Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Bøger. Hvis der skal bøger under juletræet i år, er det en god ide at læse med her.
Foto: Stine Bidstrup (arkiv)

Bøger. Hvis der skal bøger under juletræet i år, er det en god ide at læse med her.

Jul
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Litteraturredaktionen anbefaler: 10 gode fra årets boghøst

Vi bringer her uddrag af anmeldelserne af nogle af de bøger, som er værd at lægge under træet.

Jul
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når fjenden bliver prikker på en skærm

Krigsroman. Carsten Jensen: Den første sten. Gyldendal, 614 sider, 360 kroner.Som en slags moderne arbejderlitteratur har meget nyere krigslitteratur handlet om, hvor hårdt det er at forene arbejds- og familieliv. Hvordan pendler man mellem nærdødsoplevelser ved fronten og indkøbsture til den lokale Føtex lørdag formiddag? Til forskel fra den tradition er det ikke de uovervindelige afstande mellem felten og hjemmet, som Carsten Jensens fremragende roman beskæftiger sig med.

Næsten uden optakt lander vi i Helmandprovinsen, midt i en deling danske professionelle soldater, som er udstationeret i den såkaldte Camp Price – og midt i en krig, hvor den første sten for længst er kastet.

Som fiktion, der bekæmper fiktion, er ’Den første sten’ et mesterligt litterært og humanistisk præcisionsangreb.

Af Lasse Horne Kjældgaard.

Glatbanekørsel i en hård tid

Roman. Jan Sonnergaard: 'Frysende våde vejbaner'. Gyldendal, 384 sider, 299,95 kroner.


Engang skrev man udviklingsromaner. Jan Sonnergaard har skrevet en afviklingsroman, som slår sin pointe fast helt ud i det slutspørgsmål, som runder romanen af. Om et blik på verden og en måde at ville leve på, som har lidt nederlag. Den kredser som debuten ’Radiator’, der skrev litteraturhistorie i 1997, om ydmygelse, vold og social deroute.

Michael Strunge, som nævnes flere gange, ville folde drømmefanerne ud. Sonnergaard pakker dem helt væk, ja afvikler helt utopien om, at kulturel kapital og sans for æstetik i længden er nok til at holde et menneske kørende. Uden kærlighed og fællesskab er det umuligt at holde sig oppe, uanset hvor meget man spiller alle de gamle plader.

Af Jes Stein Pedersen.

LÆS ANMELDELSEN

Med livsappetit og friske øjne

Biografi. Søren Vinterberg: 'Ib Spang Olsens ABC'. Lindhardt og Ringhof, 344 sider, 349,95 kroner.


Søren Vinterberg fortæller historien om tegneren Ib Spang Olsen med de svinkeærinder, der gør, at biografien vider sig ud og bliver til tidsbillede. Der er en god portion danmarkshistorie og masser af kulturhistorie i bogens alfabetiske nedslag. Søren Vinterberg skriver fine kapitler om søndagsmagasinernes epoke og bladtegnernes storhedstid, om studierne i kvinders form og farverigdom fra Nanette til folkeviserne og ’Den duftende have’ om klassikerillustrationer og middelaldertolkninger og om politiske plakater og et bredt samfundsengagement. Opslagsord er der ingen mangel på.

Der er en betydelig charme og masser af liv i portrættet af mennesket og tegneren Ib Spang Olsen, som igennem det meste af et halvt århundrede iagttog og gengav verden omkring sig selv og os – og lidt mere end den – »med usvækket livsappetit og altid friske øjne«. Værsgo, se selv efter. Ib Spang Olsens univers, som Søren Vinterberg breder det ud fra A til Å, er med hele sin mangfoldighed og frodige detaljerigdom nok værd at træde ind i.

Af Jørgen Johansen.

Dette er ikke en bog om islam


Roman. Michel Houellebecq: 'Underkastelse'. Oversat af Niels Lyngsø. Rosinante, 285 sider, 299,95 kroner.


Houellebecq laver fortællinger om, hvordan det frie og selvrealiserende liv i Vesten fører til forfærdelige tilværelser. Der er frihed og fristelser overalt, og alligevel sidder succesmenneskene alene hjemme med porno, alkohol, medicin, underholdning og eksotisk takeawaymad.

Udgangspunktet for Houellebecqs litteratur er, at den vestlige civilisation går under. Ikke fordi den møder stærke modstandere, men fordi den har fuldbyrdet sig selv. Konkurrenterne er væk, og frigørelsen har ført til egoisme: »Det, som man kalder kvindefrigørelse, var først og fremmest arrangeret af mænd, som så muligheden for at få sex med mange flere forskellige partnere«, forklarede Houellebecq, da han for snart 20 år siden fik sit gennembrud.

Houellebecq er en af de sjældne rigtig gode forfattere, som indimellem skriver rigtig dårlige bøger. Men ’Underkastelse’ er ikke en af dem. Det er ikke en bog om islam. I hvert fald ikke som en tro, der kommer udefra og besætter vores samfund. Det er en fortælling om det vestlige samfund, hvor islam kan vokse indefra.

Af Rune Lykkeberg.

Et ambitiøst tegnet værk

Tegneserie. Karoline Stjernfelt: 'I morgen bliver bedre'. Bind 1, Kongen. Cobolt, 160 sider, 298 kroner.Danske tegneserietalenter myldrer frem fra designskolerne, og langt flere kvindelige udøvere sætter nu deres præg på det traditionelt mandsdominerede fag. Den danske tegneserie befinder sig pludselig i en kunstnerisk højkonjunktur, hvor illustrationskunst løber med mange laurbær. At man gerne vil udøve sit håndværk på højt teknisk niveau og fortælle en historie i det brede format, er ingen hindring for at gøre det med personlighed. Det demonstrerer Karoline Stjernfelt, der ikke kommer fra en designskole, men fra Serieskolan i Malmø. I en alder af blot 22 år tegner hun som en gammel rotte med ungt blod og fortæller sin historie med overblik og indlevelse i første bind af ’I morgen bliver det bedre’.

Af Kim Skotte.

Søren, Søren og Sørine

Debatbog. Sørine Gotfredsen: 'Løft blikket. Nåde i narcissismens tid'. Kristeligt Dagblads Forlag, 192 sider, 249,95 kroner.


»En skarp debatbog fra en af tidens vigtigste stemmer«, skriver forlaget om bogen. Jeg synes ikke, den først og fremmest er skarp – men den er både fortvivlet og interessant. Fortvivlet, fordi forfatteren så diskret, men ærligt tilkendegiver sin sorg over, at hun ikke fik børn, at livskapitlet narcissistisk slutter med hende selv.

Fortvivlet, fordi hun i en slags udmattelse over den kritik, hun har modtaget for sine synspunkter om den usaglige danske bløde mildhed, en nytårsaften i selskab med de venlige kulturradikale fra Politiken beslutter at foretage et eksperiment: Hele aftenen vil hun være flink og passiv, bekræftende og positiv – og det giver jo resultat – Sørine er nok ikke så slem!

Tænk at foretage psykiske eksperimenter på en festaften? Lyder det ikke en anelse sørgmodigt? Og netop: ensomt. Ensomheden er genkendelig. Men er eksperimentet? Jeg genkender så meget fra Sørine Gotfredsens personlige verden og erfaringer, at jeg læser bogen med stor interesse. Vi har brug for at vide, at vi ikke er frie abekatte, vi er bundne. Hun mener: af Gud. Det vil føre for vidt.

Af Bettina Heltberg.

LÆS ANMELDELSEN

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Et forklarende lys over en håbløs krig

International Historie. Niels Bjerre-Poulsen: 'Vietnamkrigen, en international historie, 1945-75'. Gyldendal, 580 sider. 350 kroner.Her er bogen, som alle, der interesserer sig for international politik og samfundsforhold, må læse. Overskuelig, velskrevet, veldokumenteret og roligt afbalanceret. Der er noget at hente for alle, uanset politisk præference. Hvad enten vi diskuterer Irak, Afghanistan, Libyen eller Syrien, hænger Vietnam stadig som en sort sky i horisonten. Også derfor er bogen vigtig.

Vietnamkrigen varede med små afbrydelser i 30 år. Millioner blev dræbt, såret og fordrevet, forstyrret mentalt. De materielle omkostninger var astronomiske. Og selve krigens detaljer, hvad der skete hvor, hvornår og hvordan, er blevet fordrejet, forvansket, løjet om og mytologiseret, så der den dag i dag er dunkle uafklarede kapitler. Her spreder bogen et forklarende lys over mangt og meget.

Vietnamkrigen er for 68-generationen en del af hele oprøret mod det etablerede, en krig, der blev fortolket, diskuteret og protesteret imod. Niels Bjerre-Poulsen kommer langt omkring og får sat perspektiv på mangt og meget.

Læs den og få den unge generation til at læse og lære, hvad der på godt og ondt har præget den verden, vi lever i i dag.

Af Jens Holsøe.

Kernefamilien splittet i atomer

Roman. Jonathan Franzen: 'Purity'. Oversat af Mich Vraa. Gyldendal, 563 sider, 349,95 kroner.


Franzens nye roman er en mesterlig familiesaga fra en tid, hvor kernefamilierne er gået i opløsning eller aldrig realiseret. Jonathan Franzen er mand for at få et drama, der udspiller sig midt mellem psykoanalytikerens briks og den græske tragedie, til at træde lyslevende frem på den moderne verdens overbefolkede, snotforvirrede scene.

Der er ikke meget ved vores sørgeligt plagede og også temmelig fjollede tid, som Jonathan Franzen ikke får kommenteret undervejs med sin særlige blanding af sociologisk analyse og klassisk romanskrivekunst.

Først og fremmest får Franzen på toppen af sin ydeevne udfoldet en pragtfuld, menneskeklog og groft underholdende fortælling. En stor amerikansk roman med udsyn og et rigt persongalleri hvirvlet rundt i en tummelumsk tidsalder.

Ritt, faren og det moderne

Biografi. Ritt Bjerregaard: 'Ritt, erindringer', Politikens Forlag, 344 sider, 300 kroner.


Man fødes ikke som Ritt, man bliver det. Simone de Beauvoirs berømte ord fra ’Det andet køn’, »man fødes ikke som kvinde, man bliver det«, citeres centralt her i første bind af Ritt Bjerregaards erindringer. Bogen lægger grunden til noget, der kan blive et hovedværk i dansk erindringslitteratur. Hvilken kvinde Ritt dog blev. Hvilken kvinde hun valgte at blive. Hvilken vilje.

Man skal gøre, hvad Ritt siger. Hendes overbevisning om at kæmpe for det gode og for de svage gør nok, at hun har optrådt som lovlig stærk kvinde både politisk og privat. Hellere vred end ked af det, siger hun, hvad der jo er megen fremdrift i. ’Ritt’ er en dejlig bog, som ingen fremover kan komme uden om, hvis man vil vide noget om, hvad der skete med Danmark i det 20. århundrede.

Af Bjørn Bredal.

Midt i en perfekthedskultur

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Roman. Dorrit Willumsen: 'Nær og fjern'. Gyldendal, 344 sider, 280 kroner.´


Hele romanen er en perlerække af rammende, morsomme, knivskarpe og hjerteskærende billeder, der strømmer ud af Dorrit Willumsens pen.

Denne gang med inddragelse af en række moderne fænomener. Fitnesskulturen med sit proteinpulver og monitorerede muskelopbygning. Slankekulturen – kvinderne kan aldrig blive tynde nok. Facebook – Lou har smukke fødder og lægger naturligvis et billede af dem ud efter en grundig pedicure.

Og hele bryllupskulturen ses gennem en parodi af en brud, der skal forberedes før det store øjeblik af makeup-artist, frisør og syersken, der skal iføre hende den stramme kjole. Bruden har levet af ingenting i dagevis, så hun kan passe den, men hun græder over en lille hvid forbinding på fingeren.

Af May Schack.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden