Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD
Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

STRAMNING. I dag kan man kun få foretaget en fedmeoperation, hvis det er strengt nødvendigt.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Markant færre får fedme-operationer

For mange er blevet behandlet uden tilstrækkeligt lægefagligt grundlag.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Markant færre danskere får en fedmeoperation nu, end før regeringen sammen med regionerne strammede kravene til betingelserne.

Det er præcis som tilsigtet, siger sundhedsminister Bertel Haarder (V): »Hensigten var at sikre, at ingen bliver indstillet til operation, hvis det ikke er strengt nødvendigt. Stramningerne var mit svar på de anklager, der var om, at behandlingsgarantien førte til overbehandling«.

Risikoen for overbehandling skyldes, at behandlingsgarantien giver patienten ret til behandling inden for en måned, uanset hvor alvorlig sygdommen er. Hvis det offentlige ikke kan nå det, kan patienten vælge et privathospital på det offentliges regning. Det har siden 2002 presset de offentlige sygehuse til at skynde sig med at behandle patienterne. Samtidig har det styrket privathospitalerne, fordi patienterne i stor stil har gjort brug af den ret, VK-regeringen gav dem i 2002.

LÆS ARTIKEL

Men bagsiden af medaljen er altså risikoen for, at nogle patienter er blevet opereret, uden at det var nødvendigt. Ud over at være til skade for patienterne har det påført staten for mange udgifter.

Undgå overbehandling
Derfor er det nu nødvendigt at stramme op, siger Haarder.

»Det handlede om at undgå overbehandling. Antallet af fedmeoperationer var på vej op. Der blev foretaget operationer på det offentliges regning, som der strengt taget ikke var brug for. Det er rettet op nu. Min pointe i forhold til Socialdemokraterne og SF er, at når det først er besluttet, man skal have en operation, gør det ingen forskel, om man får den inden for en måned eller to. Det koster det samme. Men de vil forlænge folks pinsler uden grund«.

Betyder de skærpede retningslinjer ikke, at I selv reelt udhuler behandlingsgarantien?

»Vi værner behandlingsgarantien mod den anklage, at den fører til overbehandling til glæde for privathospitalerne. Det har jeg det rigtig godt med«.

LÆS ARTIKEL

Så du synes ikke, det er et problem for patienterne, at de mister en rettighed, de har haft?

»Kan jeg sige det mere tydeligt, end jeg har sagt det? Vi gennemførte de nye retningslinjer for at befri behandlingsgarantien for anklagen om, at det førte til overbehandling og store gevinster for privathospitaler.

Men hvorfor skal patienternes rettigheder udvandes?

»Borgerne er glade for behandlingsgarantien, og de ønsker ikke at blive behandlet, hvis det ikke er helt sikkert, at de skal opereres. Ingen vil have en operation, som ikke er strengt nødvendig. Det er jo ikke rart at blive skåret i«.

Siger du dermed, at I har skåret i folk, uden at det har været strengt nødvendigt i årene op til nu?

Kriterierne strammet

»Jeg siger, at den lægefaglige debat har vist, at der var nogen, der mente, at der fandt en overbehandling sted. Derfor har vi tjekket det og strammet kriterierne, så man kan være helt sikker på, at der ikke finder overbehandling sted«. Er det ikke meget svært at sige det, uden samtidig at sige, at I har behandlet for mange mennesker?

»Hver eneste gang, man ændrer noget, så siger man jo, at det tidligere ikke var godt nok. Det gælder også her. Den eksplosive stigning i antallet af fedmeoperationer var ikke tilstrækkelig lægefagligt begrundet. Derfor skete der en stramning«.

LÆS ARTIKEL Når nu ryg og knæ og skuldre også skal strammes, så må det være, fordi I også har behandlet for mange for det?

»Det hænger sammen med, at det efter en lægefaglig vurdering måske er nogle af de operationer, som ikke var nødvendige. Derfor er det i de tilfælde klogt at vente«.

Er det ikke lidt vanvittigt, at regeringen er glad for, at flere hundrede tusinde danskere har fået behandlinger, når I så nu begynder at justere, fordi for mange er blevet behandlet?

»Jamen, det hænger perfekt sammen. Det ene duer ikke uden det andet. Når man giver borgerne et frit valg efter en måned, skal man være sikker på, at operation er det rigtige«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden