Lange bade uden udluftning og tøjtørring indendørs kan sskabe skimmelsvamp, som gør mange mennesker syge.
Foto: JONATHAN BJERG MØLLER

Lange bade uden udluftning og tøjtørring indendørs kan sskabe skimmelsvamp, som gør mange mennesker syge.

Livsstil

Dårligt indeklima gør mange syge

Familien Osbarh fra Fyn blev syge af dårligt indeklima. En ny hjemmeside skal lære danskerne at passe bedre på sig selv i hjemmet.

Livsstil

Infektionssygdomme, dårligt hjerte, kræft og astma.

Listen over sygdomme, der kan skyldes et dårligt indeklima, er lang, og mange danskere er ikke klar over, at et godt klima i boligen er afgørende for helbredet.

Derfor åbner Forbrugerrådets blad, Tænk i samarbejde med Statens Byggeforskningsinstitut og Bolius en ny hjemmeside, der skal forsøge at hjælpe danskerne rundt i indeklimajunglen.

Klimameter måler dit hjem På mitindeklima.dk, kan man få gode råd til, hvorman man sikrer, at ens bolig er sund at leve i, og ved hjælp af et såkaldt klimameter få vurderet, om man har problemer med indeklimaet.

»Vi vil gerne skabe en bevidsthed hos den almindelige forbruger om, at indeklimaet betyder rigtig meget for helbredet, og at der ikke skal særlig meget til, for at ens bolig bliver sundere at leve i«, siger chefredaktør Pernille Tranberg fra Tænk.

Hus gemte på ubehageligheder
Familien Osbarh fra Fyn har på egen krop mærket, hvad et dårligt indeklima gør ved helbredet. For tre år siden flyttede familien ind i et helt nyt lejet rækkehus, og kort tid efter blev både forældre og børn syge.

»Vi mærkede hurtigt, at indeklimaet var dårligt. Hele familien fik vejrtrækningsbesvær, hoste og hovedpine. Og når vi pudsede næse om morgenen, havde vi blodnæse med det samme«, siger faderen Brian Osbarh.

Snart stod det klar for familien Osbarh, at dens nybyggede hus gemte på ubehagelige hemmeligheder.

Madvarerne rådnede op hurtigere, end familien kunne nå at spise dem. De fandt mider i rugbrødet og små sorte og røde dyr i køkkenskabene. På alle husets vægge voksede store grønne plamager af mug frem, og det dårlige indeklima fik store konsekvenser for familiens helbred.

Fire børn blev syge
»Kort tid efter, at vores mindste datter blev født, kunne vi høre, at hun havde problemer med at trække vejret, og det endte med, at hun blev indlagt på hospitalet«, fortæller Brian.

Kun tre måneder gammel fik familiens mindste konstateret kronisk astma, og siden fik de tre største børn også sygdommen. Desuden har både børn og voksne fået forskellige former for allergi med sig fra rækkehuset.

Byggesjusk skabte skimmelsvamp
Det var byggesjusk, der var skyld i det dårlige indeklima i huset, og selvom familien flere gange gjorde dens udlejer opmærksom på problemet, skete der ingenting.

Først da en mugprøve, som familien sendte til Teknologisk Institut, kom tilbage med besked om, at de boede blandt en af de allerfarligste typer af skimmelsvamp, og at de skulle væk så hurtigt som muligt, skete der noget, og familien blev genhuset.

Byggeeksperter: Det sker for tit
Desværre er familien Osbarhs historie ikke enestående. Ifølge civilingeniør, Lars Gunnarsen, seniorforsker og ph.d. fra Statens Byggeforskningsinstitut oplever flere problemer med skimmelsvamp i boligen.

»Omkring 20 procent af danskerne har fugt eller mug i deres beboelsesrum, og 3400 dør tidligt på grund af udefra kommende partikler. Så dårligt indeklima er et stort problem«, siger han.

Ifølge Lars Gunnarsen håndterer de fleste problemer med dårligt indeklima rigtigt, men han håber alligevel, at den nye hjemmeside kan være med til at opkvalificere danskernes viden på området, fordi "et skimmelsvampeproblem kun bliver større og større - både sundhedsmæssigt og økonomisk".

Sund luft er vigtigere end sund mad

»Vi indånder en masse boligluft, og faktisk er vægten større af den boligluft, man indånder i løbet af et helt liv, end den samlede vægt af mad og drikkevarer, som man indtager«, siger Lars Gunnarsen.

Ifølge ham mindsker man risikoen for hjerte-kar-sygdomme, kræft, allergi, astma og infektioner ved at være opmærksom på, om man har et dårligt indeklima i sit hjem.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden