Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

dyrevelfærd. Coop mener, at grisene skal have det langt bedre, før de fortjener et velfærdsmærke.
Foto: ANDERS RYE SKJOLDJENSEN

dyrevelfærd. Coop mener, at grisene skal have det langt bedre, før de fortjener et velfærdsmærke.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Coop lancerer sit eget dyrevelfærdsmærke i protest

Coop er så utilfreds med regeringens nye mærkningsordning for svinekød, at dagligvaregiganten nu laver sit eget velfærdsmærke.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Coop lancerer nu sit eget velfærdsmærke, der ifølge virksomheden skal sætte en høj standard for dyrevelfærd.

»Formålet er at skabe et mærke, som, vi mener, det burde være, når man tænker på, hvordan man bør mærke kriterierne for dyrevelfærd i Danmark«, siger koncerndirektør i Coop Jens Visholm.

Etableringen af velfærdsmærket sker samtidig i protest mod det nye statslige svinemærke, som miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen præsenterede tidligere tirsdag, og som Politiken skrev om i marts:

I Coop er man enig med ministeren i, at det er en god idé at få en mærkningsordning, der fremmer dyrevelfærd. Men det, der er blevet fremlagt, er alt for svagt, mener Jens Visholm.

»Det giver ikke mere reel velfærd for dyrene, og konsekvensen bliver desværre, at forbrugerne føres bag lyset«, siger han.

Det statslige svinemærke, der har tre niveauer fra en til tre stjerner, hvor tre er bedst, har mødt kritik fra blandt andre Coop, Dyrenes Beskyttelse og Forbrugerrådet Tænk.

»Minimumkravene til de et- og to stjernede produkter er simpelthen for lave. Man burde opgradere og nøjes med at give en enkelt stjerne til de produkter, som man nu vil give to stjerner«, siger Camilla Udsen, der er seniorrådgiver i fødevarepolitik i Forbrugerrådet Tænk.

Ifølge koncerndirektør Jens Visholm havde Coop helst været med i en fælles ordning.

»Men når ministeren ensidigt vælger at lytte til industrien, og sidder forbrugerne, dyrene og toneangivende ngo'er overhørig, så er vi nødt til at reagere, som vi gør«, siger han.

Coop er i øjeblikket i dialog med en række ngo'er, som kan hjælpe virksomheden med at definere de nærmere kriterier for ordningen.

»Vores mærke kommer ikke til at anprise det, der er meget tæt på standardproduktion i dag. Der skal simpelthen være reelt mere dyrevelfærd, før man kan gøre sig fortjent til en velfærdsmærkning«, siger Jens Visholm.

»Derudover vil vi adskille de store produktionsforskelle, der er på blandt andet frilandskød og økologisk kød, ligesom vores ordning vil omfatte forarbejdet kød og i øvrigt tænke på tværs af forskellige kødtyper og ikke kun svinekød«, siger han.

De første varer med det nye mærke ventes ifølge Coop at være i butikkerne fra slutningen af 2016.

/ritzau/

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden