Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børn ned i toårsalderen er på slankekursus

1.000 småbørn har deltaget i et eksperiment, der skal forebygge fedme.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Emma Brønlund var knap nok begyndt i børnehave, da hun kom på sit første kursus i slank livsstil. Sammen med sine forældre og to brødre har hun lige siden lært om løbelege, søvnvaner og grønne madpakker.

Hun er et blandt mere end 1.000 børn i alderen to til fem år, som siden 2009 har været en del af undersøgelsen Sund Start. Særligt for projektet er, at ingen af børnene er overvægtige, men alle har særlig risiko for at blive det.

Overvægtige forældre Typisk fordi de har overvægtige forældre, havde en høj vægt ved fødslen eller har forældre med et lavt uddannelsesniveau. I projektet forsøger forskere at forebygge, at børnene bliver overvægtige ved at gribe ind i deres første år. Hvis det lykkes, er det en verdensnyhed, fortæller lederen af projektet: LÆS ARTIKEL

»Der er lavet rigtig mange tiltag i forhold til at forebygge udvikling af overvægt blandt børn over hele verden, men studierne viser generelt ingen effekt. Derfor afprøver vi nu en indsats, som sætter ind meget tidligere, hvor børnene endnu ikke er blevet fede«, siger professor Berit Heitmann fra Institut for Sygdomsforebyggelse, Bispebjerg Hospital, som står i spidsen for undersøgelsen.

Emma Brønlund kom med i projektet, da hun var tre år. Anledningen var, at hendes mor, Ditte Brønlund, havde et højt BMI – body mass index – en indikator for sammenhængen mellem vægt og højde – hvilket forøger risikoen for, at børnene også får det senere i livet.

»Jeg var selv tynd som barn, men jeg begyndte at tage på, da jeg kom i puberteten. Inden projektet havde vi selv talt om, at vi skulle passe på, at jeg ikke gav det videre til børnene«, siger Ditte Brønlund.

LÆS ARTIKEL

Familien fik til at begynde med et skema, hvor de i løbet af en uge skulle notere nøjagtig, hvad Emma spiste og drak. Ud fra oplysningerne beregnede forskerne, hvad Emmas kost indeholdt af blandt andet vitaminer, sukker og fedt, og ud fra disse data har familien siden fået rådgivning i motion, sund mad og gode vaner for hele familien. »Emma har været lidt betuttet over at skulle måles og vejes så meget, men har ellers syntes, det var sjovt – især de nye madpakker. Før var det kedelige leverpostejsmadder. Nu er der hjemmebag og grøntsager eller frugt, for eksempel på spyd. Hun synes, det er blevet sjovt«, siger Ditte Brønlund.

Mindre mælk, mere fisk

Maden har de blandt andet lært om ved kurser, hvor de har lavet mad sammen med andre familier. Familien har også deltaget på gymnastikhold, hvor de sammen med andre familier afprøvede lege, hvor løb og bevægelser indgår. De har samtidig fået rådgivning til at undgå stress og søvnmangel, som mistænkes for at give vægtproblemer. Det har dog været kostrådgivningen, familien har fået mest ud af. »Vi blev meget overrasket over, at vi ikke skulle give børnene vitaminpiller i sommerhalvåret, fordi de så risikerede at få for mange vitaminer. Og før lod vi børnene drikke alt det mælk, de ville, for mælk er sundt, tænkte vi. Vi blev forbavset over, at det var usundt, at de drak så meget af det«, siger Ditte Brønlund. LÆS ARTIKELAnnonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Emma er nu seks år, og familiens deltagelse i projektet er netop sluttet. De spiser nu mere fisk; fredagsslikket er byttet ud med popcorn, og til børnefødselsdagene er der hjemmebagte boller og blomkålshoveder med frugtspyd i.

»Hvis man kan få sund mad til at se sjov ud, går det meget lettere. Og så betyder det meget, at vi nu har børnene med, når vi laver mad, så de får en fornemmelse af, hvad det er«, siger Ditte Brønlund.

Dataindsamlingen til projektet, som er støttet af Trygfonden, afsluttes til sommer, og til næste år vil forskerne være klar med resultaterne. Samtidig følger de op på, om Emma Brønlund og de andre børn i projektet fortsætter med at være normalvægtige op gennem deres skoletid.

LÆS ARTIKEL

Forskerne håber, at de finder en løsning på, hvordan fedme forebygges:

»Vi ved, at årsagerne til fedme skal findes før seksårsalderen. Med dette store projekt tager vi fat i gruppe, som man normalt ikke har haft fat i. Vi har store forhåbninger om, at det giver gode resultater«, siger Berit Heitmann.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden