Foto: Intellidrink
Jul

Sådan hjælper teknologien dig gennem julen

Juletiden er ikke altid lige sød ved vores stressniveauer. Men der er hjælp at hente i den forbrugerelektronik, vi går rundt med i lommen.

Jul

Total jul på nettet Hvis du er typen, der slet ikke kan få jul nok, er Juleweb.dk et godt sted at jule igennem. De har også en populær facebookside, www.facebook.com/juleweb/, hvor du sammen med tusindvis af lige-jule-sindede kan læse og diskutere de seneste julenyheder fra Danmark.

På selve juleaften kan du også dykke ned i, hvad der efterhånden er ved at blive en amerikansk tradition: at følge julemandens tur verden rundt. Det amerikanske luftrumsforsvar, Norad, har til jul et fredeligt formål: De tracker julemandens tur over kloden, mens han leverer gaver til alle. I den amerikanske tradition bor julemanden på Nordpolen og ikke i Grønland, så turen starter på www.noradsanta.org. Den findes også som app.

Endelig kan musikstreamingtjenesterne levere masser af julemusik. Såvel Spotify som Tidal har tonsvis af playlister lavet af kyndige musikelskere, der kan bringe dig lidt på afveje i julemusikken. Prøv f.eks. at søge på ’Christmas Soul Music’ for at finde mere funky julemusik, eller søg efter julejazz, danske julesange eller bare ’Alternativ julemusik’.

LÆS ARTIKEL

Hånd i hånd om juletræet

Et klassisk juleaftensdilemma handler om hænder. Ingen af os kan jo rigtig huske tredje vers af ’Et barn blev født da Bent kom hjem’, så vi har behov for det der lille papirsanghæfte, som farmor fik med Familie Journalen i 95. Og det er altid en lille smule akavet, når der skal gås om juletræet, fordi man kun har én hånd fri og derfor er nødt til at bryde familiekæden.

Det problem kan teknologien ikke løse, før vi alle render rundt med smartbriller, der kan vise teksten på indersiden af glasset. Indtil da kan man downloade en af de mange apps, der findes med de julesange og -salmer, som vi oftest synger ved juletid.

De kan nemt findes med en søgning på ’Danske julesange’ i App Store eller Google Play.

Flere af dem har endda akkompagnement, man kan synge med på, hvis det kniber med at finde tonen.

Nostalgi foran skærmen

Siden 1967 har det – med få afbrydelser – været en tradition i danske hjem at se Disneys Juleshow som opvarmning til det store juleklimaks. Og der er flere måder at udvide traditionen på.

Hvis du vil læse om, hvordan showet blev en så stor del af danskernes jul, er her en artikel om det på www.juleweb.dk/historien _om_disneys _juleshow.htm . Der findes også facebookgrupper dedikeret til showet, og på Twitter er der altid folk, der live-tweeter oplevelsen.

For voksne er det måske med en anelse vemod, at vi ser de nye juleshows, da mange populære Disney-figurers stemmer er genindspillet med yngre skuespillere. På YouTube kan du finde de gamle indspilninger og få et nostalgisk gensyn og -hør. Her kan man også finde filmen ’Toy Tinkers’, hvor Anders And fører en veritabel julekrig mod Chip og Chap, mens han pynter juletræ. Den film, som mange af os husker som stor del af showet, blev droppet engang i 80’erne.


LÆS ARTIKEL


Når du er ude

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Juletiden er et af de tidspunkter, der sker allerflest indbrud i danske hjem. Hvis du vil holde øje med dit hjem, mens du er til julefrokost, giver teknologien dig en smart løsning.

Har du to iOS-enheder, f.eks. en iPad og en iPhone, kan du sætte iPaden til at lege overvågningskamera og holde øje med hjemmet via kameraet og mikrofonen. Du kan så altid lige tjekke, om alt ånder fred og ro ved at kigge gennem kameraet. Det hele sker gennem appen ’Surveillance App’, som du finder i App Store. Den kan også give dig en notifikation på telefonen (og på Apple Watch), hvis en unormal lyd eller bevægelse foregår i hjemmet.

Alt bliver optaget i skyen, så du har endda bevismateriale til politiet, hvis du skulle være uheldig. En tilsvarende app til Android, TrackView, kan bruge din laptops kamera til det samme.

Nu, hvor vi er ved julefrokosten, findes der også apps, der kan hjælpe dig med ikke at blive så fuld, at du begår dumheder i kopirummet eller sætter dig bag rattet (eller bare skære ned på tømmermændene næste dag). Med IntelliDrink til iOS og Blood Alcohol Calculator kan du notere, hver gang du drikker noget, og hele tiden se, hvor meget alkohol du har i blodet.

Det giver dig mulighed for at sige stop i god tid, før du bliver for fuld.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Morten Bay og forbrugerelektronik, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden