, ris eller hvede - så kan de almindelige analyser ikke altid adskille dem fra honningens egen sødme.

LÆS ARTIKEL

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Derfor foretager det franske laboratorium Eurofins i stedet NMR-analyser, som populært sagt laver en slags 'fingeraftryk', af den enkelte honning. Så kan man opdage, om man har fat i en honning, der overhovedet ikke ligner andre honningtyper, oplyser Fødevarestyrelsen. Metoden kræver, at laboratoriet har en stor samling af honninger, som man kan sammenligne med.

Eurofins er blevet udpeget af Kommissionen til at stå for kontrol af varers autencitet, som de er eksperter i. De er desuden blevet akkrediteret af en uvildig instans, det vil sige, at de er godkendt som et laboratorium, der arbejder seriøst og troværdigt.

Scandic Food har, med opbakning fra Dansk Industri, klaget over Fødevarestyrelsens Rejseholds afgørelse til Fødevarestyrelsens klagecenter, fordi man ikke mener, at NMR-metoden kan vise, om en honning er ægte eller uægte.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce