Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

LIVSGAVE. Mange gavegivere vil sikkert falde for kendis-navnene, når de er på udkig efter gaver til de unge, men ikke en eneste af gaveæskerne kan sige sig fri for at indeholde potentielt skadelige stoffer.
Foto: Tænk

LIVSGAVE. Mange gavegivere vil sikkert falde for kendis-navnene, når de er på udkig efter gaver til de unge, men ikke en eneste af gaveæskerne kan sige sig fri for at indeholde potentielt skadelige stoffer.

Jul
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kendisser sælger julekosmetik fyldt med betænkelig kemi til børn og unge

Op til jul står navne som Lady Gaga og Beyoncé bag salg af gaveæsker med kosmetik.

Jul
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan lade sig gøre at finde gaveæsker op til jul med kosmetik uden stoffer, der kan udløse livslang allergi, ændre sædkvalitet hos drenge og udløse tidlig pubertet hos piger. Svanemærkede produkter for eksempel.

Men ser man efter gaveæsker til børn og unge, er de tilsyneladende ikke til at finde. Til gengæld faldbyder kendisser som One Direction, Lady Gaga, Beyoncé og Britney Spears kosmetik i gaveæsker, der er fyldt med betænkelige indholdsstoffer.

LÆS ARTIKEL

Mange gavegivere vil sikkert falde for kendis-navnene, når de er på udkig efter gaver til de unge, men ikke en eneste af gaveæskerne kan sige sig fri for at indeholde potentielt skadelige stoffer.

I det udvalg på 15 gaveæsker med kendis-kosmetik, som Forbrugerrådet Tænk Kemi har været ude og købe, er der hormonforstyrrende stoffer i alle som én. Og i to af dem, Lady Gaga Fame gaveæsken og i I love Beautiful bath & body treats gaveæsken er der desuden potente allergifremkaldende stoffer som det udskældte konserveringsstof MI.

Det er bare ikke godt nok, især ikke når man tænker på, at det er produkter til børn og unge, mener man i Tænk Kemi, hvor varedeklarationerne på samtlige indkøbte gaveæsker har været gået igennem.

»Ikke en eneste af de 15 testede kosmetikgaveæsker vi fandt, kan vi anbefale at lægge under juletræet«, siger Stine Müller, der er projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

»Og vi synes jo, at producenterne og forhandlerne har en ekstra forpligtelse, når de markedsfører produkter til børn og unge til at undgå at anvende stoffer, der kan være skadelige. Det er rigtig ærgerligt, at ingen af de gaveæsker vi kunne finde i butikkerne, der umiddelbart markedsfører sig til unge ved for eksempel at have popidoler på forsiden, undgår brug af stoffer, som er mistænkte for at være hormonforstyrrende«, siger hun.

Stine Müller anbefaler derfor gavegiverne selv at blande gaveæskerne med produkter, som er fri for problematisk kemisk indhold.

Hun understreger, at ingen af de testede gaveæsker er ulovlige, idet de alle lever op til de nugældende EU-regler for, hvad man som producent må fylde i cremen, neglelakken og hårshampooen. Til gengæld er mange af dem også på EU's liste over stoffer, som forskerne holder særligt øje med, og flere af stofferne er forbudt i produkter til børn under tre år.

Det der bekymrer Stine Müller er imidlertid den såkaldte cocktaileffekt af den samlede risiko ved de mistænkt hormonforstyrrende stoffer. En cocktaileffekt refererer til, at forbrugerne udsættes for en cocktail af mange forskellige uønskede stoffer fra mange forskellige kilder.

Selv om samtlige gaveæsker til børn og unge indeholder stoffer, som kan være skadelige, er der dog nogle, der er værre end andre.

I Britney Spears’ Fantasy-gaveæske er cremen for eksempel en cocktail i sig selv. Fire forskellige stoffer, der hver især er mistænkt for at være hormonforstyrrende, står på cremens indholdsdeklaration.

De unge, der får gaveæskerne som julegaver, efterlader således methylparaben, propylparaben, cyclopentasiloxane og BHT på kroppen efter at have smurt sig i Britney Spears-cremen.

Cyclopentasiloxane er, udover at være mistænkt for at være hormonforstyrrende, også for nyligt vurderet af EU’s videnskabelige komité ikke at være sikkert at bruge i blandt andet bodylotions. Det har bare ikke udmøntet sig i regler om ny regulering endnu.

De hormonforstyrrende stoffer mistænkes blandt andet for at være årsag til lavere sædkvalitet hos drenge og tidlig pubertet hos piger.

Hos Elizabeth Arden, der står bag Britney Spears Fantasy-gaveæsken, skriver Nordic PR Manager, Line Hansen, at alle virksomhedens produkter og ingredienser er i fuld overensstemmelse med EU's kosmetiklovgivning og har gennemgået grundige sikkerhedstests.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Gaveæskerne Chit Chat og BC Body Collection er begge købt i Dansk Supermarked. De indeholder lipgloss med propylparaben.

Propylparaben er én af de parabener, der stadig må anvendes i kosmetik og plejeprodukter, selv om mistanken om de hormonforstyrrende effekter af stoffet er stærk. I Danmark må det derfor ikke optræde i plejeprodukter beregnet til børn under tre år. Stoffet må heller ikke bruges som konserveringsmiddel i fødevarer.

»En del af det, vi smører på læberne, kommer vi uundgåeligt til at spise. Det er derfor også kedeligt at finde propylparaben i læbeprodukter markedsført til børn og unge«, siger Stine Müller.

I Dansk Supermarked henviser man til, at indholdet af propylparaben og methylparaben ligger inden for de koncentrationer, som EU's videnskabelige komité for forbrugersikkerhed har vurderet som sikre.

»Da de nævnte indholdsstoffer er vurderet sikre til selv helt små børn, ser vi ikke et problem i, at de anvendes i en lip gloss, da den næppe kan opfattes som legetøj eller hudpleje til en baby«, siger Lene Troelsen, kvalitetskoordinator i Dansk Supermarked, der tilføjer, at Dansk Supermarked har tillid til myndighedernes evne til at tage højde for cocktaileffekten.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden