Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Storbyos får blodtrykket til at stige

Mennesker i storbyer lever med højere blodtryk end personer, som bor i renere områder

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er velkendt, at forurening med partikler fra biler industrier og kraftværker er mere intens i storbyer.

Og at den øger risikoen for en række dødbringende luftvejssygdomme, når små partikler i nanostørrelse kommer ind i luftvejene og ud i blodet.

Nu har et forskerhold ved det tyske Duisburg-Essen Universitet vist i et studie, at storbyernes indbyggere også må leve med kronisk forhøjet blodtryk i forhold til dem, der lever i mindre byer og på landet.

LÆS ARTIKEL

Det i sig selv er med til at øge risikoen for forureningsrelaterede sygdomme i form af hjerte-kar-sygdomme, som opstår, når det høje blodtryk skader eller blokerer blodårerne.

5000 personer er undersøgt Ifølge forsker og førsteforfatter til undersøgelsen om emnet, der netop er offentliggjort ved en forskerkonference i USA, Barbara Hoffman, er der en tydelig sammenhæng mellem blodtryk og det at bo i en storby. Og hun knytter det an til den forøgede forurening, der er i storbyer i forhold til øvrige landsdele. Forskerne har brugt data om 5.000 personer over tre år fra 2000 til 2003 fra et langtidsstudie, der kaldes Heinz Nixdorf Recall Study. Tidligere studier har vist, at blodtrykket øges ved kortvarige stigninger i luftforureningen. For eksempel fra dag til dag.

LÆS ARTIKEL

Dette studie ser på langtidseffekten af en gennemsnitlig forurening i løbet af et år. Blodtrykket steg blandt de personer, der var udsat for en stigende mængde partikler.

Kvinders blodtryk bliver mest påvirket
Forskerne kunne også konstatere, at blodtrykket steg mest blandt kvinder, og at det gjaldt generelt, når der blev taget hensyn til forhold som alder, rygevaner og vægt.

Et normalt blodtryk er ofte omkring 120 – målt som millimeter kviksølvsøjle – når hjertet trækkes sammen for at pumpe blodet ud i kroppen, og 80, når det afslappes mellem to slag.

GUIDE

Er tallene 140 og 90, er blodtrykket typisk for højt. Og er man tæt på grænseområdet, så kan forureningen altså tilsyneladende spille ind og trække i den forkerte retning.

Partikler sviner Københavns grønne profil til
København er blandt de europæiske byer, som trods sin grønne profil ligger over EU’s grænseværdi for partikelforurening. Grænsen er på 40 mikrogram i gennemsnit målt over et år.

Storbyerne har fået udsættelse, men fra næste år skal grænsen overholdes.

Flere undersøgelser har fastslået, at partiklerne dræber mennesker ved at forårsage lidelser som kræft og hjerte- kar-sygdomme.

LÆS ARTIKEL

Partiklerne består blandt andet af nitrat- og ammoniakforbindelser og små kulstykker besat med metal og tjærestoffer, som kan forårsage hjerte-kar-sygdomme samt forskellige typer kræft.

De varierer meget i størrelse. Især de små er meget farlige – det er nanopartiklerne, som udsendes fra nye dieselkøretøjer og er omkring 20-60 nanometer eller milliontedele af en millimeter store. De trænger ind i blodbanerne og skaber mutationer, der kan være skadelige.

LÆS ARTIKEL

De lidt større partikler – typisk synlige sodpartikler over 200 nanometer – er også skadelige, men sidder typisk i lungerne.

Partikelforurening dræber 5000 mennesker hvert år

I alt omkommer omkring 5.000 mennesker hvert år i Danmark som følge af partikelforurening, når alt regnes med. De fleste i storbyerne.

Omkring 3.400 dødsfald kan tilskrives den menneskeskabte partikeludledning fra trafik, industri og energiforsyning i form af varme og el. Resten skyldes naturligt forekommende partikler fra havsprøjt, jordstøv og vulkanudbrud, der bringer partikler ind over land.

LÆS ARTIKEL

Det er især tæt trafik af dieseldrevne biler og lastvogne, som koster liv.

Alene partikler fra biler og lastvogne vurderes at koste omkring 500-700 mennesker livet i København hvert år. Men her er døden som følge af øget blodtryk ikke medregnet. Sker det, antyder den nye undersøgelse, at de reelle dødstal som direkte følge af at leve i en forurenet storby kan være endnu højere.

GUIDE

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden