Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Rune Pedersen
Foto: Rune Pedersen

Magisk. For Lars Lilholt er julen magisk. Som barn spillede Lars julesalmer på sin violin.

Jul
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lars Lilholt: Juleaften er en magisk aften, der taler voldsomt til barnet i mig

Musiker og sangskriver, Lars Lilholt, holder især af julens sange og musik

Jul
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Da jeg var ung mand, boede mine forældre i Afrika. Så der var ti år, hvor vi ikke holdt jul sammen. Så holdt jeg det i stedet sammen med min svigerfamilie.

Da mine forældre kom hjem, blev det så til, at vi nærmest havde to juleaftener hvert år. Selve juleaften på en gård i Vestjylland hos min hustrus familie. De havde ni børn, som alle havde fået hver tre børn, så det var et vældigt mylder, men skideskægt.

SE BILLEDERNE

Anden juledag mødtes vi og mine søskende samt vores børn hos vores forældre, og så var der fest igen. Nu er mine svigerforældre døde, og deres gård er væk. Min mor er også død, så det hele er lidt i et limbo omkring julen. Vi holder dog fast i anden juledag, hvor min snart 90-årige far stadig spiller for, når vi synger julesalmerne.

Sådan kan jeg huske det helt tilbage, fra da jeg selv var barn, og vi fejrede jul hos mine bedsteforældre i Aalborg. Dengang sad familien også og spillede og sang de samme julesalmer.

I år holder vi julen hjemme hos mig. Vi skal til at opbygge nogle nye traditioner. Det har altid været sådan, at når det var juleaften, pyntede vi træet, og efterfølgende fik børnene lov til at komme ind og se det. Om eftermiddagen, mens kvinderne lavede mad, sad jeg og øvede mig lidt på min violin, så jeg kunne spille julesalmerne.

Om aftenen, når voksne og børn så gik om juletræet, sad jeg og spillede, mens de sang. Julen er for mig traditioner, familie, sang og musik. Det er på mange måder en magisk aften, der taler voldsomt til barnet i mig.

Tidligere i år blev jeg inviteret til Betlehem af en gammel hollandsk ven i anledning af, at vi havde været venner i 40 år. Vi mødtes i 1973 i en kibbutz i Israel og rejste efterfølgende rundt i landet sammen. På den tur oplevede jeg bl.a. fødselskirken i Betlehem.

Her 40 år efter var det voldsomt pludselig at opleve den kæmpe grimme mur rundt om det Betlehem, der fremstod så anderledes i mine erindringer. Den oplevelse er der blevet en julesang ud af, som jeg har kaldt ’Julenat i Bethlehem’. Sangen er blandt to andre nye sange på min opsamling ’Manifest’.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden