Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Værtshuse blæser på rygeloven

Gæsterne damper stadig løs fire år efter indførelsen af rygerloven.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis man vil ud og have en øl, men undgå, at ens tøj lugter af røg, når man kommer hjem, så burde man kunne gå ind på ethvert værtshus, café eller restaurant over 40 kvadratmeter, hvor rygning ifølge loven er forbudt. Men sådan er det ikke.

På næsten hvert 5. værtshus, café og diskotek over 40 kvadratmeter tillader ejeren ulovlig rygning eller har ingen rygepolitik, ligesom rygeloven bliver ignoreret på hver 20. restaurant.

Det viser en opgørelse over Arbejdstilsynets 1.469 uanmeldte kontrolbesøg i bar- og restaurationsbranchen fra årsskiftet og frem til 15. oktober.

Kræftens Bekæmpelse vil have større sanktioner Hos Kræftens Bekæmpelse kalder man det for en »massiv overtrædelse af lovgivningen«. »Det er ikke tilfredsstillende. De sygdomme, der fremmes af aktiv rygning, bliver også fremkaldt af passiv rygning, bare i mindre grad«, siger Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelse, og pointerer, at de rygende gæster dermed er med til at øge risikoen for blandt andet kræft hos andre gæster og personalet.

Han mener, at de mange lovovertrædelser er udtryk for, at værtshusejerne ikke er bekymrede for sanktionerne, som ifølge Kræftens Bekæmpelse derfor bør være større. Samtidig opfordrer han politikerne til også at lade rygeforbuddet gælde på de mindre værtshuse, da den passive rygning også er skadelig der.

Ejerne er ligeglade med påbud
Samlet set har Arbejdstilsynet givet 86 påbud for overtrædelser af rygeloven ved de 1.469 kontrolbesøg i bar- og restaurationsbranchen. Til sammenligning er der i alt konstateret 440 overtrædelser af rygeloven på de 35.086 besøg hos alt fra værtshuse og butikker til virksomheder og hospitaler, som Arbejdstilsynet har været på i år. Det svarer til et påbud i lidt over hvert 100. tilfælde.

Trods påbuddene er der flere værtshusejere, som lader gæsterne ryge videre, når Arbejdstilsynet går ud ad døren.

Det viser en rundringning til en række værtshuse, som er blevet snuppet i ulovlig rygning, men hvor ejeren over for Lørdagsliv indrømmer, at der stadig bliver røget. Til Arbejdstilsynet fortæller de dog, at de nok skal få bragt tingene i orden, og det stoler tilsynet oftest på.

LÆS ARTIKEL

»Vi vurderer ud fra den enkelte virksomheds tilbagemelding, om der skal foretages et yderligere kontrolbesøg, men som udgangspunkt stoler vi på, at de har bragt tingene i orden, hvis de siger det«, siger tilsynschef Anne Terese Schultz-Petersen.

Hvis Arbejdstilsynet kommer på besøg igen og opdager, at der bliver røget, udløser det som regel en bøde på 2.000 kr., næste gang 5.000 kroner og derefter 10.000 kroner.

Taberne er de ansatte

Sammenligner man andelen af overtrædelser hos udskænkningsstederne i år med sidste år, er der sket en lille forbedring, men Jesper Bælum, forsker i arbejdsmiljø ved Syddansk Universitet, mener, at der stadig er tale om et betydeligt problem. »Hvis der er flere værtshuse, som ikke overholder loven, er der flere folk, som bliver udsat for passiv rygning, hvilket giver øget risiko for lungeproblemer«, siger han.

På Christiansborg, hvor politikerne i løbet af efteråret skal diskutere en revision af rygeloven, er politikerne også utilfredse med de mange lovbrydere. »Det er meget alvorligt og uacceptabelt, at man har en lov, der har en god intention, men hvor den ikke bliver efterlevet«, siger forebyggelsesordfører Flemming Møller Mortensen (S), som vil have loven skærpet. »Sandsynligheden for at blive taget skal være markant, ligesom sanktionerne skal være af en størrelse, der kan mærkes hos ejerne, hvilket det ikke er tilfældet med den nuværende lov«, siger han.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden