Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Helle Holst ejer firmaet Stjernestunder, og lever af at flette julestjerner året rundt, omkring 50.000 styk. Her giver hun dig et par tips til at blive lige så fingernem med stjernerne. Kan du slå hendes tid på 2 minutter? Kilde: politiken.tv / Mikkel Stoumann Fosgrau

Jul
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hun fletter 50.000 stjerner om året

Helle Holst fletter julestjerner hver dag året rundt og sælger dem i både ind- og udland

Jul
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ja, der er kun en enkelt i dag, den skal videre til Grønland ... Vi ses. Hej, hej!«. Helle Holst lukker døren efter pakkebuddet fra GLS, der skal bringe en papkasse fra villaen i Hellerup videre mod julemandens land.

Her sidst på efteråret kommer han næsten hver dag for at hente lignende pakker, der skal til Italien, Norge, Tyskland og en lang række andre lande. Alle sammen indeholder de julestjerner. Ja, helt almindelige flettede julestjerner af den slags, som snart sagt enhver julefejrende dansker har forsøgt at flette af fire simple papirstrimler.

Eller det vil sige, ikke alle stjerner, der forlader parcelhuset i Hellerup, er lige almindelige. Nogle er mikroskopiske, mens andre XL-varianter i højglans har været et smut forbi en industrilakerer, og andre igen er udstyret med en spiral, så de kan sidde i toppen af juletræet. Variation og udvikling skal der nemlig til, når man som 55-årige Helle Holst har gjort det til sin levevej at flette papirstjerner.

»Jeg laver dem i 43 forskellige farver, alt fra kobber til pastel. De fleste sælger jeg som stjerneranker, altså almindelige stjerner, der er sat på snor. De er et meget stort hit«, siger hun og viser et par eksemplarer, der hænger i hendes køkkenvindue.

En million stjerner på cv’et

Når Helle Holst siger »hit«, skal det forstås retså bogstaveligt. Stjernerne er blevet så populære, at hendes firma, Stjernestunder, sælger mellem 40.000 og 70.000 styk om året. Med få undtagelser bliver de alle sammen til i hendes egne hænder.

»Jeg fletter mellem 100 og 300 stjerner hver eneste dag året rundt«.

Det bliver til mellem 40.000 og 70.000 styk om året og i gennemsnit omkring 50.000, fortæller hun:

»I alt har jeg vel efterhånden rundet en million i alt. Og de er med mig overalt. Når jeg sidder som passager i bilen, fletter jeg. Jeg har siddet i lufthavnen i Nice og flettet, og når jeg er ude at flyve, fletter jeg altid. Jeg slipper det næsten aldrig«.

At kvinden, der oprindelig er uddannet socialrådgiver, skulle fylde sit liv med papirstrimler i julehumør, stod ellers ikke skrevet i stjernerne. Det hele tog sin begyndelse for 16 år siden, da familien Holst sad om spisebordet en decemberdag og lod stearinlys, juleknas og stjernestrimler bidrage til julestemningen.

»Dem kan jeg da sælge«, udbrød 8-årige Sebastian, mens han kiggede på den håndfuld stjerner, som hans mor netop havde flettet.

»Næste morgen tog han sin flyverdragt og nissehue på og stilede sig hen foran købmanden for at sælge dem, og to timer senere kom han hjem og spurgte: »Mor, vil du ikke godt lave nogle flere?««, fortæller Helle Holst.

De følgende år blev det en tradition, at når julemåneden nærmede sig, flettede Helle Holst stjerner, som sønnen solgte i kvarteret. Og selv om det i de første år kun var på hobbyplan, steg efterspørgslen hurtigt, og hun måtte bede sin mor om at flette med.

»På det tidspunkt arbejdede jeg fra 9 til 21 i et lederjob, så jeg havde ikke meget fritid i forvejen«, siger Helle Holst, som på dengang var ansat på en handelsskole med ansvar for 25 medarbejdere.

Stress og en stjerneklar plan

Vendepunktet for stjernefabrikationen kom, da hun i 2001 bukkede under for stress.

»En dag måtte jeg erkende, at jeg ikke kunne holde til at arbejde så meget. Men jeg måtte også erkende, at jeg er typen, som ikke kan lade være at arbejde meget«.

Så da hun oven på den psykiske nedtur sad hjemme i sofaen og funderede over, hvordan hun skulle komme videre med sit liv, sad hun bogstavelig talt med svaret i hænderne.

»Jeg har altid godt kunnet lide det med at bruge hænderne, og på en måde er der noget meditativt over at sidde og flette stjerner. Det var bare det, jeg havde lyst til«. Den første tid som fletter på fuld tid var dog langtfra at betegne som en stjernestund. Eller som hun selv udtrykker det: »Det første år var ad helvede til«.

Udgifterne var syv gange større end indtægterne, og hun blev overfuset af en rådgiver fra Skat, som ikke troede på, at stjernefletteriet var en reel forretning under opbygning. Bedre blev det ikke, da hun tog på sin første messe, hvor folk stod i kø for at besøge nabostanden fra House Doctor, mens så godt som ingen ænsede Stjernestunder.

Helt galt gik det, da hun i 2004 fik plads i en af Tivolis juleboder og for første gang for alvor stod over for potentielle privatkunder. For de jyske pensionister, der havde fundet vej til hovedstadens forlystelsespark, var nemlig alt andet end potentielle kunder.

»De stillede sig op foran standen og skældte mig simpelthen ud over, at jeg solgte stjerner, for hvordan i alverden kunne jeg tillade mig at tage penge for papirstjerner, som man selv kan lave«, husker Helle Holst.

»Så hvis jeg skulle have handlet umiddelbart fornuftigt og ikke havde haft en opsparing, var jeg nok stoppet på det tidspunkt«.

Fra USA til Hongkong

I dag, godt 10 år senere, priser iværksætteren sig lykkelig for, at hun fortsatte trods begyndervanskeligheder. Hendes produkter tæller nu mere end 1.000 forskellige modeller, og mens den traditionelle tredimensionelle stjerne stadig udgør langt størstedelen af produktionen, slår papirstrimlerne i dag også deres folder i blandt andet hjerter, kræmmerhuse, prismer og kurve.

Produkterne forhandles ikke bare i brugskunstbutikker og udvalgte blomsterbutikker landet over og på stjernestunder.dk. De har også fundet vej til forretninger i alverdens lande lige fra Luxembourg og Schweiz over USA til Hongkong. For et par år siden beklædte Royal Copenhagen et grantræ fra gulv til loft i forretningen på Amagertorv i København med Helle Holsts store rødlakerede stjerner. Og i år er det for første gang lykkedes Stjernestunder at få plads på hylderne i den landsdækkende kæde Inspiration.

»Det er et kæmpe, kæmpe projekt. Jeg har aldrig flettet så meget, så koncentreret og så længe ad gangen«, siger Helle Holst om ordren på foreløbig 22.000 stjerner.

Alt efter om hun fletter intenst og koncentreret eller »i hyggetempo« foran fjernsynet, producerer hun mellem 30 og 50 stjerner i timen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og fabrikken? Ja den har stadig til huse i hjemmet nord for København. Nærmere bestemt på en Tripp Trapp-børnestol for enden af det ellipseformede spisebord og ved aftenstide i sofaen i den tilstødende dagligstue.

Et hjem i fabrikken

Egentlig befinder vi os i et helt almindeligt parcelhus på en fredelig villavej, og det er da også, hvad det gule murstenshus ligner udefra. Men indenfor er intet helt almindeligt.

Et værelse er proppet med papkasser fyldt med både små og store stjerner. Hjemmekontoret ligeså. Og så er der det åbne køkkenalrum, som kun takket være et spisebord placeret midt mellem tårne af papkasser og pakkeborde vidner om, at det også er en privat bolig.

»Hjemmet bliver ikke rigtig passet«, griner Helle Holst med beklagelse i stemmen, mens hun hurtigt roser sin »meget forstående mand, der har accepteret at leve i papkasserne«.

De bugnende mængder til trods er det dog kun toppen af stjernebjerget, vi ser. Der meste ligger nemlig på et lager i Taastrup, blandt andet 30.000 stjerner, som Helle Holst flettede tilbage i 2002, og som snart skal sælges ved et oprydningssalg.

Ofte er Helle Holst blevet spurgt, hvorfor hun ikke flytter produktionen til Kina, hvor stjernerne kan produceres billigere. Og med udvidelsen af repertoiret til også at omfatte mere avancerede stjernedekorationer har en lille del af fabrikationen nu hjemme i Tjekkiet. Men langt størstedelen, blandt andet alle de klassiske stjerner, som udgør 80-85 procent af forretningen, fabrikeres fortsat i Danmark.

»Jeg er startet med, at det er dansk håndlavet, og at der ikke indgår børnearbejde, og det bliver jeg ved med. Også selv om jeg aldrig bliver millionær af det«, siger hun og uddyber:

»Jeg kan leve af det, men jeg kan ikke leve godt af det ... Og hvis jeg regnede timelønnen ud, var det et håbløst projekt«, smiler hun.

Maskulin julepynt

Spørger man Helle Holst, hvem de primære kunder er, lyder det prompte og måske knap så overraskende: »Kvinder«. Men måske som en konsekvens af, at stjernen i både form og udtryk ligger langt fra pyntede nisser og feminine engle med glimmer, er der også en del kunder af hankøn.

»Stjernen appellerer faktisk også til ret mange mænd, og jeg tror, det er, fordi den er så grafisk. Der ligger samtidig en fascination i, at du har noget fladt, som pludselig bliver til 3D«, siger hun, mens hun tjept og selvsagt rutineret slår et par brede papirstrimler i vinkelrette folder.

I Tyskland er især de røde og gammeldags toner populære, mens kunder i Norge, som udgør det største eksportmarked, vil have »hvidt med hvidt på«.

Helle Holst lyder evigt begejstret, når hun fortæller om sit stjernefyldte liv. Mest stolt er hun af højglansversionerne i ekstra kraftigt papir, som har været forbi en industrilakerer, inden de ryger i handelen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»At blande industrimaling med papir er en ekstremt delikat proces. De er dyre at få lavet, men de har en virkelig god holdbarhed. Når man ser nogle af de første, der er over 10 år gamle, kan man slet ikke se, at de er brugt«, siger hun og holder en glinsende mørkerød variant op foran sig, der changerer i lyset med røde roser som forbillede.

På spørgsmålet om, hvorvidt Helle Holst aldrig får nok af jul, forklarer hun, at hun ikke betragter stjernerne som særlig julede.

Men om hun så aldrig får nok af stjerner?

»Jeg har ikke ramt muren endnu, og jeg tror heller ikke, det sker, for selv om der er meget arbejde i det, er der for mig stadig noget meditativt ved at flette stjerner«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden