Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: THOMAS BORBERG
Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Diætist: Operation fjerner ikke fedes ensomhed

Sundhedsstyrelsen vurderer, at 30.000 danskere lidt af sygdommen Binge Eating Disorder.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nogle spiser for fedt og for meget, andre har det i generne, mens en sidste gruppe har et forstyrret forhold til mad, der udspringer i madorgier og ukontrolleret spisning

Selvom årsagen til fedmen ikke er den samme, er behandlingen alt for ofte ens – nemlig en fedmeoperation.

»En stor del af de fedmeopererede i Danmark er på tærsklen til at lide af spiseforstyrrelsen Binge Eating Disorder (BED)«, siger psykolog og klinisk diætist Inge Vinding, der daglig arbejder med danske BED-patienter.

Maden får det negative til at forsvinde
Hun ser alt for mange patienter, der bruger maden til at komme væk fra negative følelser, ensomhed og tristhed. Og det forsvinder ikke med et kirurgisk indgreb i maven.

SKRIV

BED er karakteriseret ved episoder med overspisning og følelsen af skam over ikke at kunne kontrollere spisning og vægt. Herhjemme findes der ikke tal på, hvor mange af de fedmeopererede der lider af BED, men ifølge Sundhedsstyrelsen lider omkring 30.000 danskere af spiseforstyrrelsen.

»De nyopererede har brug for at få styr på deres spiseforstyrrelse enten inden eller på et tidspunkt efter operationen«, siger Inge Vinding og påpeger, at de i stedet for tilbud om tværfaglig efterbehandling og længere opfølgning er overladt til sig selv i kampen mod kiloene.

»Amerikanske undersøgelser fra 2008 viser, at op mod to tredjedele af de fedmeopererede lider i en eller anden grad af spiseforstyrrelsen BED«, siger hun.

Alt drejer sig om mad

Hos støtteforeningen for fedmeopererede, Gb-foreningen, mener man også, at psyken spiller en vigtig rolle, når personer bliver så store. »Der er ikke meget overvægt, som er relateret til kun at spise, når vi når op på en BMI på 40. Der er du livstruende overvægtig«, siger formand Mona Larsen.

LÆS ARTIKEL

Når BMI er så højt, handler det om, at man bruger maden, ligesom andre bruger stoffer eller alkohol, pointerer hun:

»Maden er deres bedste ven; de bruger den til trøst eller fejring, men når de så er blevet opereret, så oplever mange af vores medlemmer, at de mister deres bedste ven. Det var jo den, der før gjorde tricket, når man var glad eller ked af det. Alt drejede sig om mad. Men hvor en alkoholiker kan leve uden at drikke alkohol, så kan en fedmepatient ikke leve uden at spise. Mad bliver derfor et kæmpe problem også efter operationen«.

Tre typer overvægtige
Ikke alle svært overvægtige personer lider af en spiseforstyrrelse. Generelt udspringer fedme fysiologisk af, at man spiser mere, end man har brug for, siger Inge Vinding, der opdeler fedmepatienterne i tre grupper.

»Ud over dem, som spiser på følelserne, så er der dem, som er vellevende, og som ganske enkelt bare spiser for godt og for meget. De spiser ikke på følelserne, men kan godt få det psykisk dårligt på grund af deres overvægt. Sidst er der kvinderne, som hele tiden er på slankekur, og når de ikke er det, så overspiser de. De har en masse regler og forbud mod, hvad de må spise, men jo mere de er på slankekur, desto mere havner de i overspisning«, siger hun.

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden