Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

Det er Sundhedsstyrelsen, som står for at uddele satspuljemidler til kommunernes projekter for overvægtige børn, men her ønsker man ikke at kommentere effekten af dem, før kommunerne selv har evalueret dem. Arkivfoto.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tykke børn bliver ladt i stikken

De hopper og sveder og er på smalkost og taber sig. Men når kommunerne så ikke længere får statspenge, stopper indsatsen.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De hopper og sveder og er på smalkost i et år eller to. Og taber sig. Men når kommunerne så ikke længere får penge fra staten til projekterne for overvægtige børn, så stopper indsatsen. Og så tager mange af børnene på igen.

Derfor mener flere eksperter, som 24timer har talt med, at pengene til projekterne er om ikke spildt, så i hvert fald kunne være brugt bedre.

LÆS ARTIKEL

Siden 2005 har 31 kommuner fået 73 millioner kroner fra den såkaldte satspulje til at lave om på, at hvert femte barn i Danmark er overvægtigt.

Men det lader ikke til at være sket. For nylig viste en undersøgelse, at kommunerne – som har ansvaret for at forebygge fedme hos børn – tværtimod oplever, at der er kommet flere overvægtige børn de seneste år.

LÆS ARTIKEL

24timer har foretaget en rundringning til de kommuner, der stoppede med at få penge fra staten sidste år.

I ingen af de kommuner, som avisen har været i kontakt med, eksisterer projekterne for overvægtige børn i deres oprindelige form i dag. Kommunerne har ikke selv haft råd til at føre dem videre, lyder begrundelsen.

LÆS ARTIKEL

Det overrasker ikke Jeppe Matthiessen fra DTU Fødevareinstituttet, der forsker i danskernes kost- og motionsvaner. Men situationen er ærgerlig, synes han.

»Det er uheldigt, at projekterne stopper, for vi ved, at der skal et langt, sejt træk til. Hvis børnene ikke bare skal tabe sig, men også bevare vægttabet, skal initiativerne fortsætte efter projektperioden, men det er der ofte ikke midler til,« siger han.

LÆS ARTIKEL

Projekterne for de overvægtige børn har desuden som erklæret mål, at de ikke må indgå i forskningsprojekter, og derfor er effekten af dem uvis. Det mener professor og forskningsleder Berit Heitmann fra Center for Sygdomsforebyggelse.

»Det er kritisabelt, at projekterne ikke bidrager til at dokumentere effekten af indsatsen, når vi har så lidt viden på området. Det tangerer at spilde pengene,« siger hun.

LÆS ARTIKEL

Også i landsforeningen for overvægtige, Adipositasforeningen, mener man, at millionerne kunne være brugt bedre – for eksempel ved at kommunerne lærte af hinanden i stedet for hver især at prøve sig frem.

»Indsatsen over for overvægtige børn er fuldstændig håbløs. Kommunerne bruger alt for lang tid på at udvikle deres egne lokale modeller, uden at vi kender effekten af dem. Familiernes udfordringer er jo de samme, ligegyldigt om de bor i Gedser eller Aalborg, så det ville være langt bedre at finde en central model, som kunne tilpasses lokalt,« siger næstformand Regitze Siggaard.

Skævt i gang med livet
Hun forklarer, at det for de overvægtige børn ikke bare handler om at slæbe rundt på nogle ekstra kilo. De kommer skævt i gang med hele deres liv. I skolen bliver mange mobbet, de føler sig ensomme, og deres risiko for at få alvorlige sygdomme er stor.

Derfor er det ifølge børnelæge Jens-Christian Holm på Holbæk Sygehus så vigtigt at sætte ind over for børnenes overvægt. Og at gøre det langt bedre end i dag.

En katastrofe

»Den nationale indsats er en katastrofe, for projekterne er alt for lokale og lemfældige og har ikke fat i tyngden af overvægtige børn i Danmark. Når jeg får en 10-årig pige på 100 kilo i behandling og spørger hende, om hun bliver drillet, og hun så bryder grædende sammen, er det for mig et tegn på, at vi ikke gør det godt nok. Og så har vi kun talt om den psykosociale del af det.«

Det er Sundhedsstyrelsen, som står for at uddele satspuljemidler til kommunernes projekter for overvægtige børn, men her ønsker man ikke at kommentere effekten af dem, før kommunerne selv har evalueret dem.

Men formanden for Folketingets sundhedsudvalg, Preben Rudiengaard (V), erkender, at det ikke nytter noget at give kommunerne penge til de kortvarige projekter.

»Meningen er, at projekterne skal føres videre, men når kommunerne ikke gør det, er det spild af penge. Det er en vanvittig måde at bruge skattekroner på. Vi bliver nødt til at diskutere, om pengene ikke kan bruges mere målrettet ved for eksempel at øremærke dem i 5 eller 10 år,« siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden