Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Julelys. Der er penge at spare på juleudsmykningen hvis man vælger LED-lyskæder frem for en gammel model med glødepærer.
Foto: Mads Nissen

Julelys. Der er penge at spare på juleudsmykningen hvis man vælger LED-lyskæder frem for en gammel model med glødepærer.

Jul
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fra 78 til 11 kroner: Nye pærer i lyskæder kan holde elregningen nede

2,9 millioner kæder lyste sidste år Danmark op i december.

Jul
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er din gamle lyskæde ved at give op, er der penge at spare, hvis du vælger en ny model med led-pærer. Det viser nye beregninger fra Energistyrelsen, der har set på, hvad de forskellige kæder betyder for elregningen.

LÆS ARTIKEL

Mens en gammel model med glødepærer koster 78 kroner i el, hvis den er tændt døgnet rundt i seks uger, koster en kæde med led-pærer kun 11 kroner, hvis den lyser i samme periode.

»Hver lyskæde bruger mindre og mindre strøm, så selv om vi bruger flere lyskæder, er vores elforbrug faldende«, siger Maria Rizzo, der er civilingeniør i Energistyrelsen.

I 2012 hang der 2,9 millioner lyskæder i de danske hjem, anslår Energistyrelsen. Det er 200.000 flere end i 2011, men alligevel er den samlede elregning i julemåneden faldet. Hvor vi i 2010 brugte omkring 45 millioner kroner på julelyset, lød regningen i 2012 på 35 til 40 millioner på grund af de mere energivenlige led-pærer, fortæller hun.

Hvis din gamle lyskæde stadig lyser fint, er der andre måder, du kan spare lidt på. Hvis du sætter en timer på, så kæden kun lyser, når det er mørkt udenfor, vil det også kunne ses på din elregning. Har du for eksempel tre kæder med glødepærer hængende, der alle lyser i seks timer i døgnet i seks uger, vil besparelsen være på 175 kroner, i forhold til hvis de var tændt i døgndrift.

Led-lys er blevet pænere
Det er ikke kun Energistyrelsen, der anbefaler led-pærer, når haven eller altanen skal pyntes op til jul. Også boligejernes videnscenter, Bolius, er fortaler for den nyere kilde til julelys.

»Led-pærer er ikke bare billigere i drift, de holder også meget længere«, siger Jeanette Standly Mikkelsen, der er fagekspert i Bolius.Kæder med led-pærer holder cirka 30.000-70.000 timer. Det svarer til, at de kan stå tændt hele døgnet i tre måneder i træk i mellem 14 og 32 år. Til sammenligning har de gamle glødepærer en levetid på cirka 1.000 timer.

Mange forbinder led-pærer med et knap så hyggeligt blåligt eller hvidt lys. Men den association er ikke længere tro mod sandheden, fortæller Jeanette Standly Mikkelsen.

»Sådan var det engang, men man er blevet meget bedre til at efterligne glødepærens farveskala«, siger hun.Der er dog stadig forskel på lysenes farve, så derfor er det bedste råd at se lyskæden i aktion, inden du køber den. Sikkerheden i orden

En ting er at være energivenlig, en anden ting er sikkerhed. Fugtig jord og el er ikke den bedste kombination, så det er vigtigt at tage sig sine forholdsregler.

LÆS OGSÅ For det første må du kun bruge lyskæder, der specifikt er godkendt til udendørs brug. Ledningen på en indendørs lyskæde er ikke tæt nok, så der kan komme fugt ind, og du risikerer, at den kortslutter. Når du har fundet den rigtige lyskæde, er det også vigtigt, hvordan du får lys i den. Det kan være farligt at trække ledninger og kabler gennem vinduer og døre.»Du risikerer, at ledningen knækker, så der kommer vand ind. Det kan betyde alvorlige kortslutninger, og du kan få stød, når du rører ved kæden«, advarer Jeanette Standly Mikkelsen.

Det bedste er derfor at have et udendørs stik til formålet. Har du ikke det, skal du have fat i en autoriseret installatør. Prisen svinger meget – nogle installatører vil have 600-700 kroner for opgaven, mens andre kræver et par tusinde. Det afhænger af, hvor du bor i landet, hvor langt strømmen skal trækkes, og hvilke bygningsmaterialer installatøren skal montere i. Indhent tilbud fra flere forskellige, før du beslutter dig, lyder rådet fra Bolius.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden