Kemi. Materialet fra emballagen kan afgive mineralske olier i chokoladen.
Foto: Morten Andersen

Kemi. Materialet fra emballagen kan afgive mineralske olier i chokoladen.

Jul

Potentielt kræftfremkaldende olier i børnenes julekalendere

Syv ud af syv chokoladekalendere indeholder mineralske olier, viser Forbrugerrådets test

Jul

Hvis børnene selv kunne vælge, ville de vælge Nestlés julekalender med Smarties.

Det er nemlig den chokolade, de bedst kan lide, viser en test blandt syv kalendere lavet af Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Men når det kommer til indholdet af kemiske stoffer, så er de 24 stykker chokolade i Smarties-kalenderen det dårligste valg, for chokoladerne har det højeste indhold af mineralske olier, viser samme test.

Mineralske olier er en stor gruppe stoffer, hvoraf nogle mistænkes for at være kræftfremkaldende, mens andre ophobes i organerne.

Begge slags stoffer er fundet i Nestlé-julekalenderen, oplyser projektleder Stine Müller, Forbrugerrådet Tænk Kemi.

»Mineralske olier er uønsket, fordi de kan være sundhedsskadelige, så de bør slet ikke være i chokolade til børn eller i andre fødevarer«, siger Stine Müller.

Chokoladen i samtlige syv julekalendere indeholder mineralske olier. Mindst i Økoladens julekalender med økologiske chokolader, som også har det laveste sukkerindhold.

Bliver på markedet

Nestlé Danmark oplyser overfor Forbrugerrådet Tænk, at man tager fundet af de mineralske olier alvorligt, men at der ikke er planer om at trække Smarties-julekalenderen tilbage.

»Mineralske olier kan komme fra mange forskellige kilder, og dem arbejder vi intenst på at eliminere. Chokoladen i kalenderen er sikker at spise og opfylder alle krav fra myndighederne. Derfor trækkes den ikke tilbage«, skriver firmaet i en mail.

DTU Fødevareinstituttet påpeger, at der normalt er tale om lav eksponering fra en julekalender, fordi man kun spiser ét lille stykke chokolade om dagen. Alligevel løfter seniorrådgiver Gitte Alsing Pedersen en pegefinger:

»Det ændrer ikke ved, at der ikke bør være potentielt kræftfremkaldende stoffer i fødevarer, og specielt ikke til børn«, siger hun.

Rettelse: Der har tidligere stået, at Økoladens julekalender har det højeste sukkerindhold. Det er ikke korrekt. Den har derimod det laveste sukkerindhold, oplyser Forbrugerrådet Tænk.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce