På svampejagt i Dyrehaven. Her kan man finde kendte svampe som kantareller og Karl Johan, men også en mere ukendt art som Punktstokket rørhat.
Foto: THEA GRAV ROSENBERG

På svampejagt i Dyrehaven. Her kan man finde kendte svampe som kantareller og Karl Johan, men også en mere ukendt art som Punktstokket rørhat.

Guides

Guide: Fem fede svampesteder

Tjek.dk guider til fem skove i Danmark, hvor du kan finde spisesvampe til gryden.

Guides

September er årets bedste svampemåned.

Så hop i gummistøvlerne og tag svampekurven i hånden.

Tjek.dk viser vej til fem forskellige skove, hvor du lige nu kan gå på jagt efter velsmagende svampe som Karl Johan, Kantarel og Rødmende fluesvamp.

LÆS OGSÅ

1. Dyrehaven

Det særlige ved Dyrehaven nord for København er dens mange gamle træer. Skoven har faktisk den største bestand af gamle træer i Nordeuropa. Dyrehaven er derfor levested for mange sjældne svampe, som ikke findes i Danmark andre steder end her. Nogle svampe kan for eksempel kun leve her på de flere hundrede år gamle egetræer.

  • Nogle af de spiselige arter du kan finde: Kantareller, Karl Johan rørhat, andre store rørhatte som Punktstokket indigo rørhat og Brunstokket rørhat og Svovlporesvamp.
  • Sådan finder du derhen: Der er 13 forskellige indgange til Dyrehaven, og vejen går gennem store, røde trælåger. Kommer man fra København, er der S-togsstation og parkeringsplads ved Klampenborg Station.

2. Kongelunden

Ikke langt fra centrum af København ligger Kongelunden midt på Amager. Den er i modsætning til Dyrehaven ikke en naturskov. Den blev plantet i 1800-tallet, fordi den oprindelige skov på Amager blev fældet for at skaffe brænde og landbrugsjord. En stor del af Kongelunden er tilplantet med egetræer, jordbunden er næringsrig og indeholder stift ler. Kongelunden er hjemsted for mange sjældne svampe, til gengæld er der færre spisesvampe.

  • Nogle af de spiselig arter du kan finde: Brunstokket rørhat, rødmendende fluesvamp, stor trompetsvamp og champignoner.
  • Sådan finder du derhen: Metroen kører til Ørestaden, og herfra kan man tage bus 32 videre til Kongelunden. Med bil nås området lettest ad Kongelundsvej fra nord. Parkeringsplads ved Skovvej.

3. Tisvilde hegn

Tisvilde Hegn er en klassisk svampelokalitet i Nordsjælland. Skoven her ligner en skandinavisk nåleskov med fyr og gran, som man kender det fra Sverige og Norge. Længere inde i skoven, hvor der er mere fugtigt, vokser der ege- og birketræer. Sandbunden, der er sur og næringsfattig, dominerer, og den er ideel for mange spisesvampe. Heriblandt den populære kantarel, som elsker jordens lave ph-værdi. Led efter mos, stier og vindblæste skrænter - det er typiske kantarel-indikatorer.

  • Nogle af de spiselige arter du kan finde: Kantareller, Tragtkantareller, Brungul rørhat, Brunstokket rørhat, Gran-mælkehat og Karl Johan rørhat.
  • Sådan finder du derhen: Tag lokalbanen til Tisvildeleje. Herfra kan man gå til Tisvilde Hegn. For biler findes der for eksempel parkeringspladser ved Skovporten og Nørrevej.

4. Gribskov

Gribskov i Nordsjælland er med sine 5.600 hektar Danmarks fjerdestørste skov. Desuden er den et favoritsted for champignoner med dens indslag af åbent land med næringssrig jord. Gribskov er i det hele taget en fantastisk svampeskov, da man kan finde stort set alle slags skov og dermed mange slags svampe. Dog er der én ulempe. Til trods for at professionel svampeplukning er ulovligt i statens skove, kan der her være professionelle plukkere, som er gode til at forsyne sig med de spiselige svampe.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

  • Nogle af de spiselige arter du kan finde: Champignoner, Karl Johan rørhat, Kantareller, Tragtkantareller.
  • Sådan finder du herhen: Gribskov dækker et meget stort område og strækker sig over både Gribskov og Hillerød Kommune. Ét startsted er Maarum station, som ligger ved skoven. Parkeringspladser findes mange steder ved brynene til skoven.

5. Tornby Klitplantage

Det gamle klitområde i Vestjylland dækker et areal på cirka 548 hektar. Det er en typisk sandflugtsplantage, som blev beplantet i årene 1910 – 1930 for, at klitterne ikke skulle vandre. Ligesom Tisvilde Hegn er det en skandinavisk skovtype med gamle nåletræer som gran og fyr. Skoven er derfor et godt sted for mange spisesvampe.

  • Nogle af de spiselige arter du kan finde: Kantareller, Tragtkantareller, Brungul rørhat, Brunstokket rørhat, Granmælkehat og Karl Johan rørhat.
  • Sådan finder du herhen: Nærmeste station er Tornby station. Her fra kan man gå. Med bil kan man fx holde ved Rævskærvej.

Der er ingen svampesteder på Fyn og Lolland- Falster med i guiden til trods for at der her findes mange gode svampeskove. Her er skovene nemlig typisk privatejede, og derfor skal man indhente tilladelse fra ejerne, inden man går ud og plukker.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce