Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Rune Pedersen
Jul
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Test af juleøl: De fire vindere smager vidt forskelligt

Der er både velsignet og væmmeligt bryg i Politikens blindsmagning af 16 juleøl.

Jul
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En rugøl, en granøl, en omgang julede krydderier og en flydende humlebombe. Det er fire vidt forskellige øl, der troner øverst på sejrsskamlen i Politikens juleølsmagning i år.

Willemoes Jul 2014, Granøl fra Herslev Bryghus, Økologisk Julebryg fra Gavnø Slotsbryggeri og Julehumle fra Hornbeer er hver især flot brygget og spændende at drikke, men de er også ret specielle, pointerer testens tre dommere – Anne-Mette Meyer Pedersen, Anders Evald og Marttin Stuart Nielsen fra forbrugerorganisationen Danske Ølentusiaster.

LÆS ARTIKEL

Dommerne er selv levende beviser på, at de vellykkede højtidsbryg ikke falder i enhver øldrikkers smag.

»Der er for meget syre og metal i smagen«, mener Anne-Mette Meyer Pedersen om Willemoes-rugøllet fra Bryggeriet Vestfyen, som hvert år fremstiller en særlig årgangsjulebryg.

De mandlige meddommere er totalt uenige: »Ahhhhh!«, udbryder Marttin Stuart Nielsen efter den første test-tår.

På samme måde kalder dommerne Hornbeers Jumlehumle en ’enten-eller-øl’.

»Den gør mig glad, men vil være for voldsom for mange mennesker«, mener Anders Evald, som taler af erfaring fra talrige ølsmagninger gennem årene som ølentusiast.

Ikke psykopat-julekrydret

Granøl er en nyhed fra Herslev Bryghus, som i julesammenhæng er kendt og anerkendt for deres stærke Stjernebryg. Granøllen, som har testens laveste alkoholprocent, er brygget med friske skud af rødgran.

»Det er frisk gjort. Den smager ikke så julet, men har en god bitterhed og er perlende i munden«, noterer dommerne og roser bryggeriets generelle iderigdom. Tidligere på året har de blandt andet smagt hø-øl og asparges-øl fra Herslev.

Gavnø Slotsbryggeri har ikke sparet på krydderierne under brygningen af deres økologiske juleøl. Appelsinskal, fennikel, koriander og nelliker giver en harmonisk tone af jul, som især begejstrer Anne-Mette Meyer Pedersen.

»Hvis man er i tvivl om, hvilken juleøl, man skal vælge, er den her er godt valg«, mener hun.

Ellers er der langt mellem krydderi-orgierne i testens 16 danske julebryg.

»Der er ingen af dem, som smager psykopat-julekrydret. Jeg vil faktisk rose bryggerne for, at de ikke har væltet hele krydderihylden ned i øllet, bare fordi det er jul«, fremhæver Marttin Stuart Nielsen.

Indkogt bitterhed

Har man ikke mod på nordiske tendenser som rug og gran i juleøllet, er det oplagt at gå efter Jacobsens Golden Naked Christmas Ale. Bedste køb for pengene, kalder dommerne øllen, som også tidligere år er havnet blandt de bedste i adskillige juleølsmagninger.

»Det er vinderen, hvis man vil drikke øl til maden juleaften«, mener Marttin Stuart Nielsen.

»Finder du den på tilbud, så køb alt, hvad du kan slæbe. Smagen udvikler sig og bliver kun bedre, hvis man gemmer den nogle år«, råder Anne-Mette Meyer Pedersen, som har rigtig gode erfaringer med aldrende juleøl fra eget lager.

Men her er dommerkorpset også delt, for det kunne Anders Evald ikke drømme om at gøre:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg vil ha’ frisk øl, der ikke smager gammelt«, fastslår ølentusiasten med hang til kraftig humlesmag. Gang på gang efterlyser han mere markant humle under blindsmagningen af juleøllerne.

Testens imødekommende midterfelt omfatter også Julemumme fra Kongens Bryghus og Irmas Julebryg, som Bryggeriet Skands står bag. Den har Skands haft en noget heldigere hånd med end med deres egen Julebryg, der ifølge dommerne dufter af pap og karklud og smager for sødt og trist.

Fur Bryghus fremhæver på flaskens etiket, at deres Christmas Ale limited edition er glimrende til enhver hyggestund, men dommerne hygger sig ikke ligefrem, da de smager den meget stærke og nærmest tyktflydende drik.

Svaneke Bryghus og Coisbo har heller ikke fundet balancen i smagen, mener dommerne. Det samme gælder for Red & White Christmas, som den danske ølnørd-darling Mikkeller har brygget i Belgien.

»Smagen er domineret af en grøntsagsagtig, indkogt bitterhed«, noterer Anders Evald.

Bland og del

Testens største nakkedrag indkasserer årets julebryg fra Amager Bryghus.

»Hvad i helvede er det?«, spørger Anders Evald, da han smager på den grumsede væske.

»Er det mon med vilje?«, funderer dommerne. En tår fra en ny flaske gør det klart, at det er det.

På flaskens etiket forklarer bryghuset, at deres julemand er forsvundet, hvilket gjorde bryggeren syg, så årets julebryg er blevet til efter en hurtig brainstorm blandt de øvrige ansatte ...

»De skulle have hældt det ud og være startet forfra«, bemærker Marttin Stuart Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Når man betaler mellem 20 og 50 kroner for en juleudsmykket øl, er det naturligvis ærgerligt, hvis man ikke bryder sig om indholdet. Det problem kan man blande sig ud af, pointerer Anders Evald. Han er kun moderat begejstret for Ærø Strong Rudolph Jule Ale, men tager man 4/5 af den plus 1/5 Julehumle fra Hornbeer, vanker der en herlig øloplevelse, lover han.

»Jeg har gode erfaringer med at blande øl. Opskriften hedder ikke half and half, men mindre sjatter af øl med fylde og spjæt i smagen kan gøre underværker i en halvkedelig øl«, forklarer han.

Man kan også dele sig ud af problemet, hvis man har trukket en nitte i butikkernes bugnende juleøllotteri. Køb lidt forskelligt og smag på mangfoldigheden sammen med andre, lyder ølentusiasterne råd til dem, som er friske på, at julen kan smage af rug, gran, krydderier, blomster og en hel masse andet.

Research: Rasmus Hørmand-Pallesen, Sarah Rasmussen, Nanna Claridge Foldschack og Rie Skou

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden