Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: OLESEN PETER HOVE
Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lisbeth spiser sundt: Men maden er for energitæt

Ernæringsekspert Martin Kreutzer udpeger de overraskende kaloriefælder i Lisbeths kost.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er sådan set intet galt med 61-årige Lisbeth Ravns kostvaner.

Hun spiser generelt hverken fastfood, slik i større mængder, chips, drikker sodavand eller andre åbenlyse kaloriebomber. Den daglige kost er i stedet fuld af havregryn, grøntsager, kaffe og knækbrød.

»Jeg har alle grundreglerne i baghovedet. Seks gange frugt og grønt om dagen, en grøddag, en fiskedag og mindre kød. Det er alt sammen noget, jeg er meget bevidst om«, fortæller hun.

»Grundlæggende er hendes kostvaner ganske sunde«, bekræfter ernæringsekspert Martin Kreutzer, der har gennemgået Lisbeth Ravns kost. Alligevel er det ikke nok til at holde hende nede på en vægt, hun er tilfreds med. Ud over et dagligt glas rødvin, lidt slik og glæden ved en ostemad har hun selv svært ved at se, hvordan hun taber de 10 kilo, hun drømmer om.

LÆS OGSÅ

Men den umiddelbart sunde kost gemmer faktisk på fælder, som mange danskere falder i. »Det skinner igennem, at nogle af hendes måltider er ret energitætte. Det vil sige, at hun spiser mad, der rummer mange kalorier per gram«, fortæller Martin Kreutzer, der har skrevet bogen ’Slank uden afsavn’.

Da en del af vores mæthed skabes gennem tyngde og fylde i mavesækken, medfører kalorietæt mad, at man indtager mere energi, end man egentlig behøver for at føle sig behageligt mæt.

»Hun skal lege mere med kalorietætheden ved f.eks. at skifte fede mejeriprodukter ud med magre. Derved indtager hun samme mængde mad – og bliver lige så mæt – men reducerer energitætheden«, forklarer Martin Kreutzer.

Samtidig begår Lisbeth Ravn den fejl, som mange andre danskere også gør: »Hun spiser ganske kulhydratrigt. Det har den ulempe, at for store mængder lagres som fedt på kroppen, mens den umiddelbare konsekvens af overspisning i proteiner ikke er nær så stor fedme«, forklarer Martin Kreutzer. Kulhydrater især i form af stivelse som i brød, gryn, pasta og kartofler er energitætte og godt brændstof til musklerne. Men:

»Lisbeth og mange andre danskere spiser stadig, som da vi levede i en landarbejderkultur og havde brug for at tanke musklerne op til fysisk aktivitet. I dag er vi langt mere inaktive og bør derfor spise mindre energitæt. Det gør vi især ved at skære ned på gammeldags kraftfoder som havregryn, rugbrød og kartofler til fordel for flere proteiner«, forklarer Martin Kreutzer.

I dag er vi langt mere inaktive og bør derfor spise mindre energitæt

Med hans justeringer af Lisbeth Ravns kost kan hun spise næsten samme mængde, men indtage langt færre kalorier – og dermed gå ned i vægt.

»Hun sparer 800-1.000 kcal i hverdagen. Dét sætter godt gang i vægttabet«, siger Martin Kreutzer.

»Det er akkurat den gordiske knude, jeg har forsøgt at løse. At spise nogenlunde samme mængde, men med færre kalorier. Min svøbe er stivelsesholdig mad – især brød og ost. Det er især mine mellemmåltider, jeg fremover vil erstatte med et hårdkogt æg eller mere grønt«, siger Lisbeth Ravn.

Morgenmad

1 dl havregrødsblanding

1 lille håndfuld rosiner

Appelsinmarmelade

1 dl mælk

175 ml varm solbærsaft

Kalorier: 402 kcal

Energitæthed: 4,6 kJ/g

Justering: Lav en bund af skyr (2-2,5 dl) med ½ revet æble i og 2 spsk. mysli på toppen. Det er 300 gram mad med markant færre kalorier end ovenstående.

Kalorier: 220 kcal

Energitæthed: 3 kJ/gMellemmåltid 1

175 ml kaffe med 1/4 tsk. sukker

2 stk. Digestive-kiks

500 ml vand

2 lakridsbolsjer

Kalorier: 192 kcal

Energitæthed: 3,7 kJ/g

Justering: Undgå småsnackeri i tomme kaloriebomber. Er der ægte sult til stede, så spis rigtig mad, f.eks. et hårdkogt æg + et par gulerødder.

Kalorier: 128 kcal

Energitæthed: 2,9 kJ/g

Frokost

1 stk. rugbrød med kartoffel, mayonnaise og forårsløg

500 ml vand

Kalorier: 305 kcal

Energitæthed: 6,8 kJ/g

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Justering: Rugbrød med kartoffel = stivelse med stivelse = kulhydrat med kulhydrat. Kom hellere et par skiver magert pålæg på brødet, selvom energitætheden stiger.

Kalorier: 114 kcal

Energitæthed: 7,3 kJ/gMellemmåltid 2

175 ml kaffe med 1/4 tsk. sukker

2 stk. Digestive-kiks

Kalorier: 153 kcal

Energitæthed: 3,1 kJ/g

Justering: Samme som om formiddagen. Undgå småsnackeri i tomme kaloriebomber. Er der ægte sult til stede, så spis rigtig mad, f.eks. et hårdkogt æg + et par gulerødder.

Kalorier: 128 kcal

Energitæthed: 2,9 kJ/gAftensmad

400 ml Asparges-suppe

2 stk. knækbrød lagt sammen med smør og Gouda-ost

1 glas rødvin

500 ml vand

150 ml kaffe med 1/4 tsk. sukker

1 1/2 æble

Kalorier: 1070 kcal

Energitæthed: 4,5 kJ/g

Justering: Knækbrød med smør og ost giver en kalorietæthed på niveau med brownies og andet bagværk. Spis en skive fuldkornsrugbrød i stedet, og kom en til to skiver mager skæreost på (afhængig af sulten). Gem alkohol (og flydende kalorier generelt) til weekenden.

Kalorier: 643 kcal

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden