Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Af alle kræfter. For at finde frem til sundhedsminister Jakob Axel Nielsens kondital skal ministeren udføre en maks.-test, hvor han placeres på en motionscykel udstyret med et pulsur og en maske forbundet til et måleapparat, der indhenter oplysninger om hans iltoptag. Mens Jakob Axel Nielsen tramper rundt i pedalerne, tilføjer Chris MacDonald hele tiden ekstra belastning, indtil ministeren når sit maksimum og må stoppe.
Foto: Niels Christensen

Af alle kræfter. For at finde frem til sundhedsminister Jakob Axel Nielsens kondital skal ministeren udføre en maks.-test, hvor han placeres på en motionscykel udstyret med et pulsur og en maske forbundet til et måleapparat, der indhenter oplysninger om hans iltoptag. Mens Jakob Axel Nielsen tramper rundt i pedalerne, tilføjer Chris MacDonald hele tiden ekstra belastning, indtil ministeren når sit maksimum og må stoppe.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Minister blev 16 kilo lettere og 10 år yngre

Før spiste han to-tre portioner aftensmad og motionerede ikke regelmæssigt. Nu nøjes han med én portion og står tidligt op.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) har lagt sin livsstil om og er klar til at sætte sig nye mål.

Der er sket markante ændringer med sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) i løbet af de sidste syv måneder, hvor Lørdagsliv har fulgt ministerens kamp mod kiloene og manglende plads til motion i kalenderen.

Higen efter sukker
Kuren, som ministeren med egne ord kalder ’rejsen ned’, blev igangsat med hjælp fra sundhedscoach Chris MacDonald og dennes assistenttræner, Mette Yun Johansen, i slutningen af januar i år. Jakob Axel Nielsen har flere gange forsøgt at tabe sig, og nu hvor det endelig er lykkedes, synes han ikke, at det har været så svært, som han havde forventet.

LÆS ARTIKEL

»I de første tre uger higede fingrene efter sukker«, forklarer han. »Men det er et spørgsmål om planlægning og sørge for, at man har noget andet at spise. Jeg oplevede ret hurtigt, at jeg tabte et kilo om ugen, og så gik der jo sport i det. I det øjeblik det sker, oparbejder man en kvalitetsbevidsthed, og der er nogle ting, man ikke gider at tage, fordi det betyder, at man bliver straffet, næste gang man skal måles – eller også skal der ikke kun løbes en halv time på løbebåndet, men en time«.

Den vigtige holdningsændring
Lørdagsliv er til stede, da Jakob Axel Nielsen mødes med de to trænere for at blive testet på kryds og tværs og få de endelige resultater oven på de seneste måneders strabadser. Dagens program lyder på en række forskellige øvelser og test, der sammenlagt hjælper de to trænere med at finde frem til ministerens sundhedstilstand. Men uanset resultaterne er Jakob Axel Nielsen langtfra færdig med at forbedre sin livsstil.

»Chris sagde jo allerede i begyndelsen, at han gerne ville have mig ned på 82 kilo«, fortæller Jakob Axel Nielsen og ser hen på træneren, der bekræfter.

»Det handler om hele tiden at sætte sig nye mål. Mange mennesker begår den fejl, at de glemmer, hvor vigtigt det er hele tiden at have noget at træne mod«, bemærker Chris MacDonald.

Løbende justeringer
Sundhedscoachen har derfor løbende justeret sine målsætninger.

»Jakob har en personlighed, der gør, at han gerne vil blive ved. Derfor er det vigtigt som coach, at man opregulerer, samtidig med at man begynder at tale om vedligeholdelsen. Der har vi været et stykke tid«.

Så du er ikke nervøs for, at han skulle falde i igen?

»Det er jeg ikke selv«, bryder ministeren ind midt imellem to øvelser.

»Og der har du nok det vigtigste svar«, konkluderer Chris MacDonald. »Man kan virkelig fornemme, når et menneske er nået til det, jeg kalder the tipping point. Det vil sige, at et menneske er kommet så langt, at personen med overbevisning kan sige, at han/hun ikke længere er nervøs for at falde tilbage til de dårlige vaner«.

»Du kan flytte en persons fysik alt, hvad du vil, men hvis ikke du kan flytte personens mentalitet, selvtillid, selvværd og holdning til, hvad det betyder at have det godt, så kan man som coach tillade sig at være nervøs«.

Hans motor er vokset
At fysikken er flyttet, er der ingen tvivl om, efter at Jakob Axel Nielsen har gennemført en såkaldt maks.-test, der viser en persons kondital. Resultatet er en stærk forbedring sammenlignet med for syv måneder siden, og ministeren er næsten nået op i elitekategorien.

»Du har ændret hele din fysik«, forklarer Chris MacDonald. »Du er gået fra at være en Skoda til en top BMW. Du har fået en større motor. Du kører mere økonomisk og mere effektivt. Det her er et fantastisk billede af hele dit kredsløb. Hjertets pumpekapacitet. Dine musklers evne til at optage og transportere ilt og bruge næring effektivt. Det hele er steget enormt«.

Jakob Axel Nielsen er også selv meget tilfreds med sine resultater, og da Chris MacDonald og Mette Yun Johansen går ind på kontoret for at regne på målingerne, afslører han, at han ikke forestiller sig at leve helt op til sundhedscoachens målsætning om at komme ned på 82 kilo.

»Jeg ved godt, at Chris siger, at jeg godt kan tabe mig omkring fire kilo til. Det kan godt være, jeg kan det – og det vil jeg også gerne være med til, men jeg betragter ’rejsen ned’ som afsluttet. Det, jeg skal tabe nu, er en del af vedligeholdelsesprogrammet. Ryger der et kilo eller to af, er det fint nok. Mit mål er, at der ikke ryger mere på«.

Den endelige dom
»Skal vi satse på 40 år«, spørger Jakob Axel Nielsen, da det er blevet tid til at få hans BodyAge at vide på Chris MacDonalds kontor.

»Sidst var den 46 år, og jeg ville helst, at den kom ned under min egen alder på 42«, forklarer han og træder ind til sundhedscoachen og dennes assistent, hvor dommen falder prompte.

»36 år«, udbryder Chris MacDonald, »du har sænket din BodyAge med ti år«.

»Wauw«, udbryder Jakob Axel Nielsen overrasket og kigger taknemmeligt hen på Mette Yun Johansen, der har fungeret som hans personlige træner.

Resten af resultaterne er lige så imponerende, men sundhedscoachen ønsker ikke at tage æren for succesen.
Catch 22

»Der er nogle, der måske vil sige, at alle kan gøre det, hvis de har Chris MacDonald eller en som Mette, men det er meget lidt, vi gør. Vi sætter personen i gang og sørger for, at de får de rigtige informationer. Jakob har flyttet sig ved at tage personligt ansvar, og det viser sig, at det rent faktisk kan lade sig gøre selv med en stram kalender«, siger Chris MacDonald.

»Jeg har også været nødt til at stå tidligt op«, bryder ministeren ind. »Det eneste, jeg ikke har kunnet leve op til, er at få noget mere søvn. Det er egentlig kun blevet ringere, fordi jeg står så tidligt op for at dyrke motion«.

»Det er, hvad vi kan kalde den moderne catch 22 (paradoks, red.)«, konkluderer sundhedscoachen. »Vi ved, at får vi mennesker til at motionere, skal de finde tid til det i en allerede travl dagligdag«.

Men for Jakob Axel Nielsen er sagen klar. Han har fået motionen ind i hverdagen og ønsker aldrig at vende tilbage dertil, hvor han var for syv måneder siden. Motivationen skal holdes oppe ved hjælp af nye mål som eksempelvis Aalborg Fjordmarathon, som ministeren gennemførte i søndags i tiden 4 timer og 28 minutter. En tid, han ikke var helt tilfreds med, men som kun giver motivation til at gøre det endnu bedre en anden gang.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden