Enkel og fyldig. Denne dekoration hører ikke til de mindste. Alligevel er den ret hurtig at lave. Oasis lægges ned i et fad, og heri stikkes det grønne. Den diskrete farveholdning er valgt ud fra de forkobrede naturmaterialer.
Foto: Klematis

Enkel og fyldig. Denne dekoration hører ikke til de mindste. Alligevel er den ret hurtig at lave. Oasis lægges ned i et fad, og heri stikkes det grønne. Den diskrete farveholdning er valgt ud fra de forkobrede naturmaterialer.

Jul

Nem adventskrans: Claus Dalby guider til flotte juledekorationer

Se her hvordan du laver en nem adventskrans og to hurtige juledekorationer.

Jul

Du behøver ikke at fylde huset op med masser af nisser og engle for at skabe julehygge. Og hvad angår dekorationer, er der ingen grund til at holde sig til tør gran og en lerklump.

LÆS ARTIKEL

»Jeg er en stor tilhænger af dekorationer lavet i oasis. På den måde undgår man, at det hele bliver så tørt og dryssende«, siger Claus Dalby, der bedst er kendt som havemand, men nu er aktuel med bogen’ Claus Dalbys jul’.

Normalt hylder han princippet om at følge årstiderne, og derfor føles det lidt som en tyvstart, når man i starten af december får de første tulipaner i hånden, fortæller Claus Dalby. Men når det gælder buketter, er det forfriskende at gøre en undtagelse, mener havemanden, som opfordrer til, at man også farvemæssigt tænker ud af juleboksen.

»En gang imellem hører jeg folk sige, at de er trætte af den klassiske røde jul. Så i bogen har jeg valgt at komme hele paletten rundt og inddrage stort set alle farver – undtagen gul, som jo hører foråret til«.

At julen falder på årets absolut mørkeste tid, er ifølge Claus Dalby intet mindre end fantastisk:

»Man kunne i virkeligheden ikke ønske sig et bedre tidspunkt. For efter november, som ofte er mørk, regnfuld, kold og blæsende, har vi brug for den lysfest, som julen er«. En lysfest, som ikke mindst indebærer de levende af slagsen.

»Jeg elsker levende lys, og selv om det ikke er særlig politiske korrekt, er jeg tilhænger af, at der er masser af stearinlys til jul«.

Denne adventskrans er lavet i oasis for at holde det grønne frisk.

Begynd med at skære en blok våd oasis halvt igennem på langs, og skær stykkerne til, så de passer ned i en lav skål. Find et glas med samme diameter som de valgte lys, og pres huller i oasissen, hvor lysene skal være.

Placer lysene, og pres flere huller til små echeveriaplanter med rod. Placer planterne, dæk resten af oasissen med lav, og anbring dernæst stikkende enebær, så de falder lidt ud over kanten. Suppler til sidst med kogler.

Før i tiden blev en hjemmegjort juledekoration ofte lavet med en lerklump på en træskive som basis. Heri blev der så stukket grankviste, inden et lys blev placeret i midten. Rigtig hurtigt begyndte grannålene at drysse af, fordi de blev tørre, og så var der ikke megen dekoration over det arrangement.

Når jeg laver dekorationer med levende materialer, anvender jeg oasis på grund af dens evne til at suge og holde på vand. Så kan det grønne forblive frisk i længere tid. Princippet, som jeg viser her, kan bruges til et utal af dekorationer, og i mange tilfælde kan oasissen tilmed genbruges, selv hvis der er kommet huller i den

Til dekorationen har jeg brugt en blok oasis. Før blokken skæres til, skal den trække vand, og her er det vigtigt, at man ikke presser den ned i vandet, for så risikerer man, at der kommer tørre ‘pletter’. Læg i stedet blokken på vandoverfladen, og vent en halv times tid. Så er den helt vandtrukken og klar til brug.

I dette tilfælde har jeg delt blokken tre gange på langs, lagt stykkerne ved siden af hinanden og brugt en tallerken som skabelon. Stykkerne lægges ned i et fad, og et bloklys placeres midtpå. Omkring lyset dækkes med mos for at skjule oasissen helt. Dernæst stikkes forskelligt grønt skråt ned i oasisbunden som vist. Her har jeg brugt skovfyr, blød ene og hemlock.

Jeg var så heldig at have et stort forkobret blad, som jeg placerede foran lyset. Til sidst pyntede jeg med glaskugler, forkobrede kogler og echeveria. Husk at vande dekorationen en gang imellem.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nedtælling til jul

Det ser lidt overvældende ud på billedet, og det er nok også de færreste, der vil tænde alle lysene på én gang, medmindre det er juleaften. Alternativt kan man nøjes med at tænde et enkelt lys om dagen.

Fireogtyve lysholdere med lys er sat fast på et rundt fad. I stedet for juletræslys kan man bruge kertelys, der har samme diameter, men er noget højere og derfor brænder længere. De fås i forskellige længder hos kunstindustrien.dk.

Fadets bund har jeg dækket med blade fra en ruskindsplante – en sukkulent. Bladene er købt på Grønttorvet i København, men man kan også bruge andre blade, for eksempel fra lammeøre, eller simpelthen udelade dem.

Over bladene lægges mistelten i passende stykker, glaskugler og kogler.

Alle anvisninger og fotos stammer fra bogen. ’Claus Dalbys jul’. Forlaget Klematis, 228 sider, 299,95 kroner.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce