Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

DRAGEDAG. 22. oktober er himlen over Eremitage sletten nord for København fuld af luftbårne væsner.
Foto: Sjællands Drageklub

DRAGEDAG. 22. oktober er himlen over Eremitage sletten nord for København fuld af luftbårne væsner.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Gratis glæder og billige fornøjelser i efterårsferien

Flyv med drager i Dyrehaven, gå på jagt efter glemte kæmper på Vestegnen eller besøg en bondegård.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spraglede sommerfugle vil danse i luften, flere meter brede svævere suse i vinden og Nettos gule plastikposer gøre dem selskab, når der i efterårsferien er dragedag i Dyrehaven. Traditionen tro stimler professionelle drageentusiaster sammen med amatørflyvere og dragespottere, når dragedagen finder sted. Dagen, der efter sigende er en af de ældste dragebegivenheder i Europa, blev startet for mere end 40 år siden.

Begivenheden har ingen formel arrangør, men er en flok drageelskere primært fra København og Nordsjælland, som hvert år mødes. En af dem er Søren Christensen, der er formand for Sjællands Drageklub. Han har fløjet med drage i 30 år og har de seneste 15 år deltaget i dragedagen.

»Det er sjovt at bygge og flyve med drage, og det er jo altid sjovt at gøre det sammen med andre. Hvis det er godt vejr, kan der være flere hundrede til dragedagen«, siger han.

Flyvende bamser

Mange drageklubber har markeret denne særlige lørdag i deres klubkalender. De møder op med drager i alskens farver og mønstre. Man behøver dog ikke betale kontingent til en drageklub for at få noget ud af dragedagen.

Ifølge Søren Christensen kommer mange blot for at kigge på de farverige flyvere, der kan være op til 5-7 meter. Er man endnu ikke selv en habil drageflyver, er der hjælp at hente hos de mere erfarne.

»Hvis folk kommer og spørger om hjælp, hjælper vi selvfølgelig. Det er klart«, siger Søren Christensen, som også sørger for, at der er underholdning for de mindste.

Det er nemlig ikke kun dragerne, der får en flyvetur. Også børnenes bamser kan komme op i de højere luftlag til dragedagen.

»Klubben plejer at have en dragefærge med, som er en vogn, man kan sætte på dragelinen. Bamserne får en faldskærm på, og så udløser færgen tøjdyrene oppe i højden, så de daler ned. Det, synes børnene, er vældig morsomt«, siger Søren Christensen og fortæller, at dragefærgen også bliver brugt til at kaste karameller ud.

Alle blæser samme vej

De mange drager betyder dog ikke, at der kommer trafikprop i luften.

»Dragerne blæser jo altid med vinden, så alle dragerne blæser i den samme retning. Man kan faktisk stå meget tæt på hinanden, uden at det giver de store problemer«, siger han.

Man skal heller ikke frygte, at efterårsvinden ikke lever op til sin sædvanlige styrke. Ifølge den erfarne drageflyver kan de fleste drager nemlig flyve uden den store blæst.

»Drager i kulfiber vejer jo ingenting. De kan flyve i meget lidt vind eller ingen vind. Bare det, at man går en lille smule baglæns, er nok til, at de kan flyve«, siger han.

9 andre billige oplevelser:

1. På jagt efter glemte kæmper

På Københavns Vestegn kan man støde ind i lille Tilde, venlige Teddy og sovende Louis. De er tre af i alt seks kæmper, som den internationalt anerkendte kunstner Thomas Dambo sammen med lokale frivillige har bygget og gemt. Kæmperne, der er af affaldstræ, er placeret i smukke og oversete naturområder i forstæderne Albertslund, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Rødovre og Vallensbæk. Det er gratis at jagte kæmperne på Vestegnen.

Find skattekortet på: www.thomasdambo.dk/works/de-glemte-kaemper

2.Besøg en bondegård

Hvornår har du sidst klappet en ko eller lugtet til en gris? Overalt i landet ligger små landbrug, såvel konventionelle som økologiske. Mange af dem åbner deres døre for interesserede, der har lyst til at opleve, hvor maden kommer fra, eller kæle med dyrene. Pris: 0-100 kr.

Find en gård i dit lokalområde her:

www.aabentlandbrug.dk

3.København set fra havnebussen

For samme pris som en almindelig busbillet kan man nyde mange af Københavns attraktioner fra vandet. Med havnebusserne kan du både komme fra Den Lille Havfrue til Det Kongelige Bibliotek og fra Refshaleøen til Teglholmen i Sydhavn. Havnebusserne stopper undervejs blandt andet ved Operaen og i Nyhavn. Pris med rejsekort: 15 kr.

4.Bingo i kirkebygning

I det legesyge forsamlingshus Absalon er der aktiviteter for både store og små. Her kan du blandt andet spille spil, bordtennis og bingo, deltage i film- og musikarrangementer og dyrke yoga. Folkehuset ligger i en gammel kirkebygning. Det er muligt at købe et budgetvenligt måltid alle ugens dage, og hver aften bliver middagen serveret ved hyggelige langborde. Absalon ligger på Sønder Boulevard 73 på Vesterbro i København.

Åbent alle dage kl. 7-00. Et måltid koster 50 kr. Børn under 6 år spiser gratis. Aktiviteter koster 0-50 kr.

5.Spot fly, og spis frankfurtere

På flyvergrillen på Amager kan man opleve erfarne flyspottere indstille kikkerten og med en indforstået brummen kommentere kendingsbogstaver mellem afgange og ankomster. Mens pølser, pariserbøffer og wienerschnitzler sættes til livs indenfor, sørger et opstillet kamera for, at ingen fly letter eller lander, uden at man har set det. Grillens vægge prydes af billeder af forskellige flytyper, og priserne ligger på Easy Jet-niveau. Ventetiden mellem afgange og ankomster kan bruges på legepladsen ved siden af grillen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Flyvergrillen, Amager Landevej 290.

Hverdage kl. 10.30-21.30. Lørdag kl. 10.30-20. Søndag kl. 10.30-21. Madpriser: 28-95 kr.

6.Pluk svampe

Efteråret er svampetid, så der er ingen undskyldning for ikke at tage en tur i den nærmeste skov, hvor man kan finde lækre supplementer til aftensmaden. Men tjek dine fund, inden du kommer dem i kurven. Der findes flere arter i den danske natur, som enten er lidt eller meget giftige at spise. Skov- og Naturstyrelsen har lavet en god begynderguide til svampejægere, som kan findes her:

www.naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/naturen-netop-nu/efteraar/svampejagt

7.Kreativ dag på Godsbanen

Få gang i hele familiens kreative evner på Godsbanen i Aarhus. Kulturinstitutionen byder på adskillige åbne værksteder, hvor man kan teste sine evner inden for for eksempel keramik, glas, grafik, metal og træ, ligesom der er mulighed for at bruge et fotostudie.

Godsbanen, Skovgaardsgade 3, Aarhus C.

Nogle af værkstederne koster en mindre entré, og man skal betale for sine materialer.

8. Kænguruer i Ribe

Tæt på banegården i Ribe ligger Dyrehaven Ribelund, hvor man kan komme tæt på en række dyr. Her kan du nyde synet af de smukke kron- og dådyr, klappe en ged eller hilse på et æsel. Det er også muligt at opleve en gæst langvejsfra, nemlig kænguruen. Området har desuden markerede stisystemer og kondiredskaber, så hele familien kan få lidt sved på panden.

Dyrehaven Ribelund, Pile Allé 2, Ribe

9. Følg den røde tråd

Efterårsferien står i strikkeriets tegn på Kvindemuseet i Aarhus. Her kan man følge den røde tråd på genstandsjagt rundt i museets udstillinger og snakke om, hvordan det var at være barn i ’gamle dage’ i forhold til nu. Man kan også gå på skattejagt efter små garndukker på udstillingen ’Pigernes og drengenes historier’. Hver dag i efterårsferien vil der desuden være garn-workshop for børn og voksne. Her kan man lave pomponer, edderkopper og fingerstrik.

Kvindemuseet i Danmark, Domkirkepladsen 5, Aarhus C.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Åbent kl. 10-17. Onsdag åbent til kl. 20. Entré: 40-50 kr. Gratis entré for børn under 18 år.

10. Jazz og rollespil i Nordvest

Tag på på rollespilscamp, og byg sværd i børnehuset Sokkelundlille, eller prøv forskellige dansestile med et twist af jazz til i Dansekapellet, når der i efterårsferien afholdes FerieCamp i Nordvest. FerieCamp er Københavns Kommunes gratis tilbud om kultur- og idrætsaktiviteter i skoleferierne for alle børn og unge. Der holdes også forskellige FerieCamps i Husum, Tingbjerg, indre Nørrebro, Sydhavnen og på Amager.

www.feriecamp.kk.dk

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden