0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

TJEKS JULEHJÆLP 3: Her er de bedste brunkager

Test: De færreste købe-brunkager har set skyggen af julekrydderier og mandler.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
RUNE PEDERSEN
Foto: RUNE PEDERSEN
Juleråd
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Juleråd
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

En rigtig brunkage skal laves af fedtstof, sirup, sukat, kardemomme, kanel, nelliker og mandler, der er så friske, at de får kagen til at springe sprødt i munden.

Men den opskrift følger kun en sørgelig procentdel af producenterne af brunkager til de danske juleborde.

Det mener i hvert tre smagseksperter fra Hotel- og Restaurationsskolen, som dumper julens brune kager fælt i Julelivs smagstest.

Bagersmåkagen har en kilopris, der er mere end ti gange højere end testens billigste småkage fra Aldi. Til gengæld er den dagens suveræne vinder og det eneste produkt, der indeholder blandt andet appelsinskal, der giver kagen en krydret sejhed, når dommerne bider i den.

»Den her kage kan tygges. Jeg får tid til at registrere de smage, der er i den. Melet er grovere malet, måske er det grahamsmel, og det bidrager til sejheden«, forklarer Michael Sørensen. emmerys kager er samtidig de eneste, der er bagt helt på smør frem for margarine. Men faktisk vidner smørret ikke om kagens kvalitet, i modsætning til hvad Lørdagslivs udsendte tror. Det fortæller Lene Eskesen, der da også vurderer Nettos brunkager uden smør til fem tjektegn i testen.

»Alle gamle brunkageopskrifter er på margarine, for det holder på formen og sprødheden. Smør kan blive klægt, når det bliver bagt«, siger hun.

LÆS ARTIKEL

Mangel på mandler
Men højdespringerne hører til testens undtagelser. Ikke mindst mangel på mandler er en fejl, som dommerne har svært ved at tilgive.

Fem af testens producenter har skiftet mandlerne ud med jordnødder eller helt undladt dem. Men lige så slemt er det, når mandlerne har mistet smagen. »Der er brugt mandelsplit, det vil sige opskårne mandler, der har ligget for længe. De æteriske olier fordufter hurtigt. Det her kunne lige så godt være hasselnød«, siger Tom Mørck om mandlerne i Bagerens Brunkager fra Kvickly.

På samme måde forholder det sig med de julekrydderier, som dommerne i forvejen savner i de fleste af brunkagerne.

»Man kan virkelig fornemme, at dåsen med kanel har stået for længe på hylden«, mener Michael Sørensen om discountsupermarkedet Aldis kager. Også julekagerne fra Irma scorer bundkarakter. De smager ifølge kokkeeleven »som knækbrød med kanel«.

Rør din egen dej

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter