Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JAN GRARUP
Foto: JAN GRARUP
Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gravide med stress får sukkersyge børn

Forskning viser, at stress og sorg hos gravide kan føre til sygdom hos barnet.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fostre, hvis mødre er alvorligt stressede under graviditeten, har en øget risiko for at udvikle type I-diabetes senere i barndommen.

Det viser en ny dansk undersøgelse, hvis resultater netop er blevet offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift PLOSone, skriver Videnskab.dk

»Man ved, at type I-diabetes opstår i barndommen, men man kender ikke ret meget til årsagerne. Nu viser vores studium, at stress under graviditeten er én af årsagerne til, at sygdommen udvikles,« siger Jørn Olsen fra Afdeling på Epidemiologi på Aarhus Universitet til videnskab.dk

LÆS ARTIKEL

Jørn Olsen og hans kolleger har blandt andet indsamlet oplysninger om kvinder, der under graviditeten havde mistet et nærtstående familiemedlem, og hvor kvindernes børn senere udviklede type I-diabetes.

En så tragisk begivenhed vil med stor sandsynlighed udløse en voldsom stressreaktion. Den udløser et signal i hjernen, der sætter gang i dannelsen af stresshormonet kortisol i binyrebarken. Herfra føres det hurtigt rundt i hele kroppen.

LÆS ARTIKEL

Kortisol gør både krop og psyke mere robust i en presset situation, men er kortisolniveauet meget højt gennem lang tid, opstår der en hormonel ubalance i kroppen, hvilket ifølge Jørn Olsen kan føre til mange alvorlige sygdomme.

»Hvis ikke man får bearbejdet sin sorg ordentligt, så kommer der en langvarig ubalance, hvilket kan føre til type I- diabetes,« siger han til videnskab.dk

LÆS ARTIKEL

En alvorlig stressreaktion med øget risiko for type I-diabetes hos barnet kan formentlig også udløses af stressede begivenheder i dagligdagen som en fyring eller en skilsmisse, har forskerne mistanke om.

Forskerne vil nu undersøge, hvilke former for stress, der kan udløse diabetes, og hvor kraftig stresspåvirkningen skal være, før risikoen er til stede.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden