Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

For 10-15 år siden var det primært ældre og mænd, der fik type 2-diabetes, men sådan er det ikke længere. Arkivfoto

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Yngre får oftere sukkersyge

Især personer i 40’erne oplever stor stigning i nye tilfælde af sukkersyge, der skyldes for meget mad og for lidt motion.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Yngre mennesker af begge køn får også type 2-diabetes – i folkemunde kaldt gammelmandssukkersyge – og især blandt personer i 40’erne er risikoen stærkt stigende.

Det skriver 24timer.

På 10 år er antallet af personer i den aldersgruppe, som har fået konstateret sygdommen, vokset fra 1.713 til 2.945 – en stigning på 72 procent.

Derfor opfordrer Diabetesforeningen danskere i alle aldre til at være på vagt.

Yngre skal være på vagt »For 10-15 år siden var det primært ældre og mænd, der fik type 2-diabetes, men sådan er det ikke længere. Derfor skal yngre mennesker også være opmærksomme på risikoen, for uopdaget og ubehandlet er sygdommen en tikkende bombe, der kan føre til blodpropper, fodsår, nyreproblemer, dårligt syn og i værste fald døden«.

Det siger professor Allan Flyvbjerg, der er formand i Diabetesforeningen, til 24timer.

Han mener, at forklaringen på de flere tilfælde af type 2-diabetes blandt yngre mennesker er livsstilsrelateret. Vi rører os mindre og spiser mere, og det sætter skub i sygdommen, som også i høj grad er arveligt betinget.

Tag fat i lægen

220.000 danskere har type 2-diabetes, og derudover har lige så mange sygdommen uden at vide det – derfor er det vigtigt, at lægerne bliver mere opmærksomme på, at nogle af dem også er yngre mennesker, mener Allan Flyvbjerg.

Formand for Lægeforeningen Jens Winther Jensen erkender, at lægerne skal have øget fokus på denne gruppe:

»Når en sygdom skifter aldersgruppe, er der behov for en informationsindsats over for lægerne, så de får et skarpere blik over for risikogruppen. Men borgerne skal også gøres mere bevidste om deres ansvar. De skal blive bedre til at tage fat i deres læge og få målt blodsukkeret, for jeg tror, vi har at gøre med en patientgruppe, som sjældent går til lægen.«

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden