Se dig for. Indholdet i kosttilskud er ofte slet ikke testet i samme omfang som for eksempel tilsætningsstoffer i helt almindelige madvarer, siger Kirsten Pilegaard fra DTU.
Foto: OLE STEEN

Se dig for. Indholdet i kosttilskud er ofte slet ikke testet i samme omfang som for eksempel tilsætningsstoffer i helt almindelige madvarer, siger Kirsten Pilegaard fra DTU.

Livsstil

Kosttilskud kan gøre dig syg

Visse kosttilskud kan give alvorlige bivirkninger, for der er ingen krav om godkendelse af produkterne.

Livsstil

Du må være lidt af et omvandrende lægeleksikon og mobilisere en vis sund skepsis, når du køber kosttilskud.

Der er nemlig ingen garanti for, at myndigheder har tjekket indholdet i bøtten, hverken når du køber på internettet eller det lokale apotek.

Modsat lægemidler kræver det ingen godkendelse at markedsføre et kosttilskud i Danmark. Det eneste, virksomhederne skal gøre, er at registrere kosttilskuddet, så Fødevarestyrelsen kan inddrage produktet i stikprøvekontroller. En registrering er altså ikke lig godkendelse.

Derfor er der god grund til at holde øje med etiketterne på kosttilskuddene, for der er eksempler på alvorlige bivirkninger, fortæller Kirsten Pilegaard, der er toksikolog på fødevareinstituttet ved Danmarks Tekniske Universitet.

LÆS ARTIKEL »Kosttilskud kan være meget farlige for mennesker. Det gælder også, når vi taler ekstrakter fra planter, som findes i naturen. Der er specielt god grund til at holde øje, når vi taler udenlandske virksomheder, som jeg oplever gør meget lidt for at vurdere sikkerheden i deres produkter«, siger hun.

Peter troede, han købte danske produkter
26-årige Tom Hedegaard fra København køber proteiner på internettet til sin fitnesstræning. Han holder sig fra de amerikanske hjemmesider, fordi han mistænker USA for at have et meget lempeligt forhold til, hvad man kan komme i munden. Men han har handlet proteiner til sin fitnesstræning på gymnordic.dk, hvor Fødevarestyrelsen har advaret mod visse produkter.

LÆS ARTIKEL

»Jeg vidste egentlig godt, at gymnordic.dk opererer fra Sverige. Men man har nok en eller anden forestilling om, at så længe det er i Sverige, er det helt fint, fordi vores to lande ligner hinanden. Men nu kan jeg forstå, at der faktisk er forskelle på lovgivningen i de to stater«, siger Tom Hedegaard.

LÆS ARTIKEL

Han har dog ikke købt de produkter, som Fødevarestyrelsen advarer mod, og holder sig til produkter, som han kender i forvejen. Det gælder også Peter, der ikke ønsker sit efternavn frem. Han har købt proteiner på bodyoutlet.dk, der også drives af en svensk virksomhed. Men han troede, at virksomheden var dansk:

»Internetadressen er dansk, teksten er på dansk, og så vidt jeg kunne se, var folkene bag også danske«, forklarer Peter, der heldigvis heller ikke har købt præcis de produkter, som Fødevarestyrelsen betegner som sundhedsskadelige.

Kun få bivirkninger opdages

Kirsten Pilegaard vurderer de kosttilskud, som Fødevarestyrelsen mistænker for at være sundhedsskadelige. Når det sker, begraver hun sig i dansk og international litteratur om de relevante stoffer og planter, og derfor kender hun bivirkningerne i de produkter, som Fødevarestyrelsen advarer mod.

Det gælder også blandingen af synefrin og koffein, som Fødevarestyrelsen advarer mod på hjemmesiderne helsingorpille.dk, gymnordic.dk, svenskkosttilskud.dk og partypills.dk.

LÆS ARTIKEL »Personer verden over har oplevet hjerteflimmer efter at have indtaget blandingen. Det kan føre til blodpropper«, siger Kirsten Pilegaard. På bodyoutlet.dk har Fødevarestyrelsen advaret mod ekstrakter fra planten Tribulus terrestis, der har forårsaget sygdomme hos blandt andet får. Dyrene har fået konstateret leversyge, forstyrrelser på centralnervesystemet og påvirkninger af signalstoffer i hjernen, som det sker hos mennesker med Parkinsons sygdom. »Når dyr reagerer sådan, råber vi vagt i gevær, fordi vi ikke kan udelukke, at det samme sker for mennesker. Vi er nødt til at tage meldingerne alvorligt, for indholdet i kosttilskud er ofte slet ikke testet i samme omfang som for eksempel tilsætningsstoffer i helt almindelige madvarer«, siger Kirsten Pilegaard.





Hun vurderer, at myndighederne kun opdager en brøkdel af de tilfælde, hvor der opstår bivirkninger, fordi langt fra alle forbrugere selv opdager dem. Endnu færre opsøger en læge, der i endnu færre tilfælde øjner sammenhængen. Og kun meget få læger skriver en videnskabelig artikel, så forskerne på DTU i København også får oplysningerne.

NYHEDSBREVtjeks daglige nyhedsbrev i din mailboks

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden