Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Brug bomuld. Tøj kan få din sved til at lugte.
Foto: TINE HARDEN

Brug bomuld. Tøj kan få din sved til at lugte.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan bekæmper du armsved

Brug antiperspiranter på din krop, så vil svedlugten (måske) holde op.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der findes to typer af svedkirtler i huden.

Den ene af de to kirtler findes frem for alt i og omkring armhulen. Kirtlerne indeholder stoffer, der nedbrydes af de bakterier, der findes uden på huden. Det er når denne reaktion finder sted, at stærkt duftende stoffer opstår.

Sved lugter nemlig ikke, når den er 'frisk'. Det er først, når den bliver gammel, at lugten opstår.

Speciallæge i hudsygdomme dr.med Vibeke Kassis oplyser, at det er det såkaldte ufrivilige nervesystem, der dikterer kroppens svedproduktion. Det er noget man ikke selv kan kontrollere. Men der er andet du kan stille op, hvis du har tendens til at lugte fra armhulen.

Her er 9 gode råd fra speciallægen:

1. Husk hygiejnen
Hav først og fremmest en god hygiejne. Det er faktum, at nogle lugter mere eller oftere af sved end andre. Men det er ikke ensbetydende med at du ikke kan gøre noget ved genen selv.

Derfor, vask dig under armene, når det er tiltrængt.

2. Fravælg fødevarer
Nogle fødevarer varmer kroppen. Især chili og ingefær sætter gang i svedprocessen.

Derfor, hvis du har tendes til at svedlugt fra armhulen, bør du måske ved den intime middag fravælge de to smagsgivende elementer, og i stedet nyde lidt mildere mad.

3. Vælg rette deo
Deodoranter! Det er noget de allerfleste har stående i toiletskabet. Men hvis du vil undgå at lugte af sved, så er det de såkaldte antiperspiranter du skal købe. De hæmmer nemlig sveden.

Derfor, køb antiperspiranter og vig uden om deodoranter med parfume. Jo mere parfume der er i deodoranten, jo større er risikoen for irritation og intolerance.

4. Aktivitet giver sved
Fysisk såvel som psykisk aktivitet kickstarter din svedproduktion. Hvis du motionerer, dyrker sport eller sex, eller hvis du er stresset, ophidset, nervøs eller alarmhormonet adrenalin på en anden måde er aktivt, så vil kroppen producere mere sved for at nedkøle din krop.

Derfor, hvis du ved at du skal præstere på den ene eller den anden måde, så gør dig dine forberedelser. Kom en deodorant i tasken, hav nogle renseservietter ved hånden, eller køb dig No Sweat Pads, som du kan tage under skjorten ved den næste lønforhandling.

5. Fugt giver fugt
Høj fugtighed gør det svært at svede. Klima, hvor der er fugtigt, gør det sværere for sveden at trænge gennem huden. Om det så er på ferie i tropisk miljø, i et fugtigt fitness center eller i en luftæt jakke.

Derfor, giv din hud en pause og lidt luft.

6. Barberede armhuler lugter bedre
Barberede armhuler er et hit for især kvinder. Det er moderne, og så kan det desuden mindske svedlugt at fjerne armhulehårene. Den gamle sved, altså den der lugter, sætter sig nemlig i hårene.

Derfor, barber dig gerne, men husk at pudre med talkum eller pudder. Så bibeholder du det friske miljø længere.

7. Gå i naturmateriale
Tøj kan få din sved til at lugte. Overdele fremstillet af syntetiske stoffer lader ikke din hud ånde som den skal.

Derfor, bestræb dig på at købe især overdele (jakker, skjorter og bluser) af naturligt materiale som bomuld, hør eller silke. Hvis du ønsker at gå i polyesterkjoler eller tynde nylonjakker, så undgå de meget stramtsiddende, for at mindske risiko for svedlugt.

8. Overvægt giver mindre luft
En overvægtig person har større risiko for at lugte af sved fra armhulen end en normalvægtig. Det skyldes et mere indelukket klima og manglende ventilation.

Derfor, hvis du er overvægtig og svedlugt er et problem, så sørg for at have en deodorant i tasken, nogle renseservietter eller No Sweat Pads ved hånden. Og, gå især ikke i stramtsiddende syntetiske overdele.

9. Højt stofskifte, mere sved

Højt stofskifte giver ofte større svedproduktion. Og hvis du har tendens til højt, eller for højt, stofskifte, så fungerer blandt andet fordøjelsen hurtigere i din krop. Kroppen bliver hurtigere varm grundet den hurtige fordøjelse og svedproduktionen øges.

Derfor, hvis du har et højt stofskifte bør du måske sørge for ikke at have det for varmt og undgå indelukket klima omkring din armhule.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden