Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kæledyr. Katte aflives typisk grundet allergi i hjemmet.
Foto: THOMAS BORBERG

Kæledyr. Katte aflives typisk grundet allergi i hjemmet.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere katte kasseres

Allergi og boligskifte afliver mange katte, men de fleste er herreløse.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Katte aflives også på grund af adfærdsproblemer.

Men der findes ingen opgørelse over antallet, som bringes til dyrlægen for at få et dødbringende stik, fordi ejerne ikke magter en ellers rask kat.

LÆS OGSÅ

Ifølge Kattens Værn accepterer katteejere dog generelt bedre urenlighed og andre adfærdsproblemer end hundeejere.

Flest herreløse katte aflives
Hvor mange herreløse katte, der aflives, findes der et skøn over. Det Dyreetiske Råd skrev i 2004, at antallet af herreløse katte, der aflives årligt, må antages at være op mod 20.000.

Hvorvidt det er rimeligt at aflive sunde herreløse katte, er der forskellige holdninger til, og praksis varierer fra kommune til kommune.

Indimellem sker det også, at en umærket kat, der har en ejer, ryger med. I modsætning til hunde har katte ofte mulighed for at bevæge sig frit omkring og dermed også for at løbe væk og formere sig, hvis de ikke er steriliseret.

Det er en del af baggrunden for, at der findes lige så mange herreløse katte som katte i hjemmene – nemlig ifølge Kattens Værn cirka 650.000 styk.

Mange herreløse katte har delvis tilknytning til familier, der fungerer som foderværter, mens andre optages i familier i kortere perioder – f.eks. sommerhuskatte – der efterlades, når familierne drager tilbage til deres hverdag.

Allergien blomstrer
Når det gælder katte med faste ejere, er de typiske årsager til at skaffe sig af med dem, at ejerne har allergi eller skal flytte – i hvert fald er det ofte de årsager, de angiver.

Mange vælger i stedet for aflivning at aflevere katten på et dyreinternat. På Inges Kattehjem lykkes det stort set altid at finde nye hjem:

»Hvis f.eks. en kat bliver afleveret, fordi den ikke kan lide den nyfødte baby, og moderen er bange for, at den skal kradse barnet, er det ikke noget problem. Så finder vi bare et hjem uden små børn til katten«, siger kommunikationsansvarlig Fransiska Andersen.

Kattehjemmet hjælper

Indimellem er der ingen ledige bure, og det er nødvendigt at bede katteejerne vente lidt med at aflevere deres pelsede ven.

I nogle tilfælde vælger katteejerne i stedet at køre til dyrlægen og få den aflivet, mens nogle vælger andre metoder, fortæller Fransiska Andersen: »Under finanskrisen har vi set flere tilfælde end ellers, hvor folk er så desperate for at komme af med deres katte, at de dumper dem i papkasser uden for døren«. Inges Kattehjem afliver generelt ikke katte – kun hvis katten er uhelbredeligt syg eller har en behandlingskrævende lidelse, der kræver store udgifter til medicin, vælges den udvej.Hvis katten er sund, men opfører sig, så den er svær at passe ind i en ny familie, har kattehjemmet kontakt til gårde, hvor katten under ordnede forhold kan få lov til at leve som den kat, den er.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden