Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Per Marquard Otzen

Tegning: Per Marquard Otzen

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sundhed kan være sygeligt

Nogle mennesker er så besatte af at spise sundt, at de bliver syge – tilstanden kaldes ortoreksi.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis man stopper med at gå ud til middag med vennerne for i stedet totalt at hellige sig sine ultrasunde kostvaner, kan det være et symptom på, at man lider af ortoreksi. »Ortoreksi, som vi kalder det moderne fænomen, når man er besat af sund mad, er en slags Hollywood-sygdom. Kendte amerikanere excellerer i at spise særlig sundt. I en sådan grad, hvor man f.eks. tager sin egen mad med i en bøtte i designertasken, selv om man har bord på en Michelin-restaurant. Det er en risikoadfærd i retning af ortoreksi, og det er en farlig vej til egentlig anoreksi«, siger Anne Minor Christensen, formand i LMS, Landsforeningen Mod Spiseforstyrrelser og Selvskade. Brugsens gamle kostpyramide har for længst fået baghjul af nuancerede kostteorier, hvis mål er sundhed, forebyggelse af sygdom og udsættelse af alderdom.

Genererer folkebevægelser
Teorierne genererer hele folkebevægelser, som vælger at udelukke velkendte råvarer som hvede, kartofler, sukker og mælk.

»Det store fokus på mad, vægt, krop og motion kan betyde, at vi opdeles i to grupper: dem, der styrker helbredet, får mere energi og forebygger sygdomme, og så dem, der er ret ligeglade med, hvordan de har det, og hvad de spiser. Men en tredje gruppe kan blive dem, der faktisk er så sunde, at det er usundt«, vurderer hun.

Angst for at blive gammel
Målet for en person med ortoreksi er ikke at blive tynd, men at blive så sund som overhovedet muligt, selv om den ensidige kost måske har den direkte modsatte virkning. Anne Minor Christensen mener, at det er angsten for sygdom og for at blive gammel, som motiverer folk til at lægge deres kostvaner radikalt om. Det kan for nogle mennesker resultere i et forkvaklet forhold til mad.

Det var den amerikanske læge Steven Bratman, der i sin bog ’Health Food Junkies’ (2003) opfandt begrebet ortoreksi. Han beskriver lidelsen som en sygdom forklædt som en dyd.

Bombarderes med kostråd
Bratman har selv levet det umiddelbart dydige liv som kost- og sundhedsfanatiker i mange år, før han opdagede, at han var ude på et sidespor.

»Man tør i dag dårligt sige, at man spiser helt normalt. Hvis vi fortsat bliver bombarderet med kostopråb som ’undgå fedt’, ’undgå kulhydrater’, ’undgå italiensk ost, fordi der er fundet giftstoffer i den’, vil det have størst effekt på dem, der i forvejen går op i deres sundhed. Hvis de følger alle disse råd og anvisninger, vil de være i risiko for at blive ’health life junkies’ og måske på vej til ortoreksi«, mener Anne Minor Christensen.

»De opfatter ikke sig selv som syge. Ortoreksi kommer snigende. Det kan begynde med ønsket om at ville leve længst muligt og undgå sygdomme. Man oplever, at man nemmere og bedre kan opnå målet ved at spise meget selektivt. Det kan blive en ond spiral, hvor livskvaliteten daler, og risikoen for egentlig anoreksi er til stede«, forklarer hun.

Starter som en særhed

Foreningens viden bygger fortrinsvis på Bratmans beskrivelser af behandlingsforløb med ortorektikere. For i LMS har man endnu ikke mødt en ortorektiker – i hvert fald ikke én, som ville indrømme sin besættelse. »Vi ved, at de er der, men de er svære at komme tæt på. Man kan flirte længe med ortoreksi, uden at nogen opdager det. Mens anoreksi er en egentlig psykisk sygdom, er ortoreksi i begyndelsen måske blot en særhed – en slags kræsenhed«, mener Anne Minor Christensen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden