Forebyggelseskommisionen har ikke nogle alternative anbefalinger til dem, som politikerne har skudt ned. Det gælder blandt andet markant højere afgifter på tobak og strammere regler om salg af alkohol til unge.
Foto: FINN FRANDSEN

Forebyggelseskommisionen har ikke nogle alternative anbefalinger til dem, som politikerne har skudt ned. Det gælder blandt andet markant højere afgifter på tobak og strammere regler om salg af alkohol til unge.

Livsstil

Regeringen skyder sunde forslag ned

Regeringen har skudt alle Forebyggelseskommissionens bedste ideer ned - det mener kommissionen selv.

Livsstil

Retten til at købe alkohol skal ikke hæves til 18 år, prisen på en pakke cigaretter skal ikke hæves til 50 kroner - og gratis skolefrugt bliver ikke til noget.

Allerede inden Forebyggelseskommissionen fremlagde sine forslag, var flere af de væsentligste anbefalinger skudt ned politisk. Blandt andet af sundheds- og forebyggelsesminister Jakob Axel Nielsen (K).

Kan ikke opfylde målsætningen
Forebyggelseskommissionens formand, Mette Wier, der også er direktør i Anvendt Kommunalforskning (AKF), understreger, at politikerne selv må finde på alternative forslag i stedet for dem, de fravælger.

Ellers vil regeringen ikke nå sit mål om at hæve den gennemsnitlige levealder med tre år.

»Det er den samlede pakke, der vil øge danskernes levetid med tre år. Politikerne skal have lov til at vægte anbefalingerne, men for hvert af vores forslag, de piller ud, skal de sætte noget andet i stedet, der er lige så effektivt«, siger Mette Wier.

Kræver kreative politikere
Hun understreger, at blandt andet forslagene om en øget tobaksafgift og stramningen af reglerne for salg af alkohol er blandt dem, der batter allermest.

Politikerne skal altså være kreative for at finde på andre forslag, der kan have lige så stor effekt.

Ingen alternativer fra kommissionen
Adspurgt om de har nogle alternative idéer, er der dog ingen i kommissionen, der byder ind.

»Hvis vi havde det, havde vi jo taget dem med i anbefalingerne«, siger Mette Wier.

Hun er dog sikker på, at de fleste af forslagene vil blive gennemført efterhånden.

»Jeg tror, at der er rigtig mange af forslagene, som bliver til noget allerede nu, og så tror jeg at resten bliver til noget støt og roligt«, siger Mette Wier.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden