Variation. Gløgg kan laves på mange forskellige måder. Her er får den et pift af kanel, stjerneanis og rom.
Foto: Nadia Mathiasen

Variation. Gløgg kan laves på mange forskellige måder. Her er får den et pift af kanel, stjerneanis og rom.

Jul

Drik dig varm med alternativer til traditionel gløgg

Skift den klassiske røde gløgg ud med en af disse fire varmende juledrikke.

Jul

Englænderne har deres mulled wine, franskmændene deres vin chaud, tyskerne deres Glühwein, mens gløgg efterhånden er blevet en del af den danske jul.

Den i dag så populære juledrik på varm rødvin, sukker og krydderier har en lang historie bag sig.

Efter sigende skulle den have rod helt tilbage i både romertiden og det antikke Grækenland, og i middelalderen blev det at lune og krydre vin en måde, hvorpå man kunne skjule uønskede smagsnuancer i dårlig vin.

I dag ligger der heldigvis oftest andre motiver bag, når vi i ugerne op mod jul koger gløgg-essens på kardemomme, kanel, nelliker og andet godt fra det varme krydderiunivers.

Efter min mening er der ikke meget, der kan slå en dampende varm kop gløgg efter en gåtur i vinterkulden eller en dag med julegaveindkøb.

Efter bare en tår eller to er det, som om roen sænker sig, og varmen breder sig helt ud i fingerspidserne, og der er næsten garanti for julestemning, når den krydrede duft rammer næsen.

Den klassiske røde gløgg er altid et hit, men nogle gange kan det være rart med variation.

Her er 4 velsmagende bud på varmende juledrikke, der tæller en hvid version på hvidvin, hyldeblomst, citrus og vanilje.

Der er også en rød alkoholfri udgave på æblemost og tranebærsaft med ingefær, som både børn og voksne vil elske, samt en klassisk toddy efter irsk forbillede, der både smager dejligt og jager en eventuel vintersnue på flugt. Endelig er der en krydret cider med rom.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce