Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

Fedt på maven er særligt usundt. Og et bestemt fedtstof spiller en vigtig rolle for netop denne form for overvægt , viser ny forskning.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tag dig i agt for æbleformen

Danske forskere giver ny forklaring på, hvorfor overvægtige kvinder med 'æbleform' er særligt sygdomsudsatte.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Har du den særlige kropsform, hvor fedtet er placeret på maven - æbleform - er det ekstra vigtigt at tabe sig.

Det siger danske forskere, der har undersøgt blodets indhold af fedtstoffet triglycerid hos kvinder, der er henholdsvis æble- og pæreformede.

Fedtstof med central rolle»Man kan selvfølgelig ikke selv gøre for, om man er æble- eller pæreformet. Men vores budskab er, at hvis man er æbleformet og samtidig vejer for meget, er det særligt vigtigt, at man taber sig«, siger læge Lars Gormsen til politiken.dk.

Hos æbleformede sidder fedtet på maven, mens det hos pæreformede sidder på hofterne.

Det er kendt viden, at æbleform øger risikoen for især hjerte-karsygdomme. Nu har Lars Gormsen og hans forskergruppe fra Århus i en undersøgelse påvist, at fedtstoffet triglycerid spiller en central rolle i processen.

30 kvinder deltog

I undersøgelsen deltog 30 raske kvinder: 10 overvægtige æbleformede, 10 overvægtige pæreformede og 10 slanke kvinder.

Undersøgelsen viste, at æbleformede overvægtige danner og udskiller større mængder af af triglycerid til blodet end de pæreformede og slanke, mens deres evne til at forbrænde og gendeponere fedtet ikke er tilsvarende øget.

Dette resulterer i forhøjede mængder triglycerid, samtidig med at det forlænger den tid, triglyceridet befinder sig i blodbanen.To faktorer, der kan disponere til udvikling af hjerte-karsygdomme.

I de senere år er det blevet klart, at cirkulerende fedtstoffer som kolesterol og triglycerid kan føre til livsstilssygdomme, og at overvægtige har øgede mængder af disse fedtstoffer i blodet.

Men risikoen for triglyceridernes vedkommende øges altså, hvis man er æbleformet.

Vigtigt budskab
»Det budskab er vigtigt, hvis man er kvinde, overvægtig og æbleformet, for æbleformen i sig selv vil øge mængden af triglycerid i blodet. Og så handler det virkelig om at tabe sig«, siger Lars Gormsen.

Kvinder er omtrent fifty/fifty fordelt på æble- og pæreform, mens næsten alle mænd er æbleformede. Det forklarer delvis, hvorfor mænd rammes mere af hjerteproblemer end kvinder.

Lars Gormsen er i dag ansat på Nuklearmedicinsk Afdeling på Skejby Sygehus, men artiklen, hvor Gormsen er førsteforfatter, udgår fra Medicinsk Afdeling M på Århus Sygehus.

Den nye undersøgelse er offentliggjort i tidsskriftet American Journal of Physiology, Endocrinology and Metabolism..

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden