0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lilla råkost klæder julemaden

Lad rødkålen blive til en lækker sprød, syrlig og sød salat med ingredienser, der allerede er købt ind til julens retter.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
 MICHAEL MOTTLAU
Foto: MICHAEL MOTTLAU
Jul
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Jul
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Alle opskrifter er til 6 personer som tilbehør til julemaden eller julefrokosten.Mit forhold til jul og julemad inklusive rødkålen er ikke så ’dyb’, da jeg er opvokset med de jødiske traditioner, men fra jeg var helt lille, har jeg holdt jul med naboer og nu i over 20 år med min svigerfamilie.

I begyndelsen prøvede jeg at lave det hele om. Jeg var ung og frisk og syntes, den traditionelle danske mad var kedelig og ukrydret. Jeg har stadig helt vildt lyst til at spice det danske køkken op med krydderier og krydderurter og gør det også i mine opskrifter.

Den gang var andebryst nyt og hot, så jeg foreslog andebryst i stedet for hel and. Kirsebærsauce med hele kirsebær syntes jeg, vi skulle lave om til hindbærcoulis (kold hindbærpuré). Det sidste, synes jeg egentlig stadig, er en god ide.

Og selv om min diplomatiske svigermor tillod mig at lave andebryst og hindbærsauce som supplement, fandt jeg hurtig ud af, at jeg var helt galt afmarcheret. For julemaden skal man knageme ikke pille ved. Den eneste, måske sidste, danske tradition.

Det er en god ide at servere salat til julemaden for at få noget sprødt, sødt, syrligt og pikant til den fede spise. Og salat behøver ikke udelukke den kogte rødkål.

Rødkålen er smuk med sin lilla farve. Farven kan smitte af på de andre ingredienser, derfor blander jeg først marinaden i lige før serveringen.

Den smager af ’kål’ og ikke så meget andet, og skal derfor blandes med aromatiske frugter og grøntsager og noget sødt-syrligt.

Det er også oplagt at bruge de råvarer, der er i køkkenet i julen i forvejen: nødder, citrusfrugter, syltede kirsebær og tørrede frugter. Når man som jeg er bidt af en gal nød, kommer der selvfølgelig nødder i de fleste af opskrifterne.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce

Læs mere