Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

Det er de færreste drukgilder, der ender på skadestuen. Blandt dem, der gør, sover langt størstedelen selv giften ud i trygge rammer.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Unge slipper for udpumpning

Det er især de 15-19-årige, der ender på hospitalet på grund af druk. Men for det meste slipper de for udpumpning.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er de 15-19-årige, der de flittigst besøgende på landets skadestuer efter en våd fest eller bytur.

Ud af 8.417 såkaldte kontakter på grund af akut alholforgiftning, stod denne aldersgruppe således for de 1.316 i 2004, viser den nyeste opgørelse fra Institut for Folkesundhed. Det er langt flere end alle andre aldersgrupper.

LÆS ARTIKEL

Langt de færreste drukrelaterede skadestuebesøg ender dog med en udpumpning.

LÆS ARTIKEL

Faktisk hører denne behandling mere eller mindre fortiden til, når det gælder alkoholforgiftning, fortæller afdelingssygeplejerske, Birgitte Taasby fra skadestuen på Bispebjerg Hospital.

»Som udgangspunkt udpumper man ikke, når folk er alkoholforgiftede. Det klarer folk fint selv - at knække sig«, siger hun.

Kan skade spiserøret
Dermed slipper folk for den udpumpning, der tidligere blev brugt meget, når folk røg på skadestuen efter et overdrevent alkoholindtag.

LÆS OGSÅ

»Udpumpning er en voldsom ting. Den sonde, du sætter ned i mavesækken er ret stor. Du kan komme til at skade spiserøret under udpumpningen, for eksempel kan man komme til at forårsage ridser«, siger Birgitte Taasby.

LÆS ARTIKEL

Det er de færreste drukgilder, der ender på skadestuen, og i langt de fleste af dem, der gør, får ikke nogen decideret behandling, men sover selv giften ud i trygge rammer.

GUIDE:

»Dem, der kommer, bliver typisk fulgt på skadestuen af nogle kammerater, der er bekymrede. Hvis folk er dehydrerede giver vi dem noget væske, og er de urolige, observerer vi meget tit«, siger Birgitte Taasby.

Udpumpning bruges stadig
Mens udpumpning altså i langt de fleste tilfælde ikke længere bliver brugt i forbindelse med alkoholforgiftning, anvendes metoden stadig, når patienter kommer ind med medicinforgftning.

»Rigtige forgiftningespatienter bliver udpumpet, hvis vi får dem inden for en time. Ellers bruger vi det, der hedder aktivt kul, som patienten får at drikke, og som neutraliserer stofferne«, siger Birgitte Taasby.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden