Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fejlkøb. Martin Winterberg Sørensen er glad for at købe gaver på nettet. Men snowboardudstyret var et fejlkøb.
Foto: Joachim Adrian

Fejlkøb. Martin Winterberg Sørensen er glad for at købe gaver på nettet. Men snowboardudstyret var et fejlkøb.

Jul
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Martin køber alle sine julegaver på nettet

Over halvdelen af danskerne køber mindst en julegave på nettet. Men det kan blive dyrt, hvis gaven skal byttes.

Jul
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Martin Winterberg Sørensens søn fik bind for øjnene. Derpå skubbede hans far forsigtigt en snowboardstøvle i størrelse 35 på den 10-årige drengs fod. Martin Winterberg Sørensen skulle nemlig lige sikre sig, at de passede – og var til at vokse i. Støvlerne var lige ankommet fra Tyskland sammen med jakke, bukser og bræt. Alt sammen bestilt på nettet – ligesom stort set alle de gaver, den 41-årige planlægger at placere under juletræet i år.

»Det er en kæmpe fordel, at jeg kan sidde derhjemme og handle og så bare vente på, at pakkerne kommer ind ad døren«, siger Martin Winterberg Sørensen.

Sparer tid og besvær

Hvert år køber vi flere og flere julegaver på nettet. Denne jul er ingen undtagelse. En ny undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at knap 6 ud af 10 forventer at købe mindst en julegave på nettet.

»Danskerne er blevet fortrolige med at købe online. De har fået tillid til, at det fungerer. Hjemmesiderne er blevet mere brugervenlige, så man med få klik kan finde sin vare«, siger Henrik Hyltoft, markedsdirektør for Handel og Transport i Dansk Erhverv.

Det handler også om at spare tid på gaveindkøbene i en travl måned, hvor vi også skal nå at julehygge, bage småkager og gå til julefrokoster.

»Vi giver afkald på de råd og vejledning, man kan få i butikken, til fordel for at spare tid. Hvis man køber en gave fra en ønskeliste, har man jo heller ikke brug for vejledning – modtageren har allerede besluttet sig«, siger Dorte Wimmer, ekspert i detailhandel og forbrugeradfærd fra Retail Institute Scandinavia.

Forbrugerne vil især gerne købe legetøj på nettet. Derudover er bøger, tøj, film, musik blandt de mest populære julegaver at købe digitalt, viser en aktuel undersøgelse fra Foreningen for Dansk Internethandel.

Kend reglerne

Martin Winterberg Sørensen køber alle slags gaver, fra undertøj til lamper, på nettet. Ud over at det er nemmere, synes han, det er billigere. På nettet kan han undersøge forskellige produkter på både danske og udenlandske hjemmesider, læse brugeranmeldelser og tjekke priser på pricerunner.dk. I alt køber Martin Winterberg for omkring 5.000 kroner, og købene er som regel overstået før 1. december.

»Når jeg køber på nettet, kan jeg bedst lide at være i god tid. Jeg har ikke lyst til at stå tæt på jul og ikke have modtaget pakken«.

Snowboardudstyret var derfor indkøbt allerede i oktober. Blindtesten viste dog, at støvlerne ikke passede sønnens fødder. Da Martin Winterberg Sørensen ville returnere dem, gik det op for ham, at de ville koste omkring 200 kroner at sende dem tilbage til den tyske forhandler. Retur- og byttemuligheder kan være bagsiden af medaljen, når det gælder julegaveindkøb på nettet, siger Dorte Wimmer:

Hvis du får noget, du ikke synes om, så kan det være mindre fedt, at det er købt på nettet

»Hvis du får noget, du ikke synes om, så kan det være mindre fedt, at det er købt på nettet. De store webbutikker tilbyder, at du kan returnere varerne gratis. Men det koster ofte porto at sende gaven retur. Særlig hvis der tale om en tung ting, for eksempel en gryde«.

Blandt dem, der ikke køber julegaver online, er en hovedårsag da også, at det er »for besværligt at bytte for gavemodtageren«, viser undersøgelsen fra Foreningen for Dansk Internethandel.

Martin Winterberg Sørensen endte med at sætte de fejlindkøbte støvler til salg på Den Blå Avis. Her blev de hurtigt solgt med et tab på omkring 30 kroner. Det var »lidt bøvlet«, erkender han. Men det er en risiko, han kan leve med, når han sparer 10-20 procent på sine julegaver.

Alligevel har han ikke tænkt sig at forsøge sig med at købe snowboardstøvler online igen. Når hans søn modtager snowboardudstyret juleaften, er det sammen med en håndskrevet seddel med et løfte om en tur ned i en butik, hvor far og søn kan finde nogle gode støvler sammen.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Juleliv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden