Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Netto sælger mælk med mere dyrevelfærd end øko

Nyt samarbejde mellem Dansk Supermarked og Dyrenes Beskyttelse giver dyrene mere velfærd.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis dyrevelfærd og økologi er afgørende for, hvilke dagligvarer der kommer i din indkøbskurv, når du handler, er der godt nyt på vej. Fra den 5. marts sælger Netto nemlig mejeriprodukter, som alle er godkendte af Dyrenes Beskyttelse.

Det særlige ved godkendelsen fra Dyrenes Beskyttelse er, at producenten skal at tage særlige hensyn til dyrevelfærden, når fx landmanden producerer mælk, forklarer Britta Riis, direktør hos Dyrenes Beskyttelse.

Mejeriprodukterne i discountkæden omfatter mini-, let-, sød- og kærnemælk, yoghurt, ymer, tykmælk, smør og piskefløde fra Løgismose.

LÆS ARTIKEL

Ved mælkeproduktion er det kun køerne, der kan give mælk. Derfor må omkring knap 35.000 nyfødte danske jerseytyrekalve lade livet hvert år.

»Det vil vi gøre op med. Som det ser ud lige nu hos de danske mælkeproducenter, er tyrekalvene er restprodukt. Men for at kunne få godkendt sit mejeriprodukt af os, må man ikke aflive tyrekalvene med det samme. I stedet skal de have lov at leve videre. På sigt ender de som kalvekød på middagsbordet, men ikke desto mindre øger det dyrevelfærden«, siger Britta Riis.

I dag må producenter af økologisk mælk gerne aflive tyrekalvene. Og indtil nu har der ikke været økonomi i at opdrætte dem for landmændene, men det håber direktøren hos Dyrenes Beskyttelse vil ændre sig med den nye godkendelse.

»Hvis mælkeproducenterne vil levere under vores mærke, skal de leve op til vores krav. Vi bestemmer ikke, hvad landmændene skal stille op med deres tyrekalve, men til gengæld garanterer vi dyrevelfærd for forbrugeren«.

Som en del af den nye godkendelse skal køerne desuden have naturligt foder, mere plads og adgang til det fri i sommerhalvåret.

Forskel på Ø-mærket og Dyrenes Beskyttelse

Det nye samarbejde mellem Dansk Supermarked og Dyrenes Beskyttelse består indtil videre kun af produkter fra Løgismose, men det er ikke et grundpræmis, at varen skal være økologisk for at kunne blive godkendt af Dyrenes Beskyttelse.

»Vi stiller forskellige krav alt efter dyreart. Men generelt ligger vores krav ret højt - ofte på niveau med økologi. Ikke alle produkter med vores godkendelse er økologiske, fx er svinekød fra Frilandsgris ikke økologisk, men dyrevelfærden har vi godkendt«, siger Britta Riis.

Dermed understreger hun, at der altså er forskel på, om en vare har Ø-mærket eller er godkendt af Dyrenes Beskyttelse. For de to mærker stiller forskellige krav.

»Vi vil gerne udfordre Ø-mærket på dyrevelfærd. I forhold til både almindelig og økologisk ægproduktion bliver hanekyllingerne aflivet, når de kommer ud. Og dem skal ægproducenterne også finde ud af at bruge til noget«, fortæller Britta Riis. Indtil videre er økologiske æg fra Hedegaard og Dueholm godkendt af Dyrenes Beskyttelse.

Velfærd er kernen i godkendelsen

I dag er dyrevelfærden kernen i godkendelsen fra Dyrenes Beskyttelse, men Britta Riis kan godt forestille sig, at organisationen på sigt udvider deres sortiment til også at rumme ikke-animalske produkter.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi oplever, at forbrugerne efterlyser vores mærkning i andre produktkategorier som rismælk og kokosmælk. Og jeg kan bestemt ikke afvise, at sådanne produkter sagtens kunne blive en del af vores ordning«, siger hun og påpeger, at Dyrenes Beskyttelse endnu ikke har opstillet hvilke parametre, godkendelsen skal foregå ud fra.

Om landmænd, der dyrker marker med blandt andet økologisk hvede, havre og rug, kan se frem til en godkendelse fra Dyrenes Beskyttelse, mener Britta Riis ikke.

»Hvis en landmand tager hensyn til dyrene i den forstand, at musene på hvedemarken ikke er udsat for sprøjtemidler, vil Ø-mærket imødekomme det. Når landmændene tager hensyn til faunadyrene i deres produktion er det virkelig her, Ø-mærket har sin berettigelse«, siger hun.

På sigt håber og tror Britta Riis på, at samarbejdet mellem Dansk Supermarked og Dyrenes Beskyttelse bliver en succes. Ifølge hende er dyrevelfærden en vigtig del af forbrugernes dagsorden. Og med en pris på 9,95 kroner for en liter økologisk minimælk mener Britta Riis ikke, at prisen er en barriere.

»Detailhandlen har selv været med at til sætte en dagsorden, hvor lave priser er alfa omega. Men efterhånden handler det for forbrugerne ikke kun om pris, men også om kvalitet og madoplevelser. Der skal skabes endnu mere bevidsthed om, at det produkt, man hiver op af køledisken, har en konsekvens for dyret«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden