Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

En, to, tre. Et nyt dyrevelfærdsmærke gradbøjer dyrevelfærden i tre niveauer.
Foto: ANDERS RYE SKJOLDJENSEN

En, to, tre. Et nyt dyrevelfærdsmærke gradbøjer dyrevelfærden i tre niveauer.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nyt statsligt dyrevelfærdsmærke kritiseres for at vildlede forbrugerne

Mærket vil undergrave det røde økologimærke, frygter Coop Danmark.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et nyt dyrevelfærdsmærke på kød, der kan ramme butikkernes kølediske inden årets udgang, møder hård kritik fra dagligvaregiganten Coop Danmark.

»Efter Coops opfattelse, er der tale om vildledning af forbrugerne«, siger direktør Peter Høgsted til DR Nyheder.

Mærket er en del af regeringens landbrugspakke, og skal til at starte med gives danskproduceret svinekød.

Vildledning af forbrugerne

Efter Coops opfattelse, er der tale om vildledning

Mærket bliver gradueret i tre niveauer, hvor tre stjerner står for høj dyrevelfærd, to stjerner lidt mindre og én stjerne mindre endnu. Det er netop denne inddeling, der møder kritik fra Coop.

»En enkelt stjerne skal kunne sættes på svinekød, som er produceret på samme måde som konventionelt svinekød altid er blevet produceret på. Vi mener, det er forkert at anprise den slags med stjerner. Det skaber et forkert billede hos forbrugeren«, siger Peter Høgsted.

Coop har selv en markant økologisk profil og frygter, at de nye 'velfærdsstjerner' vil blåstemple kødprodukter, som er produceret uden samme høje standard som økologiske fødevarer.

Tre velfærdsstjerner er det højeste niveau og skal kunne gives til kød, som er certificeret enten som friland eller økologi. Men det er undergravende for økologi-mærket og dermed forbrugernes overblik, mener Coop Danmark.

»Der er forskel på, hvordan frilandsgrise og økologiske grise er produceret, og derfor giver det ikke mening at samle dem. Desuden mener vi, at de tre stjerner vil kunne underkende det røde økologimærke, og det er et mærke, som forbrugerne elsker«, siger direktør Peter Høgsted.

Coop Danmark står bag butikkerne Irma, Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen og Fakta, og har ikke været inviteret med indenfor i Miljø- og Fødevareministeriet for at udvikle kriterierne bag den nye mærkningsordning.

»Det er svært at forstå, at regeringen ikke ønsker at høre vores holdning, når vi har en markedsandel på knap 40 procent«, siger direktør Peter Høgsted til DR Nyheder.

Også fra Dyrenes Beskyttelse og Forbrugerrådet Tænk lyder der højlydt kritik af regeringens dyrevelværdsmærke.

Begge organisationer advarer mod, at det nye mærke vil skade forbrugerne mere end det gavner og samtidig være med at blåstemple kødproduktion med lav dyrevelfærd.

»Vi er bekymrede for, at endnu et mærke vil vildlede forbrugerne. Forbrugerne har brug for færre, ikke flere, mærker. Og vi risikerer med denne gradbøjning, at dårlig svineproduktion bliver blåstemplet af staten«, har direktør i Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis, tidligere udtalt.

Forringet dyrevelfærd

Hos Forbrugerrådet Tænk er man enig.

»Vi mener ikke, at der er behov for et nyt mærke, der er mindre restriktivt end de eksisterende mærkningsordninger: 'Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse' (friland) og 'Ø-mærket'. I sidste ende kan det faktisk ende i den absurde situation, at dyrevelfærden ender med at blive forringet på grund af et nyt dyrevelfærdsmærke«, siger formand Anja Philip.

Vi er bekymrede for, at endnu et mærke vil vildlede forbrugerne.

På den anden side står Dansk Supermarked, som modsat Coop Danmark har været med til at udvikle det kommende dyrevelfærdsmærke.

Her mener man, at både dyrevelfærden og forbrugerne bliver tilgodeset.

»Forbrugerne efterspørger mere gennemsigtighed og et større vareudvalg på dette område, og det vil et statsligt mærke kunne bidrage til. Et statsligt mærke vil kunne give dyrevelfærden et generelt løft på samme måde som Nøglehullet og Ø-mærket på henholdsvis sundhed og økologi«, udtaler CSR-chef Helene Regnell i en pressemeddelelse.

Dansk Supermarked Group omfatter kæderne Netto, Føtex, Bilka og Salling.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Mona Samir Sørensen eller Familieliv, Forbrug og Sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden