Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
rugbrød. En af de vigtigste kilder til fuldkorn er rugbrød, men det spiserne danskerne mindre og mindre af.
Foto: FOLKVER PER

rugbrød. En af de vigtigste kilder til fuldkorn er rugbrød, men det spiserne danskerne mindre og mindre af.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi spiser mere fuldkorn, men ikke nok

Salget af fuldkorn går frem, men danskerne spiser mindre og mindre rugbrød.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På trods af det store fokus på stenalderkost og stigende kulhydratforskrækkelse spiser danskerne stadig mere fuldkorn.

Salget af de fuldkornslogo-mærkede produkter steg 7,2 procent i 2012 i forhold til 2011. Og 82 procent af den danske befolkning mener, at fuldkorn er sundt.

Stadig for lidt

Men stadig spiser danskerne ikke nok i forhold til anbefalingerne, og den helt store synder i det regnskab er, at vi spiser mindre rugbrød.

Det fremgår af den årlige opgørelse fra analyseinstituttet Nielsen, som Fuldkornspartnerskabet har fået foretaget. Fuldkornspartnerskabet består blandt andre af en række producenter og detailkæder, Diabetesforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Foreningen af Kliniske Diætister og Fødevarestyrelsen.

LÆS ARTIKEL

Ifølge opgørelsen er salget af fuldkornslogomærket knækbrød steget med 47 procent, dybfrost brød med 17 procent og morgenmad med 21 procent i 2012 i forhold til året før.

»Det er glædeligt at se, at danskerne har taget fuldkorn til sig. Fuldkorn findes efterhånden i utrolig mange forskellige produkter, hvilket gør det nemt at få fuldkorn ind i kosten både til morgen, middag og aften«, siger sundhedskoordinator og klinisk diætist, Lisa Witt fra Diabetesforeningen.

Trods fremgang i salget er der stadig en opgave, der skal løftes. Fødevarestyrelsen anbefaler, at en voksen spiser 75 gram fuldkorn om dagen. Det svarer til en lille portion havregryn og 1-2 skiver rugbrød, og der er vi ikke endnu.

»Rugbrødssalget er desværre samlet set faldende. Heldigvis er der en lille stigning i salget af fuldkornslogomærket rugbrød. Rugbrød er sammen med havregryn danskernes primære kilde til fuldkorn, og vi ønsker at få rugbrødet tilbage på tallerkenen som en af danskernes foretrukne fødevarer«, siger kampagneleder i Fuldkorsfællesskabet, Rikke Iben Neess.

I 2008 spiste danskerne ifølge rapporten Fuldkorn fra DTU Fødevareinstituttet 36 gram fuldkorn hver dag svarende til ret nøjagtigt halvdelen af det anbefalede. Børn mellem 4 og 10 år anbefales at spise forholdsvis mere fuldkorn end voksne, mellem 40 og 60 gram.

I øjeblikket er der en stor kostundersøgelse under udarbejdelse, men det endelige resultat af den, som kan fortælle, hvor meget danskerne spiser af fuldkorn i dag, ventes først færdig i starten af 2014.

»Men vi tror, at tallet er stigende«, siger Rikke Iben Neess blandt andet med henvisning til det stigende salg af fuldkornsprodukter, men hun nævner, at det er mindre heldigt, at danskernes forbrug af rugbrød stadig falder. På et år er det således faldet med tre procent.

Man ved ikke, hvem det er, der spiser meget lidt fuldkorn og derved trækker gennemsnittet ned.

»Vi havde håbet, at man kunne pege på en konkret befolkningsgruppe, men det er mere broget. Det eneste vi kan se er, at det drejer sig om mennesker, der spiser meget pizza, hvidt brød og croissanter«, siger hun.

Ifølge undersøgelsen ville danskerne spise mere fuldkorn, hvis flere produkter indeholdt fuldkorn, og hvis der var fuldkorn i de produkter, som de normalt køber.

»Det er i hvert fald en positiv opfordring til producenter om at tilsætte fuldkorn i alle mulige produkter«, siger kampagneleder Rikke Iben Neess.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • 
    Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

    Du lytter til Politiken

    14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
    14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

    Henter…

    Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

  • Du lytter til Politiken

    13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
    13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

    Henter…

    I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

  • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden