Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

dyrevelfærd. Coop foreslår blandt andet, at konventionelle grise skal have 30 procent mere plads, hvis de skal kunne få en stjerne i ny mærkningsordning for dyrevelfærd.
Foto: Simon Fals (arkiv)

dyrevelfærd. Coop foreslår blandt andet, at konventionelle grise skal have 30 procent mere plads, hvis de skal kunne få en stjerne i ny mærkningsordning for dyrevelfærd.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Coop: Grisene bør have det meget bedre for at få en stjerne af regeringen

Ingen fastspændte søer, krav om grovfoder, halm og mere plads. Coop opfordrer regeringen til at stramme krav til dyrevelfærd i ny mærkningsordning.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De seneste dage har blandt andre Coop, Dyrenes Beskyttelse og Forbrugerrådet Tænk ladet kritikken hagle ned over det statslige dyrevelfærdsmærke, som regeringen vil indføre på alt svinekød, der er produceret i Danmark.

Mærket er blevet kaldt både uambitiøst og vildledende, og det er især blevet kritiseret for, at konventionelt produceret svinekød kvalificerer til at få en ud af tre stjerner.

Coop har modsat Dansk Supermarked ikke været inviteret med af regeringen til at udtænke det nye, statslige dyrevelfærdsmærke, men nu præsenterer Coop alligevel sit bud på, hvordan et sådant mærke bør strikkes sammen. Modellen bygger på regeringens 3-stjerne-model, men der bør stilles langt skrappere krav til produktionen, før der kan tildeles stjerner, mener Coop.

Coop har de seneste dage i medierne undret sig over, at de ikke har været inviteret med

»Vi erkender behovet for at kunne anprise en god staldgris og ad den vej hjælpe til at løfte niveauet i den konventionelle produktion. Men vi vil ikke være med til, at regeringen tager de eksisterende vilkår og sminker dem en smule, og så kan kødet få en anprisning på den baggrund. For eksempel lyder et af kravene til regeringens 1-stjernede gris, at den ikke rutinemæssigt må være halekuperet. Men det er jo allerede vedtaget ved lov, så skal kødet virkelig anprises alene, fordi producenten overholder loven«, spørger Coops CSR-chef Thomas Roland og kalder det »en gratis omgang« for landmændene.

Thomas Roland angriber også, at svineproducenter i regeringens mærke kan få en stjerne for ikke at transportere grisene i mere end 8 timer.

»Men det er jo latterligt - du kan krydse Danmark på kryds og på tværs uden at køre i 8 timer. Langt de fleste grise bliver i forvejen transporteret under tre timer fra stalden til slagteriet«, pointerer han.

Skarppere krav

Står det til Coop, så er det andre og mere restriktive krav, der skal til, hvis svinekød skal opnå velfærdsstjerner. Blandt andet skal hver gris have mindst 100 gram halm om dagen, som bliver spredt på gulvet, så de kan gå og rode i det, som de ville gøre i naturen. Grisene skal have grovfoder, så de ikke får mavesår, og de 1-stjernede grise skal også have 30 procent mere plads end de 0,65 kvadratmeter, der er minimumskravet i den konventionelle svineproduktion. Desuden må ingen velfærdsmærkede svineproducenter fastspænde deres søer. Ifølge regeringens mærke er det tilladt at fastspænde både ved 1 og 2 stjerner i henholdsvis fire og to dage.

»Det er bare ikke i orden. Det stresser søerne voldsomt meget at blive spændt fast. Især, når de skal fare - og det er netop i den periode, fastspændingen typisk bruges, så de ikke kommer til at lægge smågrisene ihjel«, siger Thomas Roland.

Friland og øko skal skilles

Regeringens dyrevelfærdsmærke gør både frilandsgrise og økologiske grise fortjent til tre stjerner, men Coop mener ikke, at de to typer kan sættes i samme bås. Derfor bør frilandsgrise kun have to stjerner. For eksempel har en økologisk gris dobbelt så meget plads, og smågrisene bliver først fravænnet efter 49 dage, hvor frilandsgrislinger kun får lov til at die hos deres mor i 28 dage.

Coop lægger i øvrigt op til, at deres stjerne-model vil kunne bruges på andet end svinekød - for eksempel oksekød og kylling - og på forarbejdede produkter som hamburgerryg og spegepølse.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden