Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Juleliv. Politiken har testet nougat til julens konfektbagning.
Foto: Rune Pedersen

Juleliv. Politiken har testet nougat til julens konfektbagning.

Jul
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Smagstest: Dyr økologisk nougat smager bedst

Vinderen smager af karamelliserede hasselnødder og kan spises på franskbrød, mener en af Politikens testdommere.

Jul
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det betaler sig at bruge dyr økologisk nougat, når familien er samlet for at kreere julekonfekt. Sådan lyder konklusionen, da Politikens to testdommere har smagt på 6 forskellige udgaver af blød nougat.

De to bedste varianter er økologiske og mere end dobbelt så dyre som de billigste. Irmas økologiske hasselnøddenougat bliver kåret til testvinder, mens Summerbirds økologiske nougat lander på en andenplads.

Testdommerne er ikke ene om at have fået øjnene op for den økologiske nougats fortræffeligheder. I Coop, der blandt andet driver Irma, Fakta og SuperBrugsen, er salget af økologisk nougat steget konstant de seneste 5 år, og i år har fødevarekæden solgt omkring 10 procent mere end på samme tid sidste år. Til gengæld svinder det samlede nougatsalg med cirka 2 procent hvert år.

LÆS ARTIKEL

»Flere forbrugere tænker på miljøet og på madens kvalitet. Derfor køber de økologisk nougat. Samtidig tror jeg, at en del fravælger hjemmelavet konfekt, fordi de efterhånden kan få så meget forskelligt kvalitetskonfekt i butikkerne«, siger Michael Thustrup, der er kategorichef for konfekture hos Coop.

Julelivs to testdommere holder stadig fast i den hjemmelavede konfekt, og næste gang de skal lave konfekt hjemme i køkkenet, vil de vælge Irmas Hasselnøddenougat, fordi »den smager vanvittigt godt« og har en »pornoagtig karamelliseret smag«, forklarer madskribent Mira Arkin, hvorefter hun roser dens facon, at den er »saftig« og har en »glinsende smuk farve«.

Vinder kan spises på franskbrød

Meddommer, dessertblogger Maja Ambeck Vase, kalder testvinderen for en »rock and roll-nougat«, fordi den minder hende om at spise karamelliserede hasselnødder, og hun drømmer om at smøre den på salte rugbrødschips eller franskbrød, når hun er færdig med konfektværkstedet i familiens skød.

Testens næstbedste er Summerbirds økologiske nougat, der – ligesom vinderen – indeholder omkring 40 procent hasselnødder. Og det store indhold af nødder bliver bemærket af dommerne.

»God kvalitetsnougat med en utroligt ren hasselnøddesmag«, siger Mira Arkin og kører fingeren hen over nougatens overflade, mens hun tilføjer: »Rigtig behagelig nøddesmag«.

Maja Ambeck Vase er også imponeret over den lækre smag af nødder, der samtidig er tilpas olieret.

»En klassisk god nougat til de traditionelle forbrugere«, slutter hun sin bedømmelse.

Til gengæld har hun ikke mange roser til de fire resterende varianter af nougat. Den bløde nougat fra Odense Marcipan kan med nød og næppe gå an, hvis man er den traditionsbundne type, der vil have en velkendt nougatsmag. Men dommerne synes personligt, at den er alt for neutral og har en grynet konsistens. De tre dårligste nougatstykker smager for meget af frugt og sukker – og smager overhovedet ikke af det, der burde være hovedingrediensen: Hasselnødder.

Research: Line Drejer Jensen

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler test fra Forbrug&Liv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden