Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
gaver. Har du brug for hjælp til at finde nyt, sjovt og godt legetøj til børnene, inden vi køber gaver for millioner? PR-foto.

gaver. Har du brug for hjælp til at finde nyt, sjovt og godt legetøj til børnene, inden vi køber gaver for millioner? PR-foto.

Jul
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Legetøjstest: Ikke alle børnenes gaver er lige gode

Politiken har leget sig gennem otte af årets legetøjsnyheder sammen med en flok børn.

Jul
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skylanders Trap Team (billede herover)

Fra 5 år

Pris: fra 450 kroner afhængig af platform. Figurer fra 100 kroner

Fås til Nintendo Wii + Wii U, Windows, Xbox One + 360, PlayStation 3+4 og tablet.

Thomas Vigild: For fjerde år i træk rykker Skylanders ud i alle legetøjsbutikker som det hidtil mest succesrige bud på koblingen mellem digitale spil og plastikfigurer. Sæt spillet i din spillekonsol, kobl en særlig medfølgende ’portal’ til og leg med rækken af rosværdigt gennemførte plastikfigurer, både virtuelt og virkeligt.

Hvor de tidligere Skylanders-spil gjorde figurerne både større eller modificerbare, handler ‘Trap Team’ om fælder, nærmere bestemt om at fange en masse skurke i fælderne og dermed selv kunne spille dem.

Set som spil er ‘Trap Team’ nok det bedste spil i serien med masser af samarbejde, gode gåder og eminent oversat med dansk tale hele vejen igennem. Som figurer rykker de nye fælder og figurer ikke grundlæggende ved spillet, og det bliver endnu mere tydeligt, at Skylanders er en gigantisk pengemaskine. Dog kan man bruge alle sine tidligere Skylanders-figurer her, men det kræver stadigvæk, at man køber den nye portal, så samlemanien stopper nok aldrig.

LEGO Friends Heartlake Shopping Center

Fra 7-12 år

Pris: 700 kroner

Thomas Vigild: Selv om meningerne er delte omkring LEGO’s kollektion af pigeklodser under mærket Friends, er det en bragende økonomisk succes verden over. Så hvad er mere naturligt i år end et helt amerikansk inspireret shoppingcenter, hvor pigerne Stephanie, Sophie og Emma kan drøne hen i deres nye cabriolet og glane på tøj?

Umiddelbart bekræfter sættet kun fastlåste fordomsfulde kønsroller, når butikkerne i centret – foruden en sportsbutik og et pizzaria – tæller en brudebutik, en skønhedssalon og en catwalk. Men som miniature LEGO-dukkehus rammer det rent sin målgruppe, fordi detaljerne er på plads. F.eks. er der også en fotoautomat, en hund, en dj-pult, mini-mad og penge, så udover glæden ved at samle sættet, er legemulighederne for pigerne her talrige.

Som som forældre må man selv lige sluge de traditionelle kønsroller – eller netop bygge det om efter eget hoved.

Zoomer Robothund

Fra 5 år

Pris: 600 kroner

Thomas Vigild: Markedet for elektroniske robotkæledyr er afgjort kommet for at blive, fordi det er en nem løsning, hvis man hverken har tid, mod, råd, overskud eller plads til et ægte dyr. Som der står i reklamen, kan denne interaktive hundehvalp Zoomer nemlig »reagere og er lige så sjov som en rigtig hund, men uden al griseriet og ansvaret«.

Første gang man tænder for Zoomer, er der også fuld spjæt på, da den flintrer hen rundt over gulvet og faktisk opfører sig meget lig en ægte (veltrænet) hund: den gør, snuser, ruller rundt, kan spille død og adlyde kommandoer og følge dig rundt i huset.

Ulempen for mindre børn er, at Zoomer kun forstår engelsk, så der skal læres kommandoer som ’play dead’, ’bark’ og ’roll over’. Zoomer kan trænes op til nye tricks både via ens stemme, men også via en gratis app til iPhone eller Android.

Zoomer er den hidtil mest realistiske robothund nogensinde, hvor kun sprogbarrieren og at hvalpen – modsat en ægte – kun holder batteri til omkring 30 minutter, før den skal genoplades via USB-stikket i en computer.

Little Live Pets fuglebur

Fra 3 år

Pris: 200 kroner

Thomas Vigild: Glad og fro pipper den kunstige legeundulat låst inde i sit plastikbur, og i sin fine udformning og stærke farver er den mekaniske fugl afgjort nuttet og indbyder til leg. Ud over at kvidre lidt, gør et tryk på dens runde knap midt på maven, at den optager og derefter gentager alt, hvad du siger til den. Det er dog ikke lange sætninger, fordi tiden er knap, men lige netop nok til, at ungerne kan optage og more sig over afspilningen.

Mere kan fuglen sådan set ikke, og når lysten til at optage alt fra børnebøvser til fnisende grin fortager sig efter et par timer, fandt ungerne den mere ligegyldig end legesyg. Fuglen kan kombineres med flere fugle i samme bur, så de kan ’tale’ sammen, men legeglæden er ikke lang her.

BeadosQuick Dry designstation

Fra 5 år

Pris: 250 kroner

Thomas Vigild: Plader og perler i alskens former og farver er en klassiker på børneværelser, og selv de mindste pilfingre kan her blive pacificeret en stund. Derfor er det en hård konkurrent, som dette alternativ til perlepladen ‘Beados’ er oppe imod. Fordelen er interessant: Placér en masse ganske små farvede kugler efter et mønster på en kugleplade, spray kugle-kreationen med almindeligt vand og lad den tørre, hvorved kuglerne klistrer sammen.

Det, at børnene selv kan færdiggøre deres plader uden voksne med varme strygejern, hitter stort. Andre ting trækker ned, bl.a. er kuglerne meget små, så det er udfordrende selv for voksne fingre at placere kuglerne korrekt på pladen. Derudover er der ’kun’ 500 kugler med i dette startsæt, hvilket lidt overraskende kun holder til 3-4 kreationer.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men ‘Beados’ vil utvivlsom hitte hos de mere fingernemme unger, der savner større udfordring end i det almindelige perleplader, og her kan være helt selvkørende uden voksenhjælp.

Singing Doll Elsa

Fra 3-6 år

Pris: 300 kroner

Thomas Vigild: »Lad det skeeee, lad det ske!«, brager på vildeste svulstige musical-maner ud af dukken, mens dens kjole lyser op.

Og den sangstrofe kommer man som forælder til en tøs bevæbnet med denne storsyngende Elsa fra Disneys tegnefilm ’Frost’ til at kunne – både i søvne, i drømme og stort set i alle døgnets vågne timer. Fordi dukken kan faktisk ikke mere end det – altså synge. Derfor leder man først forgæves efter en knap til lydstyrken, men den findes desværre ikke, og underligt nok kan dukken heller ikke slukkes, medmindre man piller batterierne ud.

Det føles som en forspildt chance, at dukken ikke kan mere, f.eks. synge flere sange fra tegnefilmen eller fremsige citater. Til gengæld er dukken smukt designet og gennemført med en god finish. Den har også den helt rigtige størrelse til en pige på 3-4 år, og den komiske snemand Olaf følger med, men dog skuffende nok kun som plastikfigur.

En basal, men absolut veludført og flot dukke til målgruppen.

LEGO Minecraft

Fra 7 år

Pris: fra 270 kroner

Thomas Vigild: Minecraft er uden tvivl et af de mest populære legeuniverser i år – og det gælder både til drenge og piger. Foruden et væld af legefigurer, plysdukker og pixellerede pigøkser og sværd er det Legos helt store julesatsning, bl.a. i de to sæt kaldet ’Den første nat’ (350 kr.) og ’Farmen’ (270 kr.).

Hvor Legos tidligere Minecraft-sæt var ’Microworlds’, der var kompakte klodsverdener, er de nye sæt større og inviterer børnene til mere varieret leg. ’Den første nat’ er f.eks. en lille basal hytte med blot en seng, en kiste, lidt våben og en ovn, men også et fareelement i form af spillets ikoniske og komiske ærkefjende i en grøn ’Creeper’. Kobler man det med sættet ’Farmen’, går der totalt landmand i den med græskar, ko, hvede, gulerødder og endnu en fjende i et skelet, og derfor er begge sæt imponerende loyale over for spiloplægget. Dog savner jeg mere inspiration til ombygning af sættene for at bibeholde den kreative ånd bag.

Eazy2Fly Nano Color Quad

Fra 10 år

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Pris: 200 kroner

Thomas Vigild: Flyvende droner har aldrig været billigere som legetøj, og med sin kampvægt på 11 gram svarende til et lille stykke håndsæbe, er denne Eazy2Fly-drone en af markedets både mindste og billigste.

Designet er indbydende og farverigt, og med sine fire plastikpropeller burde den i teorien være nem at balancere i luften med den medfølgende fjernbetjening. Men som så mange andre droner kræver det tid og tålmodighed at lære at flyve den bare nogenlunde stabilt rundt i stuen, uden at den banker rundt mellem møbler, loft og gulv som en vildfaren nytårsraket på afveje.

Grundet den lille størrelse kan den desværre kun klare sig i luften i omkring 5 minutter, før den igen skal oplades ved at koble den til en computers usb-stik. Så forvent mange opladninger, før kræet kan styres. Til gengæld er selve dronen overraskende robust bygget og klarede hårde tæsk af vægge og gulv, og der medfølger også fire ekstra propeller, da disse ofte ryger af.

Der findes afgjort bedre droner med både længere batterilevetid og nemmere styring, men i forhold til prisen er Eazy2Fly et o.k. førstegangskøb, hvis man bare gerne vil snuse til det fascinerende droneunivers.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden